Η πρώτη άμεση παρατήρηση μιας μαύρης τρύπας έγινε πρωτοσέλιδο το 2019, η αλήθεια όμως είναι ότι το πορτρέτο του τέρατος ήταν μάλλον θολό –σαν «θαμπός πορτοκαλί λουκουμάς», όπως το θέτει μια αστροφυσικός που συμμετείχε στην προσπάθεια μαζί με έναν έλληνα ερευνητή.
Χάρη όμως στην τεχνητή νοημοσύνη, η εικόνα καθαρίζει: ερευνητές παρουσίασαν την Πέμπτη μια βελτιωμένη εικόνα της μαύρης τρύπας –η οποία κρύβεται στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία M87- χρησιμοποιώντας τα ίδια δεδομένα αλλά νέους αλγορίθμους που μπάλωσαν τα κενά στις παρατηρήσεις και αύξησαν την ανάλυση.
Τεχνητή νοημοσύνη: Tα έξι πράγματα που δεν ξέρατε
Η ίδια η μαύρη τρύπα είναι εξ ορισμού αόρατη, όμως το υλικό που περιφέρεται γύρω της σχηματίζει έναν δίσκο, θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες και εκπέμπει ισχυρό φως.
Στο κέντρο της εικόνας διακρίνεται μια σκοτεινή κηλίδα που ονομάζεται «σκιά», ή σιλουέτα, της μαύρης τρύπας, τυλιγμένη σε ακτίνες φωτός που έχουν παραμορφωθεί από το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της.
Στη νέα εικόνα, το φωτοστέφανο της μελανής οπής είναι πιο λεπτό, ενώ η σκιά είναι πιο σκούρα.
«Περιγράφω στοργικά την προηγούμενη εικόνα ως ‘θολό πορτοκαλί ντόνατ΄ και αναφέρομαι στη νέα εικόνα με την περιγραφή του ‘αδύνατου ντόνατ’, κάτι που ακούγεται εξαιρετικά ανορεκτικό» σχολίασε στο Reuters η Λία Μεντέιρος του Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πρίνστον, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal Letters.
Την δημοσίευση υπογράφουν ακόμα τρεις ερευνητές του «Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων» (EHT), της διεθνούς συνεργασίας που παρουσίασε την ιστορική εικόνα το 2019. Ορίζοντας γεγονότων ονομάζεται το όριο απόστασης στο οποίο μπορεί να πλησιάσει το φως –ή οποιοδήποτε αντικείμενο- χωρίς να γίνει βορά του κοσμικού φαταούλα.
Δεδομένου ότι η μαύρη τρύπα απέχει περίπου 54 εκατομμύρια έτη φωτός, κανένα μεμονωμένο τηλεσκόπιο δεν θα μπορούσε να την διακρίνει. Το πορτρέτο προέκυψε από τον συνδυασμό επτά ραδιοτηλεσκοπίων σε πέντε περιοχές του κόσμου, τα οποία ουσιαστικά λειτούργησαν σαν ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο μέγεθος της Γης.
Δεδομένου ότι τα επιμέρους τηλεσκόπια χωρίζονταν από μεγάλες αποστάσεις, η εικόνα που προέκυψε «είχε πολλές τρύπες, οπότε αναγκαστικά βασιζόμαστε σε αλγορίθμους για να γεμίσουμε τα δεδομένα που λείπουν» δήλωσε ο Δημήτριος Ψάλτης, αστροφυσικός του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε μηχανική μάθηση για να μπαλώσουμε τα κενά όπου δεν υπάρχουν δεδομένα» πρόσθεσε η Μεντέιρος.
Για την εκπαίδευση του αλγορίθμου «χρησιμοποιήσαμε ένα μεγάλο σετ δεδομένων προσομοιώσεων υψηλής πιστότητας, και καταλήξαμε σε μια εικόνα που βρίσκεται σε συμφωνία με τα δεδομένα και γενικά σε συμφωνία με τις θεωρητικές προβλέψεις μας» εξήγησε η ερευνήτρια.
Η ίδια τεχνική πρόκειται να εφαρμοστεί τώρα στο μόνο άλλο πορτρέτο μαύρης τρύπας, το οποίο δημοσιεύτηκε πέρυσι και δείχνει την τερατώδη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης Α*.
Πηγή: in.gr
Latest News
Γιατί ο Άλτμαν κατηγορεί τον Μασκ για bullying
Ο Σαμ Άλτμαν και ο Ίλον Μασκ κάποτε ξεκίνησαν μαζί την OpenAI, αλλά τώρα η σχέση τους είναι πολύ πιο περίπλοκη
Ουκρανία: Εκπαιδεύει μοντέλα ΑΙ με 228 χρόνια βίντεο πεδίου μάχης από drones
Σύστημα που έχει αναπτύξει η Ουκρανία τροφοδοτείται από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από τα φονικά πεδία μάχης στα 3 χρόνια του πολέμου
Εκτινάσσεται παγκοσμίως η χρήση της GenAI από εργαζόμενους - Τι λέει έρευνα της EY
Η έρευνα της EY διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση της GenAI συνδέεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Στα 62 δισ. δολάρια η αποτίμηση της αμερικανικής startup Databricks
Η χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων θα φέρει στην Databricks αυξημένη ρευστότητα, περισσότερες εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν με ορισμένα ανταγωνιστικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου
Το αφεντικό της Softbank εξήγγειλε επένδυση-μαμούθ στις ΗΠΑ
Ο Mασαγιόσι Σον, ο δισεκατομμυριούχος CEO της SoftBank, στάθηκε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ στο Mar-a-Lago
Πως οι νέοι νομικοί αναπτύσσουν τεχνολογικές δεξιότητες για ΑΙ
Τα δικηγορικά γραφεία και τα πανεπιστημιακά μαθήματα στοχεύουν στη βελτίωση της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης που χρειάζονται νέοι δικηγόροι
Πόσα βγάζει ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI – Πόσες μετοχές κατέχει
Ο CEO της OpenAI, λέει ότι αυτήν τη δουλειά ονειρευόταν από παιδί
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»