Η Κίνα αποσύρθηκε από συνομιλίες με τον ΟΗΕ για υγειονομικούς ελέγχους σε ασιατικές αγορές και άλλες εγκαταστάσεις με υψηλό κίνδυνο διασποράς ασθενειών από άγρια ζώα, αποκάλυψε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο Reuters.

Η αρνητική απάντηση έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι η Κίνα απέκρυψε αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα που είχαν ληφθεί από την αγορά της Γουχάν, όπου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα Covid-19, λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Κορωνοϊός: Η Κίνα αντιδρά στις αποκαλύψεις για τη Γιουχάν – «Η πανδημία ξεκίνησε από ανθρώπους»

Τα επίμαχα δεδομένα, τα οποία τελικά δημοσιεύτηκαν από κινέζους ερευνητές μόλις πριν από λίγες ημέρες -κατόπιν πιέσεων του ΠΟΥ- εντείνουν τις υποψίες ότι ο SARS-CoV-2 μεταδόθηκε στον άνθρωπο από άγρια ζώα που πωλούνταν στην Γουχάν.

Τέσσερις ασιατικές χώρες –Κίνα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ και Λάος- είχαν επιλεγεί αρχικά για το πρόγραμμα SAFE που υλοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δεδομένου ότι φιλοξενούν πολυάριθμες εγκαταστάσεις από όπου θα μπορούσαν δυνητικά να μεταδοθούν ζωονόσοι. Στη λίστα έχει προστεθεί έκτοτε η Μαλαισία.

Το πρόγραμμα SAFE ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και «η Κίνα αρχικά συμμετείχε στις συνομιλίες» δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι πληροφορίες θεωρούνται ευαίσθητες.

Το κτήριο της αγοράς Χουανάν στην Γουχάν που συνδέθηκε με τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας (Reuters)

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα απαγόρευσε την πώληση άγριων ζώων ως τροφίμων, ωστόσο σύμφωνα με ειδικούς οι κίνδυνοι παραμένουν.

Τεράστια κενά στους περιορισμούς

«Υπάρχουν τεράστια κενά στους περιορισμούς» δήλωσε ο Πίτερ Λι της Humane Society International, μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Όπως είπε, η Κίνα συνεχίζει να επιτρέπει τη μαζική εκτροφή άγριων ζώων για τη γούνα τους, για παραδοσιακές θεραπειες, για το εμπόριο κατοικιδίων και για τη χρήση των ζώων ως αξιοθέατων.

Από το 2020 έως το 2020, οι κινεζικές αρχές έχουν διαχειριστεί περισσότερες από 70.000 παραβάσεις του νόμου και κατάσχεσαν 1,37 εκατομμύρια άγρια ζώα, είχε αναφέρει παλαιότερα το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Το πρόγραμμα του ΟΗΕ προβλέπει ελέγχους σε περίπου 40 αγορές και άλλες εγκαταστάσεις σε κάθε χώρα, όπως εστιατόρια, αγορές όπου πωλούνται ζωντανά ζώα, βιοϊατρικά εργαστήρια, ζωολογικοί κήποι και εκτροφεία.

Το πρόγραμμα SAFE, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπεται να διαρκέσει έως το 2024. Σε περίπτωση που προκύψουν ζητήματα υγείας, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη – Βδέλλες σε επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εκστρατείες κατασυκοφάντησης
Επικαιρότητα |

Κόλαφος για τα αδέρφια Καρυπίδη οι αποκαλύψεις της νομικής συμβούλου του Μαρινάκη

Τι απαντά η νομική σύμβουλος του Βαγγέλη Μαρινάκη σε όσα ψευδώς «διαρρέουν» οι Θεόδωρος Καρυπίδης και η Ειρήνη Καρυπίδη την ώρα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συκοφαντική εκστρατεία