
Tην ευκαιρία να επισκεφτούν το κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 της TUI Cruises, στο Λιμάνι του Πειραιά, και να ενημερωθούν για τις προοπτικές απασχόλησης στην κρουαζιέρα και τις δράσεις του κλάδου που αφορούν τη βιωσιμότητα, είχαν φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του BCA College. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, χάρη σε μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), σε συνεργασία με την TUI Cruises.
Η εκπαιδευτική αυτή επίσκεψη αποτελεί μέρος της προτεραιότητας της CLIA να ενημερώνει φοιτητές και νέους ανθρώπους για τον δυναμικό κλάδο της κρουαζιέρας και να ευαισθητοποιεί σχετικά με την σημαντική και αυξανόμενη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία και την απασχόληση σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.
Meyer Werft: Το κρουαζιερόπλοιο του μέλλοντος [εικόνες]
Βιωματική εμπειρία
Η Μαρία Δεληγιάννη, Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, δήλωσε: «Η βιωματική εμπειρία που προσφέρει μία επίσκεψη σε ένα κρουαζιερόπλοιο είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης του κλάδου μας. Γι’ αυτό θέλουμε να προσφέρουμε στους νέους ανθρώπους αυτή τη μοναδική ευκαιρία». Και πρόσθεσε: «Το 2023 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων και θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στον κλάδο μας. Ως βιομηχανία κρουαζιέρας πλέουμε προς ένα καλύτερο μέλλον και αυτοί οι νέοι φοιτητές είναι το μέλλον μας».

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, την Τρίτη 4 Απριλίου η Μαρία Δεληγιάννη επισκέφτηκε το BCA College και μίλησε σε φοιτητές του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών σχετικά με τον κλάδο της κρουαζιέρας και τις δράσεις βιωσιμότητας.
Η κρουαζιέρα προσφέρει ποιοτικό περιβάλλον εργασίας, με ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές, καθώς και εκπαίδευση των μελών στων πληρωμάτων ώστε να αναπτύσσουν δεξιότητες στην εργασία τους και να έχουν καλές προοπτικές εξέλιξης στη σταδιοδρομία τους.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της TUI Cruises, Wybcke Meier, δήλωσε: «Ο κλάδος της κρουαζιέρας προσφέρει μία ευρεία γκάμα απασχόλησης, που ποικίλλουν από αμιγώς ναυτιλιακές ειδικότητες έως ξενοδοχειακά επαγγέλματα, ειδικότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μάγειρες και ειδικούς ψυχαγωγίας, αλλά και ειδικότητες εξυπηρέτησης στη στεριά, διοργανωτές εκδρομών, τουριστικούς και ναυτιλιακούς πράκτορες και στελεχών στα γραφεία. Ήμασταν στην ευχάριστη θέση να συνδιοργανώσουμε με την CLIA αυτήν την επίσκεψη στο κρουαζιερόπλοιο μας Mein Schiff 6 και να ενημερώσουμε τους φοιτητές για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει ο κλάδος μας».
Πολυεθνικό εργατικό δυναμικό
Οι εταιρείες κρουαζιέρας – μέλη της CLIA απασχολούν πολυεθνικό εργατικό δυναμικό, καθώς συχνά περισσότερες από 60 διαφορετικές εθνικότητες μπορεί να συνεργάζονται σε ένα πλοίο.
«Είμαστε υπερήφανοι που απασχολούμε στην κρουαζιέρα τόσους πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και πολιτισμούς. Τα πληρώματα συνεργάζονται με σεβασμό, σε ασφαλές περιβάλλον εργασίας, για να προσφέρουν στους επισκέπτες μία μοναδική εμπειρία διακοπών», τόνισε η Μαρία Δεληγιάννη.
Η κρουαζιέρα αποτελεί και «προνομιακό χώρο» για τις γυναίκες που εργάζονται στη ναυτιλία, καθώς το 94% των γυναικών ναυτικών σε όλο τον κόσμο εργάζονται στον κλάδο της κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, ο κλάδος καταγράφει αξιοσημείωτα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζόμενων, τα οποία αντανακλώνται στα ισχυρά ποσοστά διατήρησης εργαζομένων, που ξεπερνούν το 80%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της CLIA, ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισφέρει ετησίως περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και υποστηρίζει 15.100 θέσεις εργασίας (στοιχεία 2021). Κοιτάζοντας το μέλλον και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της κρουαζιέρας αναμένεται φέτος να πλησιάσει τα επίπεδα του 2019, με τον όγκο επιβατών να αναμένεται να φθάσει τα 27 έως 33 εκατομμύρια παγκοσμίως, συνεισφέροντας ακόμα παραπάνω στην παγκόσμια οικονομία συγκριτικά με το 2019, όπου η συνεισφορά του κλάδου έφτασε τα 155 δισ. δολάρια και απασχόλησε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους προσφέροντας 50 δισ. δολάρια σε μισθούς.


Latest News

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: +100 υποτροφίες για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών χορηγεί και φέτος +100 Υποτροφίες, καθώς και την υποτροφία με τη συμβολική ονομασία «Αριστεία»

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Β. Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για οριζόντιο τρόπο συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με τη μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Frederiksen (AEC) – Σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων εφοπλιστών στην Αρκτική
Για την ελληνική ναυτιλία μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X ο Mads Frederiksen, εκτελεστικός διευθυντής στο Arctic Economic Council

Κικίλιας: Τι ζητεί να αλλάξει στο επιβατικό λιμάνι Πειραιά
«Η άμεση αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του με παράλληλη επίλυση των όποιων προβλημάτων έχουν ανακύψει είναι πρώτη προτεραιότητα» δηλώνει στα «ΝΕΑ»

«Φρένο» στις τιμές των εισιτήριων μέσω της μείωσης των λιμενικών τελών
Μειώνονται κατά 50% από την 1η Μαΐου του τρέχοντος έτους και για ένα χρόνο τα λιμενικά τέλη για τους επιβάτες

Πράσινη μετάβαση: Κανονιστικές εξελίξεις στις θαλασσιες μεταφορές
Με κοινό κείμενο 10 από τους μεγαλύτερους ομιλους διεθνώς ζητούν από τον ΙΜΟ δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο

Capital Link: Ο Πόλυς Χατζηιωάννου χτύπησε το «Closing Bell» στη Νέα Υόρκη
Το 3rd Capital Link Cyprus Business Forum διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Εφοπλιστών με την υποστήριξη του κυπριακού υφυπουργείου Ναυτιλίας

Μελίνα Τραυλού: Καλεί τον ΙΜΟ να μην λάβει αποφάσεις που θα υπονομεύσουν την ναυτιλία
Μην «πυροβολείτε» το LNG- ο εμπορικός διαχειριστής να αναλάβει το κόστος συμμόρφωσης στην πράσινη μετάβαση, τα δύο μηνύματα της προέδρου της ΕΕΕ, Μελίνας Τραυλού

Motor Oil - Coral Marine: Ναυτιλιακά καύσιμα με βιοκαύσιμο στην Ελλάδα
Το μίγμα καυσίμων αποτελείται από ορυκτό πετρέλαιο που παράγεται στο διυλιστήριο της Motor Oil και βιοκαύσιμο που παράγεται, επίσης, στην Ελλάδα

Ο ναυτιλιακός γίγαντας CMA CGM ενώνει τις δυνάμεις του με startup ΑΙ
Η πενταετής συνεργασία Uα ανεβάσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη της CMA CGM στα 500 εκατ. ευρώ