
Με τον ταχύτερο ρυθμό της εδώ και έξι μήνες, αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 1,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημάδι ότι η οικονομία ξεκίνησε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο στις αρχές του 2023, σύμφωνα με τους Financial Times.
Η αύξηση ξεπέρασε το 1% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδότησε τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον περασμένο Αύγουστο.
Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών: Σε ανοδική τροχιά για δεύτερο μήνα
Ο αριθμός υποδηλώνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει από το ενεργειακό σοκ του περασμένου έτους, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν, κάτι που θα μπορούσε να δώσει στους ρυθμιστές επιτοκίων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περισσότερη εμπιστοσύνη για να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος δανεισμού στη συνάντησή τους τον επόμενο μήνα.
Μείωση του όγκου λιανικών πωλήσεων
Μειωμένος κατά 3,1% ήταν ο όγκος πωλήσεων στο κλάδο του λιανεμπορίου της ευρωζώνης και κατά 3,0% στην ΕΕ τον Φεβρουάριο 2023, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περασμένου έτους, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε μείωση κατά 0,8% στην ευρωζώνη και κατά 0,9% στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου είχε αυξηθεί κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,9% στην ΕΕ.
Σύγκριση σε ετήσια βάση
Στην ευρωζώνη, ο όγκος λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,8% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 1,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.
Στην ΕΕ, αντίστοιχα, μειώθηκε κατά 4,9% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 1,9% για τα μη εδώδιμα προϊόντα, ενώ αυξήθηκε κατά 0,1% για τα καύσιμα αυτοκινήτων.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (-10,1%), τη Σουηδία (-8,5%) και τη Γερμανία (-7,0%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο (+8,3%), στο Λουξεμβούργο (+6,8%) και στην Ισπανία (+4,7%).


Latest News

Τι αλλάζει από σήμερα για τους Ευρωπαίους τουρίστες στη Βρετανία - Ποια τα βήματα για να ταξιδέψει κάποιος
Υποχρεωτική από σήμερα η έκδοση ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής άδειας για τους Ευρωπαίους που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ