Μια γενική αρχή είναι πως στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου την ατζέντα την επιβάλλει η κυβέρνηση, η οποία αποφασίζει και τον χρόνο των εκλογών.
Πάντα αυτό ίσχυε σε όλες τις προεκλογικές περιόδους και πάντα το μεγάλο στοίχημα για την αξιωματική και τη λοιπή αντιπολίτευση είναι να αναμετρηθεί με την ατζέντα αυτή ή να την «τουμπάρει».
Σήμερα, και περίπου 40 ημέρες πριν από την κάλπη της 21ης Μαΐου, οι αναλυτές αλλά και μέρος της συριζαϊκής βάσης καταγράφουν πως η στρατηγική δεν ξεκίνησε καλά και μετρά ήδη θολές γραμμές, αυτογκόλ από την Κουμουνδούρου και νέες εστίες εσωστρέφειας (παρά την προσπάθεια Τσίπρα να πάει αδιαμεσολάβητα στον κόσμο, όπως χθες στο Ιλιον).
Τσίπρας: Δεν δέχομαι μαθήματα στάσης απέναντι στον νεοναζισμό – Αλλαγή μόνο με ήττα της ΝΔ
Τα αυτογκόλ
Τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί γραμμή άμυνας, την ώρα που θεωρητικά θα άρχιζε να ξεδιπλώνει το σχέδιο μιας τελικής αντιπολιτευτικής αντεπίθεσης:
1 Ο φράχτης του Εβρου εκ των πραγμάτων δεν είναι στις ατζέντες της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί προνομιακό πεδίο για τη ΝΔ και το κοινό της.
Το γεγονός πως η κουβέντα για τη διατήρηση ή επέκτασή του αναζωπυρώθηκε δεν εγγράφεται στα δυνατά χαρτιά για την Κουμουνδούρου και παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε πως επί ημερών του θα συνεχίσει να υπάρχει ο φράχτης έστω και με άλλο μείγμα μεταναστευτικής πολιτικής.
Η εικόνα πάντως του κόμματος που από τη μία έχει πάγια θέση τον φράχτη, από την άλλη ρευστοποιεί τη γραμμή αυτή, προσέδωσε μια εικόνα αμηχανίας που εκμεταλλεύθηκε ευφυώς η κυβέρνηση.
2 Η ρύθμιση για το μόρφωμα Κασιδιάρη είχε και χθες πεδίο αρένας την ίδια τη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση για το θέμα δεν ψήφισε το μπλόκο στο κόμμα, αν και δηλώνει σε όλους τους τόνους πως είναι υπέρ της μη συμμετοχής του στις εκλογές. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωσαν τη στάση της Κουμουνδούρου και την έθεσαν προ των ευθυνών της που δεν στοιχίζεται με το δημοκρατικό τόξο για το θέμα αυτό.
«Σας έχουν τυφλώσει οι προεκλογικές στοχεύσεις. Η απεύθυνση στη θολούρα και το αντισύστημα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε την τροπολογία της Αριστεράς, λέγοντας πως εκείνη «κλείνει το μάτι» στη Χρυσή Αυγή.
3 Τα πρόσφατα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ πυροδότησαν πόλεμο με την κυβέρνηση και μια απαράδεκτη δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου πως η αντιπολίτευση «θέλει νεκρούς».
Η πανεπιστημιακή αστυνομία όμως ή η ανομία που βλέπουν πολλοί σε μέρος των χώρων των ΑΕΙ δεν ανήκουν επίσης στα ευχάριστα θέματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να ταλαντεύεται επίσης στο θέμα της ασφάλειας και να μετεωρίζεται έντονα μεταξύ των κυβερνητικών και των αντιπολιτευτικών ημερών του.
4 Εντάσεις για τα ψηφοδέλτια. Η Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής επιχειρήθηκε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Η ανακοίνωση μεγάλου μέρους των υποψηφίων για τις εθνικές εκλογές σε συνδυασμό με το κυβερνητικό πρόγραμμα θα ήταν μια καλή αφορμή για εξωστρέφεια. Κι όμως υπήρξαν εκείνες οι περιπτώσεις που θόλωσαν την εικόνα και πυροδότησαν αντιθέσεις και συγκρούσεις.
Για παράδειγμα, η υποψηφιότητα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική δεν έγινε δεκτή οριζόντια θετικά απ’ το κόμμα. Μάλιστα το ζωηρό παρασκήνιο που ήθελε να «παίζεται» το εν λόγω όνομα ακόμη και την προηγούμενη ημέρα, ενίσχυσε το κλίμα περίσκεψης που δεν έλαβε χαρακτήρα ανοιχτής σύγκρουσης, πέραν των ευθέων βολών του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη. Εδώ υπήρξε η δεύτερη σκέψη και κριτική από μέρος της βάσης πως τώρα το κόμμα έχει ανάγκη στο άνοιγμα σε αριστερές και νεανικές δεξαμενές και όχι ανάποδα.
Η ανακοίνωση, εξάλλου, της υποψηφιότητας της Ιωάννας Κοντούλη – που δεν είχε συμφωνηθεί μαζί της – επίσης μπέρδεψε τα πράγματα κι άλλο. Οπως και οι ψίθυροι διαφωνίας και ενστάσεων για την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά για τον Δήμο Αθηναίων (υπήρξε σύσκεψη της Ανοιχτής Πόλης ήδη το Σάββατο όπου καταγράφηκαν ηχηρές διαφωνίες) αλλά και για τη στήριξη του κόμματος στον Ανδρέα Παχατουρίδη στο Περιστέρι. Η μίνι κρίση, τέλος, στο Κιλκίς, όπου έφτασε η Ειρήνη Αγαθοπούλου να αποσύρει την υποψηφιότητά της λόγω του συνυποψηφίου της Παύλου Τονικίδη, συμπλήρωσε την όλη εικόνα εσωστρέφειας.
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 στο επίκεντρο του υπουργικού
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει έχοντας στην ατζέντα 7 θέματα - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες για το 2025
Επιδείνωση του καιρού με κρύο, βροχές και χιόνια
Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα και αύριο
Η Τουρκία ζητά την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί πλήρως ώστε η Συρία να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ
Στο τραπέζι η απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κινδυνεύει να μείνει χωρίς την χρηματοδότηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής - Μέλη της ομάδας Τραμπ ενημέρωσαν για την πρόθεση του νέου προέδρου
Kαμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία - Χιόνια στα ορεινά της χώρας
Κάτοικοι σε ορεινές περιοχές της επικράτειας αντίκρισαν λευκά τοπία από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα. Το καμπανάκι της ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες, η σύσταση Κικίλια
Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο – Τα θέματα που θα συζητηθούν
Υπό τον πρωθυπουργό θα συνεδριάσει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για τον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μία ημέρα μετά την επίθεση στο Καζάν
Χριστούγεννα εκτός έδρας ψηφίζουν οι εκδρομείς
Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων - Με πληρότητα 100% φεύγουν τα ΚΤΕΛ
Ανιαροί μονομάχοι, ανόρεχτοι ψηφοφόροι στην προεκλογική Γερμανία
Η καταψήφιση της κυβέρνησης Σολτς την περασμένη Δευτέρα δεν περιείχε το παραμικρό στοιχείο έκπληξης - Τι αναμένεται προεκλογικά
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό