
Ενώ οι κουζίνες όλου του κόσμου είναι γεμάτες από παρηγορητικά φαγητά, οι Gen Z-ers (οι νέοι ηλικίας 12 – 25 ετών) επιλέγουν ολοένα και περισσότερο το comfort snack αντί για το comfort food.
Τα αγχολυτικά σνακ αρχίζουν να γίνονται πλέον και «κανονικό» φαγητό, αντικαθιστώντας τα τυπικά γεύματα, όπως αναφέρεται στην τελευταία ετήσια έκθεση της Mondelēz International «State of Snacking», με τους καταναλωτές να βρίσκουν πάντα «χώρο» στα έξοδά τους για την αγαπημένη τους «ένοχη» απόλαυση, ακόμη και σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της ακρίβειας.
ICAP: Πώς επέδρασε η πανδημία στην αγορά των τυποποιημένων μπισκότων και αλμυρών σνακ
Το παγκόσμιο αυτό trend έχει αρχίσει να γίνει ορατό και στη χώρα μας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Λαλάτσης, ιδρυτής της Ierax Analytix, «το σνακ αποτελεί μια ψυχοθεραπεία για την καταπολέμηση των αρνητικών συναισθημάτων».
Οι Έλληνες Gen Z-ers κρατούν τα σκήπτρα της πιο συχνής κατανάλωσης σνακ, όπως εξήγησε ο κ. Λαλάτσης, παρουσιάζοντας τη σχετική μελέτη στο Food Retail Summit, αλλά το εντυπωσιακό είναι πως 6 στους 10 ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, δηλώνουν ότι τρώνε σνακ σχεδόν καθημερινά, ή τρεις – τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Κι αν αυτό φαίνεται μεγάλο ποσοστό, σύμφωνα με την έρευνα της Mondelēz, το 71% των καταναλωτών παγκοσμίως καταναλώνουν σνακ τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το εύρημα της έρευνας ότι για έναν στους δύο νεαρούς καταναλωτές τα σνακ είναι «μια εύκολη λύση για την πείνα», ενώ πλέον ένας στους πέντε επιλέγει να τρώει σνακ αντί για ένα κανονικό γεύμα.
Γιατί καταναλώνουμε σνακ
Ανεξάρτητα με την ηλικία, η κατανάλωση σνακ αφορά το συναίσθημα. Το 35% των ερωτηθέντων όλων των ηλικιών στην έρευνα της Ierax Analytix καταναλώνει σνακ για να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα του, το 23% για να μετριάσει την αγωνία ή το άγχος που νιώθει, ένα 19% για να νιώσει χαρά, ένα 6% από ανυπομονησία, ακόμη κι ένα 3% από θυμό.
Πάντως οι περισσότεροι νεαροί καταναλωτές τρώνε σνακ για να εισπράξουν συναισθήματα χαράς, ενώ σε ποσοστό 40% το σνακ θεωρείται μια «ένοχη» απόλαυση.
Πάντως τα σνακ του μέλλοντος οι καταναλωτές τα θέλουν χωρίς ζάχαρη, με λιγότερο αλάτι και χωρίς συντηρητικά, αλλά χωρίς να χάσουν την… ενοχικότητά τους!
Παγκοσμίως, οι καταναλωτές είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι από ποτέ, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία υπό ποιες συνθήκες παράχθηκαν τα σνακ τους και κατά πόσο επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το 66% αναζητούν σνακ που δεσμεύονται απέναντι στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων, ειδικά οι νεότερες γενιές (Gen Z και millennials) με ποσοστό 72%.
Η ανατροπή της πανδημίας
Η κατανάλωση σνακ έχει πια μεταφερθεί στο σπίτι, εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις ανατροπές που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Έτσι εννέα στους δέκα τρώνε σνακ κατ’ οίκον Μάλιστα, η κατανάλωση σνακ έχει αποκτήσει ένα είδος κανονικότητας, αφού η αγορά τους έχει μπει στη λίστα με τα ψώνια, μειώνοντας την ποσόστωση της παρορμητικής αγοράς.
Αυτή η «κανονικότητα» αποτυπώνεται και στα κανάλια διανομής, τα οποία επιλέγονται από το κοινό. Η συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών (ποσοστό 93%) αγοράζει σνακ από σούπερ μάρκετ, 42% από μίνι μάρκετ, 36% από περίπτερα και αγορά ψιλικών και 11% από ηλεκτρονικά καταστήματα.
Ένας στους τρεις νέους (ποσοστό 35%) αγοράζει σνακ από αυτόματους πωλητές.
Τα μεγέθη της αγοράς
Η εγχώρια κατανάλωση των αλμυρών σνακ (τσιπς και μορφοποιημένων) κατέγραψε ανοδική πορεία την τριετία 2018-2020 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 4%, σύμφωνα με την τελευταία σχετική μελέτη της ICAP CRIF. Η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2021, με άνοδο 1,3%.
Ο παραγωγικός τομέας των αλμυρών σνακ αποτελείται από λίγες, μεγάλου μεγέθους βιομηχανικές μονάδες, καθώς και από μερικές εισαγωγικές εταιρείες, ενώ η ζήτηση για τυποποιημένα αλμυρά σνακ καλύπτεται κυρίως από τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα.
Η εισαγωγική διείσδυση του κλάδου διαμορφώθηκε τη διετία 2020 – 2021 σε 27%, ενώ η εξαγωγική επίδοση υπολογίζεται στο 21% περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα.
Μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο κυρίως την τρέχουσα περίοδο αποτελούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, οι οποίες σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος έχουν ήδη οδηγήσει σε ανατιμήσεις αρκετά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων και των τυποποιημένων ειδών.
Παρ’ όλα αυτά, με βάση τις εκτιμήσεις της ICAP CRIF, το 2022 η εγχώρια κατανάλωση των τυποποιημένων μπισκότων, κρουασάν και αλμυρών σνακ εκτιμάται πως σημείωσε άνοδο της τάξης του 2%.


Latest News

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών
![ΤτΕ: Στο 2,3% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/oikonomia-768x536-1-600x419.jpg)
«Βλέπει» ανάπτυξη στο 2,3% για το 2025 η ΤτΕ [γράφημα]
Ο πληθωρισμός υποχώρησε ταχέως από την κορύφωσή του το 2022 λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας το 2023, αλλά παρέμεινε σχετικά αυξημένος στο 3%, σύμφωνα με την ΤτΕ

Ακάθεκτο το real estate κόντρα στις αναταράξεις – Το μήνυμα Dimand και Premia
Σε δημιουργικό αναβρασμό παραμένουν οι εγχώριες εταιρείες real estate κόντρα στην αβεβαιότητα που φέρνουν οι δασμοί Τραμπ – Οι ευκαιρίες που αναζητούν και οι προβληματισμοί για το κόστος

Πάνω από 190 ευρώ το πασχαλινό τραπέζι – Ανατιμήσεις «φωτιά» στον οβελία
Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι καταναλωτές για το φετινό πασχαλινό τραπέζι - Εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%