Διάβασα ότι την τελευταία στιγμή, πριν κλείσουν οι εργασίες στο Κοινοβούλιο, τις πρωινές ώρες (2.45 μ.μ.) η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή 253 σελίδες με τροπολογίες (ψηφοθηρικές, βεβαίως, βεβαίως!), οι οποίες, όπως επισημάνθηκε αποτελούν ρεκόρ μετά τη μεταπολίτευση ή «δεν έχουν ξανάρθει ποτέ από την αρχή της μεταπολίτευσης».
Επειδή όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης είδαν υποκριτικά αυτό το κοινοβουλευτικό φαινόμενο ως … πρωτόγνωρο, πρωτάκουστο και πονηρό, παραθέτω στη συνέχεια δύο εντονότερα και προκλητικότερα «τσουνάμια» προεκλογικών τροπολογιών, από τα οποία το δεύτερο ήταν «οικουμενικό», δηλαδή και από τα τρία τότε κόμματα που στήριζαν την Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα
«Βροχή» τροπολογιών το προεκλογικό έτος 1989: Επίδομα γάμου σε … χήρους, σε … διαζευγμένους και σε…άγαμους!!!
Άρξομαι ενός εκπληκτικού σε αποκαλύψεις δημοσιογραφικού κειμένου του συνάδελφου Γιώργου, το οποίο δημοσιεύθηκε στο «Βήμα» ( 16 Απριλίου 1989) και το οποίο αναδημοσιεύθηκε στη συνέχεια και στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (18 Μαϊου 1989) με τίτλο «Οι τροπολογίες της … λούφας και της παραλλαγής στη στήλη «Θρίλλερ» και το οποίο ίσως να μη θυμάται!
Ο αγαπητός συνάδελφος, ο οποίος συνεχίζει την πάντα ποιοτική ενημέρωση στο «Βήμα» και τα «Νέα» είχε την υπομονή, αλλά και τη «μοχθηρία», όπως επεσήμαινα τότε στη λιτή εισαγωγή μου, να κάνει την έρευνα αυτή και να τη συμπυκνώσει σε ένα κείμενο που νομίζεις ότι γράφτηκε σήμερα! Απλώς, προς επίρρωση της διαπίστωσης αυτή παραθέτω τις τρεις πρώτες παραγράφους της εισαγωγής της έρευνας με τις 100 τροπολογίες που είχε συγκεντρώσει τότε:
«Έχει καθιερωθεί η προεκλογική περίοδος να είναι η κατ΄εξοχήν περίοδος της κυβερνητικής απλοχεριάς, του «ναι σε όλα», της κρατικής μεγαθυμίας και της πραγματικής … πάταξης της γραφειοκρατίας! Είναι η περίοδος που για ευνοήτους λόγους ξεπερνιώνται η δυσκαμψία της κρατικής μηχανής, ο «ωχαδερφισμός» της δημόσιας διοίκησης ή ανελαστικότητα της κάθε εξουσίας στα όποια αιτήματα τής υποβάλλονται.
Η προεκλογική περίοδος είναι η περίοδος των παροχών, της … «διεύρυνσης» των ορίων, είτε αυτά είναι οικονομικά είτε νομοθετικά.
Η τακτική του «αλιεύουμε» ψήφους με κάθε τρόπο και «μέσον» στην αποθέωσή της: εκλογές γαρ, και κάθε αίτημα, όσο απίθανο κι αν είναι, αποκτά υπόσταση. Περνάει από τη φάση του «όχι» και του «άσε να το δούμε» στο στάδιο «όλα γίνονται»…»
«Βροχή» 100 τροπολογιών το προεκλογικό έτος 1989: Επίδομα γάμου σε … χήρους, σε … διαζευγμένους και σε…άγαμους!!!
Από την έρευνα του Γιώργου Παπαχρήστου παραθέτω μερικά από τα « κατορθώματα» των τότε κυβερνώντων:
•Στις 26 Ιανουαρίου 1989, με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Γεννηματά, επιλύονται τα ακόλουθα συγκλονιστικά προβλήματα: Αυξάνεται κατά ένα μέλος το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και κατά δύο της Εργατικής Εστίας.
•Με την ίδια τροπολογία επιτρέπεται τα παιδιά των υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας και της Εργατικής Εστίας να πηγαίνουν και αυτά στις κατασκηνώσεις της … Εργατικής Εστίας. Όπου μάλιστα αυτό δεν είναι εύκολο, διατίθενται οι αναγκαίες πιστώσεις για να πηγαίνουν τα παιδιά σε κατασκηνώσεις Δήμων ή ΝΠΔΔ! Η δαπάνη, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανερχόταν συνολικά σε 25,3 εκατ. δραχμές.
•Την ίδια ημέρα κατατίθεται τροπολογία την οποία υπογράφουν οι Μένιος Κουτσόγιωργας, Δημήτρης Τσοβόλας, Γιώργος Γεννηματάς και Γιάννης Σκουλαρίκης, η οποία επεκτείνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε … όλους τους δικαιούχους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ . Πόσο κόστισε αυτή η «απλοχεριά»; Άγνωστον. Ούτε το Γενικό Λογιστήριο μπόρεσε να εκτιμήσει την επιβάρυνση αυτή του κρατικού προϋπολογισμού!
•Στις 30 Ιανουαρίου του 1989, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Μαρινίδης και Μερ. Κυρατσούς απεδείκνυαν ότι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά τους περιλαμβανόταν και ο μεγάλος (;) φόρτος εργασίας του προέδρου της Εργατικής Εστίας: Κατέθεσαν τροπολογία με την οποία ζητούσαν να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες του προέδρου για έγκριση δαπανών της Εστίας έως 150.000 δραχμές στους διευθυντές διότι, όπως σημείωναν, «θα αποδεσμευτεί ο πρόεδρος από την καθημερινή υπογραφή μεγάλου αριθμού ενταλμάτων και επιταγών που αναφέρονται σε μικροποσά χωρίς ιδιαιτερότητες (π.χ. γαμήλια βοηθήματα, χρηματικά βραβεία κλπ»!!!
•Την ίδια ημέρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατσιφάρας καταθέτει τροπολογία για την εξίσου συμπαθή τάξη των … θυρωρών!!!. Το κείμενο της τροπολογίας ανέφερε: «Θυρωροί που υπηρετούν σε πολυκατοικίες φυσικών προσώπων ή εταιριών, δεν μπορούν να απολυθούν παρά μόνο με την απόφαση του 501 τοις χιλίοις των συνιδιοκτητών». Η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία εξηγεί: «Επιδιώκεται η προστασία των ελαχίστων θυρωρών που απέμειναν, ώστε να μη χάσουν την εργασία τους πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου συνταξιοδότησής τους»!
•Στις 8 Φεβρουαρίου 1989 οι Μένιος Κουτσόγιωργας και Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσαν τροπολογία για τη σύσταση Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας. Είναι η εποχή που το θέμα του διαζυγίου του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου βρισκόταν σε … έξαρση και, άσχετα από τη χρησιμότητα του Κέντρου, η ουσία βρισκόταν στην έκθεση του διευθυντή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Γ. Τσούτσου, ο οποίος σημείωνε ότι η ίδρυση του Κέντρου «θα κοστίσει τουλάχιστον 250 εκατ. δραχμές»!
•Την ίδια ημέρα, 8 Φεβρουαρίου 1989 οι Μένιος Κουτσόγιωργας και Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή προφανώς την ίδια περίπτωση (διαζύγιο του Ανδρέα Παπανδρέου), συνεχίζουν τη … φεμινιστική πολιτική και καταθέτουν άλλη τροπολογία , η οποία μεριμνούσε για την επιχορήγηση των γυναικείων οργανώσεων. Κόστος; Μόλις 36,8 εκατ. δραχμών!
•Στις 9 Φεβρουαρίου 1989 κατατίθεται στο νομοσχέδιο περί υπουργείου Τουρισμού τροπολογία – μαμούθ, την οποία υπογράφουν οι Μένιος Κουτσόγιωργας , Δημήτρης Τσοβόλας, Β. Ρώτης και Γ. Πέτσος. Αφορούσε στην πρόσληψη από το υπουργείο Δικαιοσύνης 2.560 δικαστικών επιμελητών, για την αποδέσμευση ισάριθμων αστυνομικών, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μετά τις απανωτές επιθέσεις εις βάρος δικαστικών λειτουργών. Κόστος; 2,5 δισ. δραχμές, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!
•Στις 6 Μαρτίου οι Δημήτρης Τσοβόλας και Γιάννης Ποττάκης συνυπέγραψαν τροπολογία για τη μεταφορά στο Δημόσιο προσωπικού από τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, αλλά ήταν τόσο συνοπτική η τροπολογία ώστε οι δύο υπουργοί δεν αναφέρουν ούτε αριθμό «μεταφερομένων»! Αποτέλεσμα ήταν να μη μπορεί το Γενικό Λογιστήριο να καθορίσει το κόστος…
•Στις 27 Μαρτίου 1989 ήρθε η σειρά της βουλευτή Καλλιόπης Μπουρδάρα, η οποία κατέθεσε τροπολογία στις 10:20 το βράδυ και ζητούσε: «Κανένα από τα δύο φύλα δεν επιτρέπεται να αντιπροσωπεύεται στα ψηφοδέλτια με ποσοστό μεγαλύτερο από 65%!»!! Επρόκειτο για μια … παραλλαγή του αιτήματος των γυναικείων οργανώσεων περί ποσοστιαίας συμμετοχής γυναικών στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ίσης με το 35%!
•Την ίδια ημέρα, 27 Μαρτίου 1989, κατατίθεται τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τους Γ. Μωραϊτη, Α. Τσοχατζόπουλο και Δ. Τσοβόλα, με την οποία αναπροσαρμοζόταν το ύψος του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας στους πυροτεχνουργούς και τους «εξουδετερωτές» εκρηκτικών υλών. Κόστος; 45,6 κατ. δραχμών .
•Στις 31 Μαρτίου 1989 οι Γιώργος Γεννηματάς και Δημήτρης Τσοβόλας (μέσα σε όλα!!!) κατέθεσαν τροπολογία με την οποία το επίδομα γάμου δίδεται από τούδε και στο εξής όχι μόνο στους έγγαμους, αλλά και στους … εν χηρεία ευρισκομένους, στους … διαζευγμένους, αλλά και στους άγαμους γονείς!!!
100 «οικουμενικές» ψηφοθηρικές τροπολογίες της … ντροπής μια νύχτα του 1990!
Επίσης, στις 7 Μαρτίου του 1990, έγινε στη Βουλή συζήτηση νομοσχεδίου, το οποίο έφερε, κατ΄ ευφημισμόν, τον τίτλο «Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής κλπ». Τότε, η συζήτηση του νομοσχεδίου έγινε πάλι νύχτα, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ως «Η άγρια νύχτα των χαμένων ρουσφετιών» ή ως «νύχτα ντροπής» για τον κοινοβουλευτικό θεσμό. Κατατέθηκαν 100 τροπολογίες, τα κείμενα των οποίων έφθαναν στη Βουλή από τις διάφορες ομάδες πίεσης και μοιράζονταν αντίγραφα στους βουλευτές. Τότε, ο συνάδελφος Λάμπρος Σμαϊλης συγκέντρωσε όλες αυτές τις τροπολογίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» (15 Μαρτίου 1990, σελίδα 13) υπό τον τίτλο «Η άγρια νύχτα των χαμένων ρουσφετιών» και με την ακόλουθη εισαγωγή μου:
«Μπορούν ακόμη να γίνουν χιλιάδες ρουσφέτια, υπάρχουν τεράστια περιθώρια για φοροαπαλλαγές, εξαιρέσεις από την εφαρμογή των νόμων. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψαν οι 300 πατέρες του έθνους συζητώ ντας το νομοσχέδιο που κατ΄ευφημισμόν έφερε τον τίτλο «μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής, κλπ».
Ξεκινώντας από τα δικάτους προνόμια για παροχή συντάξεων σε όσους εκλέχτηκαν τον Ιούνιο, Νοέμβριο και ίσως τον Απρίλιο, έφθασαν στο σημείο να διεκδικήσουν αναπηρική σύνταξη! «νύχτα των χαμένων ρουσφετιών», όπως εύστοχα αποκλήθηκε, ήταν στιγμή ντροπής για τον κοινοβουλερυτισμό.
Οι τροπολογίες έφθασαν τις 100, αλλά κατατέθηκαν κοντά στις 150 φορές! Τα κείμενα έφθαναν στη Βουλή από τις διάφορες ομάδες πίεσης και μοιράζονταν σε αντίγραφα στους βουλευτές. Όσοι ενδιαφέρονταν να προωθήσουν το ρουσφέτι υπέγραφαν και έτρεχαν να καταθέσουν την τροπολογία , έστω και εκπρόθεσμα, έχοντας όμως εξασφαλίσει από τους ψηφοφόρους ένα ακόμη εύσημο ότι υποστήριξαν τα συμφέροντά τους. Παρακαταθήκη χρήσιμη για την ώρα του σταυρού.
Προσπαθώντας να βούμε μιαν άκρη στο χάος των τροπολογιών διαπιστώσαμε ότι πολλές κατατέθηκαν ίδιες και απαράλλακτες από βουλευτές και των τριών κομμάτων που υποτίθεται ότι έχουν διαφορετική πολιτική απέναντι στο ρουσφέτι.
Ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων πρέπει να αισθάνθηκαν έντονα την «αγάπη» που τους τρέφει το Κοινοβούλιο, όπως, για παράδειγμα, το παιδαγωγικό προσωπικό των κέντρων παιδικής μέριμνας του υπουργείου Υγείας. Σχετική τροπολογία κατέθεσαν όχι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και βουλευτές όλων των κομμάτων. Ή πάλι, οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, το αίτημα των οποίων να μην φορολογείται η εκλογική τους αποζημίωση συγκίνησε και τα τρία κόμματα, αφού οι βουλευτές τους που «πέταξαν» και από μια τροπολογία στο αρμόδιο γραφείο.
Παρουσιάζομε στη συνέχεια το άγος των τροπολογιών . Ζητούμε «συγνώμη» αν αδικήσαμε στην καταγραφή ορισμένους βουλευτές, που η αγωνία για την έδρα τους έφερε σ΄έναν πρωτότυπο αγώνα δρόμου κατάθεσης ρουσφετιών. Θαυμάστε από την καταγραφή που ακολουθεί την Ελλάδα 1990»:
Α. Τροπολογίες που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση
1. Πρόσθετη κρατική επιχορήγηση ύψους 900 εκατ. δραχμών προς τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις εκλογές.
2. Δικαίωμα συνταξιοδότησης εκείνων που θα εκλεγούν για τρεις φορές ανεξάρτητα από τον αν συμπληρώνουν τετραετία. Η σύνταξη θα είναι πλήρης. Δεν ήταν εφικτός ο υπολογισμός του κόστους αυτού.
3. Παροχή στους βουλευτές και ευρωβουλευτές του δικαιώματος να εισάγουν ατελώς αυτοκίνητα όχι πλέον των 2.000 κυβικών κατά το ανώτατο όριο, αλλά 2.500 κυβικών. Και αυτό «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των προσώπων αυτών», όπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση. Επέκταση των αφορολόγητων Ι.Χ στις ημερήσιες, εβδομαδιαίες εφημερίδες καθώς και στην Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίων Αθηνών. Ο υπουργός Οικονομικών αιτιολογεί υποστηρίζοντας ότι «η επέκταση κρίνεται σκόπιμη για να μπορέσουν οι εφημερίδες να ανταποκριθούν καλύτερα στο έργο τους και την αποστολή τους που είναι η ενημέρωση του ελληνικού λαού».
4. Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος με τη μορφή εξόδων κινήσεως για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, που υπηρετεί στο γραφείο ασφαλείας του πρωθυπουργού, όταν αυτός δεν είναι πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας. Το κόστος υπολογιζόταν σε 20 εκατ. δραχμές.5. Μισθολογικά των υπαλλήλων που απασχολούνται στη Γραμματεία των δικαστηρίων.
6. Βαθμολογική εξέλιξη κλάδου ΤΕ Παιδαγωγικού των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας του υπουργείου Υγείας, κόστους 20 εκατ. δραχμών.
7. Χρηματοδότηση με δαπάνες του κράτους της αναδάσωσης ιδιωτικών εκτάσεων.
8. Επιβολή τέλους για τη χρήση ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Για τηλεοπτικές άδειες 2 εκατ. δραχμών για τις ανώνυμες εταιρείες, 500.000 δραχμές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Για ραδιοφωνικές άδειες 500.000 δραχμές το μήνα για τους ιδιώτες και 150.000 δραχμές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
9. Αύξηση αμοιβών του εκπαιδευτικού προσωπικού ΤΕΙ, κόστους 339 εκατ. δραχμών ετησίως!
10. Διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Θράκη.
11. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό συμβολαιογράφων και των υπαλλήλων κλάδου ΠΕ της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.
12. Παροχή επιδόματος θέσης στους προϊσταμένους διευθύνσεων, τμημάτων και αυτοτελών γραφείων δημόσιων υπηρεσιών στις οποίες δεν έχει συνταχθεί ακόμα οργανισμός. Το κόστος υπολογιζόταν σε 64 εκατ. δραχμές ετησίως.
13. Χορήγηση αποζημίωσης στους δημοσιονομικούς υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
14. Ιδιαίτερη μεταχείριση ως προς τους συντελεστές δόμησης σε έκταση 254 στρεμμάτων ιδιοκτησίας Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή Φοίνικα του Δήμου Πυλαίας, στο Νομό Θεσσαλονίκης.
15. Δυνατότητα αναχρηματοδότησης (προεξόφλησης) των παλαιών υψηλότοκων δανείων FMS με το προϊόν νέων εμπορικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους.
16. Παράταση για μια δεκαετία του χρόνου επιβολής ειδικού τέλους ύδρευσης και αποχέτευσης.
17. Καθορισμός χρονικών ορίων λειτουργίας καταστημάτων πωλήσεως ειδών φαρμακείου στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες.
Β΄ Τροπολογίες που κατατέθηκαν από βουλευτές
1. Επέκταση δικαιώματος σύνταξης στα μέλη οικογένειας στρατιωτικών θανόντων εν υπηρεσία.
2. Κατάργηση διάταξης για απαγόρευση θεώρησης βιβλίων σε συστεγαζόμενους επιτηδευματίες.
3. Εφαρμογή της αρχής της ισότητας στους αναπήρους.
4. Στεγαστικό επίδομα στους υπαλλήλους των φυλακών και ιδρυμάτων Αγωγής του κράτους.
5. Καθιέρωση μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ για τους κινηματογράφους που λειτουργούν σε πόλεις κάτω των 20.000 κατοίκων.
6. Μεταφορά θέσεων του κλάδου ΔΕ Τυπογραφίας (ειδικότητας γραφικών τεχνών και βιβλιοδεσίας) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στον κλάδο ΤΕ Γραφικών Τεχνών.
7. Διεύρυνση της έννοιας της πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και για τους συνδικαλιστές ναυτικούς.
8. Επέκταση εισαγωγής αυτοκινήτου και οικοσκευής και γα τους προερχόμενους από τη Σαουδική Αραβία.
9. Φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων εκμίσθωσης αυτοκίνητων.
10. Χορήγηση αδασμολόγητων αυτοκινήτων και στους αναπήρους αναπνευστικού (αφαίρεση λάρυγγος).
11. Χαρακτηρισμός ως εξόδων κίνησης για τη μη φορολόγηση της αποζημίωσης που χορηγείται στο προσωπικό των ΕΛΤΑ κατά την προπαρασκευή και διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.
12. Η αποζημίωση που χορηγείται στους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ ως εκλογικό επίδομα να χορηγείται ως έξοδα κίνησης και να μην υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος.
13. Επέκταση του αφορολογήτου για εισόδημα από αμοιβές ελευθέριου επαγγέλματος που αποκτά δικηγόρο από παροχή υπηρεσιών με πάγια περιοδική αμοιβή.
14. Παροχή κινήτρων της περιοχής Δ΄ στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται στην επαρχία Δομοκού, στις κοινότητες της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδας καθώς και εντός των ορίων των κοινοτήτων Μακρακώμης, Σπερχειάδας.
15. Σύσταση στη Διεύθυνση Μορφωτικών Σχέσεων του υπουργείου Πολιτισμού τμήματος υπηρεσιών εξωτερικού και κλάδου μονίμων υπαλλήλων.
16. Χαρακτηρισμός ως αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας των καινουργών ή μεταχειρισμένων μέχρι δύο ετών από την έκδοση της πρώτης άδειας κυκλοφορίας, βενζινοκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων καθώς και καινουργών ελαφρών φορτηγών τύπου JEEP και παρομοίων μέχρι 2.800 κ.ε βενζινοκίνητων αυτοκινήτων.
17. Ενίσχυση στις επιχειρήσεις αυτοκινήτων – ψυγείων διεθνών μεταφορών.
18. Χορήγηση επιδόματος και στους παραπληγικούς ή τετραπληγικούς συνταξιούχους βουλευτές καθώς και χορήγηση επιδόματος καυσίμων ίσον με την τιμήν των 100 λίτρων βενζίνης στα άτομα με παράλυση των κάτω άκρων.
19. Χαρακτηρισμός ως δωρεών των ποσών που προσφέρονται σε διάφορα πατριωτικά ιδρύματα, εξωραϊστικούς συλλόγους και άλλα κοινωφελή ιδρύματα και συλλόγους.
20. Επέκταση της πρόσθετης φορολογικής ελάφρυνσης που ισχύει για μισθωτούς – συνταξιούχους παραμεθορίων περιοχών και στα λοιπά φυσικά πρόσωπα που ασκούν εκεί οικονομική δραστηριότητα.
21. Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση της γεωργικής γης στους Νομούς του Ανατολικού Αιγαίου.
22. Κάτοχος αφορολογήτου αυτοκινήτου μπορεί να το μεταβιβάσει, αφού έχει συμπληρωθεί 18μηνο από την ημέρα απόκτησής του, εφόσον έχει χάσει την ιδιότητα με την οποία το απέκτησε και δεν συνταξιοδοτείται.
23. Παράταση προθεσμιών και τροποποίηση εγκριτικών πράξεων υπαγωγής επενδύσεων στις διατάξεις του ΝΔ 1312/72.
24. Αναγνώριση πραγματικής θαλάσσιας υπηρεσίας και στους συνδικαλιστές ναυτικούς.
25. Τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησαν το κάθε ένα από τα τέκνα από οποιοδήποτε γονέα τους, που πέθανε μέσα στους τρεις πρώτους μήνες από της δημοσιεύσεως του Νόμου 1329/83, λογίζονται κατά μετατροπή ως περιουσιακές παροχές που έγιναν από τον γονέα πριν από το θάνατό του.
26. Επιτρέπεται στους πολύτεκνους να κατέχουν 2η θέση είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα χωρίς περιορισμούς στις αποδοχές τους.
27. Ανακοίνωση στη Βουλή πριν από την κατακύρωσή τους των προμηθειών σημαντικής τεχνολογικής και οικονομικής αξίας .
28. Αποζημίωση των επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
29. Μέριμνα για τους δικαιούχους περιπτέρων.
30. Αναστολή με απόφαση των Δήμων – Κοινοτήτων της επιβολής τέλους 5% στα καταστήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.
31. Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες κατοικιών που τις ενοικιάζουν σε πολύτεκνους. Απαλλαγή πολυτέκνων κατά ¾ του ειδικού φόρου κατανάλωσης για ένα αυτοκίνητο μέχρι 2000 κ.ε, καθώς και από το φόρο μεταβίβασης ακινήτου για αγορά πρώτης κατοικίας ή οικοπέδου.
32. Υπολογισμός φόρου σε περίπτωση μεταβίβασης με αντάλλαγμα.
33. Ετήσια αναπροσαρμογή του αφορολογήτου για τον ΦΑΠ και διαρρυθμίσεις στο φόρο υπεραξίας .
34. Την ίδια τροπολογία κατέθεσαν και άλλοι βουλευτές!
35. Κατάργηση άρθρου για την καθιέρωση νέων διαδικασιών επίλυσης των φορολογικών διαφορών.
36. Επιτρέπεται η μεταδημότευση σε οποιονδήποτε Δήμο ή Κοινότητα, εφόσον πρόκειται για υποβολή υποψηφιότητας σε δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
37. Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητης της εκλογικής αποζημίωσης που δίνεται στους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ.
38-39. Μισθολογική εξέλιξη υπαλλήλων κλάδου ΤΕ, αποφοίτων ΤΕΙ. Διπλή τροπολογία από διαφορετικούς βουλευτές!
40. Ορισμός αναπληρωτών προϊσταμένων στις ΔΟΥ Α΄ Τάξεως .
41. Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταλλωρύχων.
42. Προϋποθέσεις προσφυγής στη Δικαιοσύνη για φορολογικούς λόγους.
43. Απαλλαγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου από την υποχρέωση καταβολής στη Σιβιτανίδειο ποσοστού 2% επί των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων.
44. Μονιμοποίηση διοικητικών υπαλλήλων που υπηρετούν στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
45-46. Απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων για τα μέλη απορφανισμένων οικογενειών δικαιούχων δανείου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Διπλή τροπολογία!
47-48. Εκλογική αποζημίωση υπαλλήλων ΕΛΤΑ να θεωρείται αφορολόγητη. Διπλή τροπολογία!
49. Στεγαστικό επίδομα στους υπαλλήλους των φυλακών και ιδρυμάτων Αγωγής.
50. Εξομοίωση JEEP κοινοτικής και εξωκοινοτικής καταγωγής.
51. Βελτίωση του παρεμβατικού ρόλου του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
52. Να μην υποχρεώνονται οι Ιεροί Ναοί, οι μονές, τα κοινωφελή ιδρύματα,, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδρύματα να καταθέτουν ποσά δωρεών άνω των 80.000 δραχμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
53. Βουλευτές ή τέως βουλευτές που έχουν συμπληρώσει δωδεκαετή συντάξιμο υπηρεσία και έχουν καταστεί ανάπηροι κατά το χρόνο άσκησης των βουλευτικών τους καθηκόντων με αναπηρία 50% νόμιμα αποδεδειγμένη, αποκτούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης, εφόσον έχουν υπερβεί το 50ό έτος της ηλικίας τους.
54. Να μην υπόκειται η διανομή κερδών στους εργαζομένους σε κρατήσεις υπέρ οργανισμών κύριας ή επικουρικής ασφάλισης (δεν «πέρασε» μολονότι .. σωστή!).
55. Αύξηση των φοροαπαλλαγών για γονική μέριμνα.
56. Αύξηση αμοιβών του κλάδου ΥΕ επιμελητών – κλητήρων.
57. Κίνητρα στους καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για μόνιμη εγκατάσταση στη Θράκη, κόστους 322 εκατ. δραχμών.
58. Επέκταση της διαγραφής οφειλών κληρούχων.
59 – 60. Δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα για το μόνιμο προσωπικό της ΕΔΕΜΕΔ που υπηρετεί στο ΙΚΑ (κατατέθηκε … δύο φορές!).
62. Μετάταξη σε ασφαλιστικό φορέα 22 υπαλλήλων του υπουργείου Προεδρίας.
63. Καθιέρωση χαμηλού συντελεστή 6% στις συνδρομές των μελών στις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας.
64. Προσδιορισμός του δημοτικού τέλους 5% επί των εισπράξεων ζυθοπωλείων, γαλακτοπωλείων.
65. Αφορολόγητο δικηγόρων!
66. Κατάταξη παιδαγωγών των κέντρων παιδικής μέριμνας στον κλάδο ΠΕ.
67. Επανασυζήτηση προσφυγών που ασκήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια χωρίς την υπογραφή δικηγόρου.
68. Ειδικά μέτρα για τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου προς περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
69. Διευθέτηση προβλημάτων για τους παραχωρησιούχους αυτοκινήτων του Δημοσίου.
70. Καθιέρωση προαιρετικής εισφοράς στους ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ και ΤΑΕ για την ενίσχυση του συνδικαλιστικού κινήματος.
71. Παράταση συμβάσεων εκτάκτων.
72 – 73. Δικαίωμα μεταγραφής χωρίς εξετάσεις και ποσοτικό περιορισμό για τους φοιτητές και σπουδαστές πανεπιστημίων του εξωτερικού των οποίων οι γονείς εκδιώχθηκαν από το διδακτορικό καθεστώς (κατατέθηκε δύο φορές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).
74. Διευθέτηση του συνταξιοδοτικού για το τακτικό προσωπικό των προνοιακών ιδρυμάτων.
75 – 76. Κατάργηση της παρακράτησης φόρου 15% στα εισοδήματα αντιπροσώπων που αποκτούν αμοιβές ή προμήθειες από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους (και η τροπολογία αυτή με άλλη διατύπωση κατατέθηκε από δύο βουλευτές).
77. Ενεργοποίηση παραχώρησης οικοπέδων σε κατοίκους της Κοινότητας Χάβαρι του Νομού Ηλείας με την έκδοση πράξεων παραχώρησης.
78. Μείωση του ποσού για επιστροφή αποζημιώσεων από ανάκληση αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που έγιναν στη διάρκεια της δικτατορίας.
79. Προσδιορισμός αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας .
80. Επέκταση ισχύος του Νόμου 1813/89 και για τα θετά παιδιά που υιοθετήθηκαν μέχρι του 1989 και δεν λαμβάνουν σύνταξη.
81. Μ αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων που λαμβάνονται με πλειοψηφία των ¾ είναι δυνατή η αναστολή της εφαρμογής των μέτρων επιβολής του τέλους του 5% στα καταστήματα Β΄ και Γ΄ Κατηγορίας.
82-83. Δύο τροπολογίες για την ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των πολυτέκνων. Προτείνουν αφορολόγητο αυτοκίνητο μέχρι 2000 κ.ε και την κατοχή 2ης θέσης. Πάντως, η αιτιολογική έκθεση ήταν διαφορετική!)
84. Αντιμετώπιση προβλημάτων δικαιούχων περιπτέρων.
Υπενθυμίζω ότι όλες αυτές είχαν εν ταχθεί σε νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής»!!!
Latest News
Ρευστό τοπίο
Ποιο παράγοντες κάνουν ρευστό το πολιτικό τοπίο;