Μια περίεργη ιστορία καταστροφικής αφέλειας ή ανεξιχνίαστης σκοπιμότητας είναι αυτή των Pentagon Leaks.

Γιατί, πως μπορεί να εξηγήσει κάποιος ότι στην Αμερική της ασφυκτικής ψηφιακής παρακολούθησης, με υπερ-εργαλεία που το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου κόσμου έχει για την ώρα δει μόνο σε ταινίες, ένας 25άρης, εργαζόμενος σε στρατιωτική βάση, με αγάπη στα όπλα και στο Θεό, έβγαλε τα άπλυτα του Πενταγώνου στη φόρα για να εντυπωσιάσει τους φίλους στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Discord, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά το gaming.

Το δίχως άλλο οι πληροφορίες για την ώρα είναι λιγοστές, όσον αφορά την ταυτότητα και το ποιόν του ενόχου, γιατί για το Πεντάγωνο το τελευταίο «βαθύ λαρύγγι» τα είπε σχεδόν όλα: τι «ευαίσθητες» πληροφορίες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία κρατούσαν μέχρι χθες ως επτασφράγιστο μυστικό, τι ξέρει για όσα υπόσχονται και για τα άλλα που δρομολογούν οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και φυσικά όλα τα τελευταία νέα για τον Μεγάλο Αδελφό που βρίσκεται παντού, αλλά κανείς μας δεν βλέπει.

Ζεστές… πληροφορίες 40 μόλις ημερών

Ουσιαστικά, όπως έγραψε η Washington Post,  αυτό που έχει προβληματίσει την Ουάσιγκτον δεν είναι η διαρροή των εγγράφων, αλλά ότι αυτά έχουν ηλικία μόλις 40 ημερών, που σημαίνει ότι την υποχρεώνουν σε αλλαγή κάποιων σχεδίων της.

Επιπλέον, ενώ όλες οι χώρες ξέρουν ότι παρακολουθούνται από τις υπόλοιπες (το Χόλιγουντ έχει θησαυρίσει κάνοντας ταινίες με τη σχετική θεματική) η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ είναι ο αόρατος απρόσκλητος επισκέπτης σε κάθε κορυφαία συνάντηση και απόφαση διεθνούς πολιτικής προκαλεί αντιδράσεις.

Για την ιστορία τα 8 σημαντικότερα πράγματα που έμαθε ο κόσμος όλος από τη διαρροή των εγγράφων του Πενταγώνου, είναι, σύμφωνα με το BBC, τα εξής:

Το αφεντικό των Ηνωμένων Εθνών είναι κρυφο-φιλο-Ρώσος

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, με τη φιλορωσική στάση που κράτησε στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επιτεύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, υπό τον φόβο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, υπονόμευσε τις προσπάθειες για να κρατηθεί υπόλογη η Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Γκουτέρες τόνισε τις προσπάθειές του να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει, ακόμη και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Η Ιορδανία φοβάται την τιμωρία της Κίνας για την Huawei

Η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την επέκταση και τους στόχους της τεχνολογίας της Κίνας είναι γνωστή σε όλους.

Αυτό που διέρρευσε από το Πεντάγωνο είναι ότι η Ιορδανία ανησυχούσε για το αν πρέπει ή όχι να αποκλείσει την κινεζική Huawei από τα 5G σχέδια της. Και δεν είναι η μόνη χώρα με τέτοιες σκέψεις, αφού όταν η συζήτηση φτάνει στον κυβερνοπόλεμο όλοι ξέρουν ότι η Κίνα είναι η απόλυτη κυρίαρχος.

Οι Ρώσοι «σκοτώνονται» για τους νεκρούς στην Ουκρανία

Τα έγγραφα του Πενταγώνου, που βγήκαν στη φόρα, αποκαλύπτουν ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) κατηγορεί το υπουργείο Άμυνας της χώρας ότι δεν δημοσιοποιεί τον πραγματικό αριθμό των Ρώσων που έχασαν τη ζωή τους στα ουκρανικά εδάφη.

Αυτές οι πληροφορίες, τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα, αποκαλύπτουν το μέγεθος της αμερικανικής παρείσφρησης στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ειδικές δυνάμεις της Δύσης είναι μέσα στην Ουκρανία

Ένα έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου αναφέρεται στην παρουσία ενός μικρού αριθμού ειδικών δυνάμεων της Δύσης στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η τοποθεσία και η δραστηριότητα τους.

Ένα άλλο έγγραφο αποκαλύπτει ότι δεκάδες νέες ουκρανικές μεραρχίες ετοιμάζονται ήδη για την περιβόητη αντεπίθεση της άνοιξης, που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή και βασίζεται σε όλα τα τανκς, τα βαρέα άρματα μάχης και τα όπλα που έχουν σταλεί στην περιοχή από τη Δύση.

Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν στην ουκρανική επιτυχία

Τι κι αν ο Τζο Μπάιντεν δεν σταματά όπου βρεθεί και όπου σταθεί να λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία μέχρι την τελική επικράτηση της απέναντι στη Ρωσία, ένα από τα επίμαχα έγγραφα, που είδε το φως της ημέρας, αποκαλύπτει ότι ο Λευκός Οίκος δεν πιστεύει ούτε τον εαυτό του, ούτε την δυναμική της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η δυσκολία της Ουκρανίας να συντηρήσει την ζωτικής σημασίας αεράμυνας της αναλύεται εκτενώς στο ίδιο κείμενο, στο οποίο εκφράζονται φόβοι ότι το Κίεβο θα ξεμείνει σύντομα από πυραύλους.

Η Αίγυπτος τείνει χείρα βοηθείας στη Ρωσία

Σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε στα χέρια της Washington Post, η Αίγυπτος είχε σχέδια για να παράγει 40.000 πυραύλους υπό άκρα μυστικότητα για λογαριασμό της Ρωσίας.

Κατά το ίδιο κείμενο επρόκειτο για κίνηση ανταπόδοσης προς ρωσική βοήθεια που δόθηκε νωρίτερα στην Αίγυπτο και μάλλον αφορά τις αυξανόμενες εισαγωγές σιταριού το 2022.

Η διστακτικότητα της Νότιας Κορέας για τα όπλα

Ένα από τα μυστικά έγγραφα του Πενταγώνου, που έπαψαν να είναι μυστικά, αποκαλύπτει ότι η Νότια Κορέα διχάζεται ανάμεσα στις πιέσεις των ΗΠΑ να δώσει όπλα στην Ουκρανία και στην πάγια εθνική θέση περί μη εξοπλισμού μια χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο.

Ο φόβος της Σεούλ αφορούσε και την πιθανότητα αντεκδίκησης από τη Ρωσία, με την κυβέρνηση της μεγαλύτερης χώρας της κορεατικής χερσονήσου να εκφράζει τις ανησυχίες της για το πώς τέτοιες ευαίσθητες εθνικές πληροφορίες έφτασαν στα αυτιά της Ουάσιγκτον.

Η Κίνα, τα όπλα και οι δοκιμές

Το Πεκίνο έχει δοκιμάσει ήδη έναν πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο της, τον DF-27, στις 25 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που διέρρευσε, ο πύραυλος ταξίδεψε για 12 ολόκληρα λεπτά σε απόσταση 2.100 χιλιομέτρων.

Όλα τα παραπάνω, αληθινά ή ψεύτικα στοιχεία, ουδείς μπορεί να είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, φέρνουν στην επιφάνεια το εξής νευραλγικής σημασίας ερώτημα: ποιος μπορεί να είναι τελικά ο αντίκτυπος της αποκάλυψης τους;

Ο αντίκτυπος

Οι αποκαλύψεις για τα ουκρανικά σχέδια βοηθούν τη Ρωσία να διορθώσει τις στρατιωτικές κινήσεις που σχεδιάζει, ενώ η αμερικανική επιφυλακτικότητα για την ουκρανική αποτελεσματικότητα είναι σίγουρο ότι θα φέρει προστριβές ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Κίεβο.

Το βασικό πρόβλημα ωστόσο του Λευκού Οίκου είναι οι πληροφορίες περί κατασκοπείας χωρών όπως η Νότια Κορέα και το Ισραήλ, που έχει ήδη συζητηθεί ότι θα ζητήσουν σχετική ακρόαση και εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

Επειδή όμως οι παγκόσμιες σχέσεις καθορίζονται από τα συμφέροντα και όχι το γινάτι, η ιστορία θα κάνει κι αυτή τον κύκλο της και θα ξεχαστεί μπροστά τις εξελίξεις από τα διάφορα πεδία των μαχών και τα άλλα θερμά σημεία του πλανήτη.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΙΜΕΑ: Έλεγχοι στη Ρόδο και επιβολή προστίμων ύψους 226 χιλ. ευρώ
Επικαιρότητα |

Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις

Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Επικαιρότητα |

Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.