Ο Ίλον Μασκ προχώρησε πρόσφατα στην αγορά έως και 10.000 μονάδων μικροτσίπ GPU (Graphics processing unit) για χρήση σε ένα από τα δύο εναπομείναντα κέντρα δεδομένων του Twitter.

Όπως αποκαλύπτει ο Business Insider, ο Μασκ φέρεται να είναι «αφοσιωμένος» στη συγκεκριμένη προσπάθεια, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε κανένας λόγος για το Twitter να ξοδέψει τόσα χρήματα σε μικροτσίπ κατηγορίας κέντρου δεδομένων εάν δεν σχεδίαζε να τις χρησιμοποιήσει για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το chatGPT έρχεται, οι δουλειές φεύγουν: Απειλούνται 300 εκατ. θέσεις εργασίας

Σημειώνεται ότι το Twitter φέρεται να προχωρά κανονικά το εσωτερικό έργο τεχνητής νοημοσύνης αφού κάτι περισσότερο από ένα μήνα πριν υπήρξε η είδηση ότι η εταιρεία του Μασκ προχώρησε στην προσέγγιση και πρόσληψη πρώην ερευνητών της DeepMind, εταιρείας της Alphabet που δραστηριοποιείται στο ερευνητικό κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον Business Insider, ο Μασκ προσέλαβε τελικά τους Ιγκόρ Μπαμπούσκιν και Μανουέλ Κρόις από την εταιρεία ερευνών τεχνητής νοημοσύνης DeepMind που ανήκει στην Alphabet τον Μάρτιο για να τον βοηθήσουν στην προσπάθειά του να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη που θα συναγωνιζόταν το ChatGPT του OpenAI.

Το έργο φέρεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας «δημιουργικής» τεχνητής νοημοσύνης που η εταιρεία θα εκπαιδεύσει με το δικό της τεράστιο αριθμό διαθέσιμων δεδομένων. Ωστόσο, παραμένει μάλλον ασαφές πώς ακριβώς το Twitter θα χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη τεχνολογίας. Ο Business Insider θεωρεί ότι μια τέτοια προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει τη λειτουργικότητα αναζήτησης της πλατφόρμας ή να βοηθήσει την εταιρεία στην ανασυγκρότηση του διαφημιστικού της κλάδου.

Επενδύσεις αλλά και… βολές εναντίον της AI

Παρόλα αυτά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω ο Ίλον Μασκ σε ανοικτή του επιστολή ζητά μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Μασκ, αν και από τους σημαντικότερους επικριτές της OpenAI, της startup που ανέπτυξε την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, υπήρξε εκ των συνιδρυτών της πίσω στο 2015.

«Είμαι ακόμα σε σύγχυση ως προς το πώς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στον οποίο δώρισα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια έγινε με κάποιο τρόπο ένας κερδοσκοπικός οργανισμός αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν αυτό είναι νόμιμο, γιατί δεν το κάνουν όλοι;», ανέφερε ο Μασκ σε μια από τις πρόσφατες αναρτήσεις του στο Twitter εναντίον της θυγατρικής της OpenAI, OpenAI Limited Partnership.

Τα προσωπικά κίνητρα

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε πρόσφατο δημοσίευμα του Semafor ο Μασκ δεν φαίνεται να είναι γενικά εναντίον της τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, η κόντρα του Μασκ με την OpenAI έχει κάπως πιο προσωπικά κίνητρα. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το 2018, ο Μασκ φέρεται να είπε στον Σαμ Άλτμαν, έναν από τους συνιδρυτές της OpenAI, ότι το εργαστήριο υστερούσε πολύ σε σχέση με την Google (η DeepMind που αναφέραμε νωρίτερα). Στη συνέχεια, ο Μασκ πρότεινε να αναλάβει ο ίδιος τα ηνία της εταιρείας, μια πρόταση που απέρριψαν οι υπόλοιποι συνεταίροι.

Αυτός ο αγώνας για την εξουσία ήταν που οδήγησε τον Μασκ σε αποχώρηση από την OpenAI, αν και δημόσια, και οι δύο πλευρές, υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση οφείλεται στη σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ενασχόλησης Μασκ με την Tesla.

Πάντως την εποχή της αποχώρησης Μασκ, η OpenAI έλεγε ότι ο δισεκατομμυριούχος Μασκ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την έρευνα της startup. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Semafor, οι εισφορές του Μασκ σταμάτησαν αμέσως μετά την αποχώρησή του και παρά την προγενέστερη υπόσχεσή του ότι θα παράσχει στην εταιρεία κεφάλαια ύψους περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Μάλιστα, η ξαφνική έλλειψη ρευστότητας οδήγησε την OpenAI να προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα, με αποτέλεσμα το 2019 να δημιουργηθεί μια θυγατρική εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια που απαιτούνταν για να χρηματοδοτηθούν οι έρευνές της. Την ίδια χρονιά ανακοινώθηκε η επένδυση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Microsoft στην OpenAI.

Στο δημοσίευμα δεν δηλώνεται καθαρά ότι η χαμένη χρηματοδότηση του Μασκ ήταν αυτή που τελικά «έσπρωξε» την OpenAI στην αγκαλιά της Microsoft, είναι ωστόσο μία εύλογη ερμηνεία. Γεγονός είναι πάντως ότι η συνεργασία με τη Microsoft ήταν κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της OpenAI.

Όταν τελικά η OpenAI έκανε την τεχνολογία ChatGPT αρχικά διαθέσιμη στο κοινό τον περασμένο Νοέμβριο και το chatbot άρχισε να γίνεται «πρώτη είδηση» ο Μασκ, σύμφωνα με τον Business Insider, ήταν «έξαλλος». Ένα μήνα αργότερα, ο Μασκ έκοψε την πρόσβαση της OpenAI στα αυτά που θεωρούσε «καυτά» δεδομένα του Twitter. Τώρα φαίνεται ότι επιδιώκει να ανταγωνιστεί τους παλιούς του συνεταίρους στο δικό τους γήπεδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Η έλλειψη ενέργειας για τα data centers αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η αδηφάγα Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τον τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης - Που πάνε τα νέα data centers

Η πεινασμένη για ενέργεια τεχνητή νοημοσύνη καταπονεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας ως τεχνολογικού κόμβου της Ευρώπης

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Κυριάκος Μητσοτάκης για AI: Τεράστια ευκαιρία για τη χώρα η Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και αντιπρόεδρο του Endeavor Greece Ανδρέα Σταυρόπουλο στο πλαίσιο του GenAI Summit

IBM: Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων στην AI - Τι δείχνει έρευνα της IBM

Έρευνα της IBM δείχνει ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων αναγνωρίζουν τα οφέλη των επενδύσεων στην πληροφορική για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, με το 88% να σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις