Ο φορέας που εκπροσωπεί τις εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δημιουργεί ειδική ομάδα εργασίας για το ChatGPT, ένα βήμα που ίσως ανοίγει το δρόμο για κοινή πολιτική προστασίας της ιδιωτικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων (EDPB) έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την απόφαση της Ιταλίας να απαγορεύσει μέχρι νεοτέρας το δημοφιλές chatbot –ένα μέτρο που σκέφτεται να εφαρμόσει και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος δεδομένων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τεχνητή νοημοσύνη: Tα έξι πράγματα που δεν ξέρατε
Το ChaGPT της αμερικανικής Open AI, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που απαντά σε κάθε είδους ερωτήσεις, έχει αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή του κόσμο, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, παρά τις ανησυχίες για δυνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών.
Εκφράζουν επιφυλάξεις
Αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η αμερικανική κυβέρνηση, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ChatGPT και άλλα συστήματα «γενετικής τεχνητής νοημοσύνης», τα οποία συντάσσουν κείμενα και δημιουργούν εικόνες σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη.
«Τα μέλη του EDPB εξέτασαν τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων εναντίον της Open AI» ανακοίνωσε το Συμβούλιο.
«Το EDPB αποφάσισε να συστήσει ειδική ομάδα εργασίας για να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την ενδεχόμενη λήψη μέτρων από τις αρχές προστασίας δεδομένων».
Πηγή που δεν κατονομάζεται δήλωσε στο Reuters ότι οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να εναρμονίσουν την πολιτική τους, όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο.
Η ΕΕ, είπε, δεν επιθυμεί να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της OpenAI, η οποία έχει τη στήριξη της Microsoft που ενσωματώνει την τεχνολογία στα προϊόντα της, αλλά να δημιουργήσει γενικούς και «διαφανείς» κανόνες.
Στη συνάντηση της Πέμπτης δεν συμμετείχαν λήπτες αποφάσεων αλλά ειδικοί σε θέματα πολιτικής που εξέφρασαν και αντάλλαξαν ιδέες, είπε η πηγή.
Το θέμα του ChatGPT προστέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων της Πέμπτης έπειτα από αίτημα της Ισπανίας.
Πηγή: in.gr
Latest News
Γιατί ο Άλτμαν κατηγορεί τον Μασκ για bullying
Ο Σαμ Άλτμαν και ο Ίλον Μασκ κάποτε ξεκίνησαν μαζί την OpenAI, αλλά τώρα η σχέση τους είναι πολύ πιο περίπλοκη
Ουκρανία: Εκπαιδεύει μοντέλα ΑΙ με 228 χρόνια βίντεο πεδίου μάχης από drones
Σύστημα που έχει αναπτύξει η Ουκρανία τροφοδοτείται από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από τα φονικά πεδία μάχης στα 3 χρόνια του πολέμου
Εκτινάσσεται παγκοσμίως η χρήση της GenAI από εργαζόμενους - Τι λέει έρευνα της EY
Η έρευνα της EY διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση της GenAI συνδέεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Στα 62 δισ. δολάρια η αποτίμηση της αμερικανικής startup Databricks
Η χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων θα φέρει στην Databricks αυξημένη ρευστότητα, περισσότερες εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν με ορισμένα ανταγωνιστικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου
Το αφεντικό της Softbank εξήγγειλε επένδυση-μαμούθ στις ΗΠΑ
Ο Mασαγιόσι Σον, ο δισεκατομμυριούχος CEO της SoftBank, στάθηκε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ στο Mar-a-Lago
Πως οι νέοι νομικοί αναπτύσσουν τεχνολογικές δεξιότητες για ΑΙ
Τα δικηγορικά γραφεία και τα πανεπιστημιακά μαθήματα στοχεύουν στη βελτίωση της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης που χρειάζονται νέοι δικηγόροι
Πόσα βγάζει ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI – Πόσες μετοχές κατέχει
Ο CEO της OpenAI, λέει ότι αυτήν τη δουλειά ονειρευόταν από παιδί
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»