«Νυχθημερόν» εργάζεται, κατά δήλωσή του, το Πεντάγωνο προκειμένου να διαπιστώσει την πηγή και το εύρος της διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων που έχουν προκαλέσει δυσφορία στο Κίεβο – μιας και δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί την ουκρανική αεράμυνα ιδιαίτερα ευάλωτη, σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν νέα αντεπίθεση – και επιπλοκές στις σχέσεις των ΗΠΑ με συμμάχους τους, όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, αφού αποκαλύπτουν πως τους κατασκοπεύουν.

Αρκετοί αναλυτές, όπως ο πρώην αναλυτής της CIA Κερτ Βόλκερ, εικάζουν πως πρόκειται για «εσωτερική δουλειά»: ενδεχομένως κάποιο απογοητευμένο μέλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που στρατολογήθηκε από τους Ρώσους και θέλει αφενός να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών, αφετέρου να διχάσει τους συμμάχους. Αλλοι αναλυτές προειδοποιούν πως τα δεκάδες απόρρητα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής στο Ιντερνετ μπορεί να είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου».

Οι αποκαλύψεις είναι σε κάθε περίπτωση καθημερινές. Η «Washington Post» εντόπισε έγγραφο που φανερώνει ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να στείλει κρυφά στη Ρωσία 40.000 ρουκέτες.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο φέρεται να καταγράφει αποκεφαλισμό Ουκρανού αιχμαλώτου από Ρώσους

Η… σύμμαχος των ΗΠΑ

Το «άκρως απόρρητο» έγγραφο συνοψίζει συζητήσεις που είχε την 1η Φεβρουαρίου ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας του – δίνοντάς τους εντολή να κατασκευαστούν έως και 400.000 ρουκέτες οι οποίες θα στέλνονταν στη Ρωσία, μαζί με βλήματα πυροβολικού και πυρίτιδα, μυστικά, «ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση».

Μάλιστα, ο Αλ Σίσι εμφανίζεται να ορμηνεύει τους αξιωματούχους να πουν στους εργαζομένους στο εργοστάσιο ότι οι ρουκέτες προορίζονται για τον αιγυπτιακό στρατό. Ολα αυτά, ενώ η Αίγυπτος είναι μία από τις στενότερες συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σημαντική αποδέκτρια αμερικανικής βοήθειας – αν και ενισχύει διαρκώς τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

«Η θέση της Αιγύπτου βασίζεται εξαρχής στη μη ανάμειξη σε αυτή την κρίση και στην τήρηση ίσων αποστάσεων και από τις δύο πλευρές, με επαναβεβαίωση της στήριξης της Αιγύπτου στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», σχολίασε αντί άλλης απάντησης το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα πάντως με την «Washington Post», η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι το αιγυπτιακό σχέδιο εξοπλισμού της Μόσχας προχώρησε.

Αυθεντικά και παραποιημένα

Αλλά αυτή είναι μόνο μία από τις αποκαλύψεις των διαβαθμισμένων εγγράφων που πρωτάρχισαν να εμφανίζονται στην πλατφόρμα Discord – ορισμένα από αυτά, σύμφωνα με την «Guardian», σε μία προσπάθεια να κερδίσει κάποιος gamer μια φιλονικία για τον πόλεμο στην Ουκρανία -, για να κυκλοφορήσουν κατόπιν σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Τwitter και το Telegram: οι περισσότερες πληροφορίες που περιέχουν συγκεντρώθηκαν τον χειμώνα και δημοσιεύτηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, η υπόθεση έγινε όμως ευρέως γνωστή αρχές Απριλίου από δημοσίευμα των «New York Times».

Πολλά φαίνονται αυθεντικά, κάποια όμως έχουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παραποιηθεί ώστε να παρουσιάζουν πιο θετικά τη Ρωσία. Από τη διαρροή, πάντως, προκύπτει πως οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν διεισδύσει στον ρωσικό στρατό και είναι σε θέση να προειδοποιούν την Ουκρανία για επικείμενες επιθέσεις.

Την προσπάθεια εντοπισμού τού ή των υπευθύνων, σε κάθε περίπτωση, περιπλέκει το γεγονός ότι στο Ιντερνετ δημοσιεύονται φωτογραφίες των εγγράφων, πολλά από τα οποία μοιάζει να προορίζονταν για ενημερώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Η Μοσάντ και οι διαδηλώσεις

Εγγραφο με ημερομηνία 1η Μαρτίου αποκαλύπτει πως η ισραηλινή Μοσάντ ενθάρρυνε τους αξιωματούχους της να λάβουν μέρος στις διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου: το Ισραήλ διέψευσε την πληροφορία.

Ενα άλλο, από τις αρχές Μαρτίου, δείχνει πως αξιωματούχοι ασφαλείας της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν ότι βλήματα πυροβολικού με προορισμό τις ΗΠΑ θα κατέληγαν τελικά στην Ουκρανία, παραβιάζοντας έτσι τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας να μη στέλνει πυρομαχικά σε εμπόλεμες χώρες: «σημαντικός αριθμός» των διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν έχουν «πλαστογραφηθεί», ανακοίνωσε η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ενα ακόμη έγγραφο, πάντως, υποδηλώνει πως εκπρόσωποι της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ συναντήθηκαν «με επαφές τους στην Τουρκία προκειμένου να αγοράσουν όπλα και εξοπλισμό για τις προσπάθειές τους στο Μάλι και την Ουκρανία»: δεν είναι σαφές αν η Αγκυρα γνώριζε για τις προσπάθειες αυτές ή το κατά πόσο ευοδώθηκαν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό