
Τα Starbucks έβαλαν μεγάλο στοίχημα τοποθετώντας στον κατάλογο τον καφέ με ελαιόλαδο, ελπίζοντας ότι η καινοτομία και τα οφέλη για την υγεία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου θα προσελκύσει τoυς πελάτες της αλυσίδας.
Starbucks: Καφές με… ελαιόλαδο η καινοτομία της εταιρείας καφέ
«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα λανσαρίσματα που είχαμε εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο CNN ο Μπρέιντι Μπρούερ, επικεφαλής μάρκετινγκ των Starbucks. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Howard Schultz σε πρόσφατη συνέντευξή του πρόσθεσε ότι θα «μεταμορφώσει τη βιομηχανία του καφέ» και θα είναι «μια πολύ κερδοφόρα νέα προσθήκη στην εταιρεία».
Αλλά κάτι δεν έλαβε υπόψη της η εταιρεία: Κάποιοι πελάτες λένε ότι τους αναγκάζει να τρέξουν… στην τουαλέτα.
«Η μισή ομάδα το δοκίμασε χθες και μερικοί κατέληξαν… να πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ», δημοσίευσε ένας barista στη σελίδα Starbucks Reddit.
Τα νέα ροφήματα των Starbucks έχουν μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε κάθε φλιτζάνι.
Κάποιοι το απέδωσαν στην στιλπνότητα του ελαιολάδου ή στην επίγευση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδίκασαν γρήγορα το νέο ρόφημα και τα επακόλουθα.
«Αυτό το ρόφημα oleato από τα starbucks κάνει το στομάχι μου να μιλάει», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.
Όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι είναι ήδη επιφυλακτικοί.
«Πάσχω από Σύνδρομο Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (IBD). Δεν θα άγγιζα αυτά τα ροφήματα ούτε με κοντάρι τριών μέτρων», έγραψε άλλος χρήστης του Reddit.
Η νέα σειρά ροφημάτων, Oleato, κυκλοφόρησε στην Ιταλία τον Φεβρουάριο. Κάθε ρόφημα στη σειρά (λάτε γάλακτος βρώμης, παγωμένος εσπρέσο με γάλα βρώμης και καφές ψυχρής έγχυσης με χρυσό αφρό) παρασκευάζεται με μια κουταλιά λάδι, που προσθέτει 120 θερμίδες σε κάθε ρόφημα. Επιλεγμένα καταστήματα Starbucks στο Σιάτλ και το Λος Άντζελες και τα καταστήματα Reserves στο Σικάγο, το Σιάτλ και τη Νέα Υόρκη προσφέρουν πλέον αυτή την γκάμα ροφημάτων.
Η επιστήμη πίσω από τα συμπτώματα
Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο στη μεσογειακή διατροφή και πολλοί καταναλώνουν αρκετό ελειόλαδο καθημερινά.
Αλλά το ρόφημα των Starbucks έχει έναν δυνητικά “εκρηκτικό” συνδυασμό: καφεΐνη, που είναι διεγερτικό, και ελαιόλαδο, που είναι χαλαρωτικό.
Ένα ρόφημα 450 γραμμαρίων έχει έως και 34 γραμμάρια λίπους, που είναι περισσότερο από αυτό που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε ένα και μόνο γεύμα, αναφέρουν οι διατροφολόγοι. Και το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει το έντερο, διευκολύνοντας ενδεχόμενη δυσκοιλιότητα, εξηγούν.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εάν συνδυάσει κανείς πολλά λιπαρά σε ένα γεύμα ή σε ένα ρόφημα μαζί με καφέ, που ήδη διεγείρει την εντερική δραστηριότητα, τότε μπορεί να προκληθούν κράμπες. Μπορεί να προκληθεί αυξημένη κινητικότητα στο παχύ έντερο και ως εκ τούτου να έχει αυτό το καθαρτικό αποτέλεσμα.
Μερικοί πελάτες είπαν ότι η ταχύτητα με την οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα μετά το ρόφημα τους αιφνιδίασε. Αλλά τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από ό,τι το ελαιόλαδο, το οποίο θα μπει στο πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα. Και οι περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ πίνουν καφέ εν κινήσει και δεν συνδυάζουν το ρόφημα με υδατάνθρακες και φυτικές ίνες για να αποφύγουν τις συνέπειες.
Τα οφέλη του ελαιολάδου είναι ευρέως γνωστά, συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης (αν και τα θετικά αποτελέσματα για την υγεία μπορεί να οφείλονται στο ότι η μεσογειακή διατροφή αντικαθιστά με ελαιόλαδοτα ανθυγιεινά λίπη, όπως το βούτυρο, ανέφεραν οι New York Times).
Το ρόφημα δεν πρόκειται να προκαλέσει σωματική ασθένεια από την άποψη ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία, τίποτα παραπάνω από ένα άβολο συναίσθημα του να πρέπει να πάτε στην τουαλέτα ή ενδεχομένως να έχετε κράμπες.
Στη Μεσόγειο, η λήψη του ισοδύναμου μιας κουταλιάς ελαιόλαδου την ημέρα είναι καθημερινή ρουτίνα. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Χάουαρντ Σουλτς υιοθέτησε τη συνήθεια από τον παραγωγό ελαιολάδου Tommaso Asaro ενώ βρισκόταν στη Σικελία.
«Όταν βρεθήκαμε και ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτό το τελετουργικό είπα στον [Asaro], ξέρω ότι νομίζεις ότι τρελάθηκα, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ να εμποτίσεις τον καφέ Starbucks με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο;» είπε ο Σουλτς στο CNN. «Σκέφτηκε ότι ήταν λίγο περίεργο». Ο Asaro είναι ο πρόεδρος της United Olive Oil, μέσω της οποίας η Starbucks προμηθεύεται το ελαιόλαδό της.


Latest News

Μπαϋρού: Το χρέος και το δημόσιο έλλειμα καθιστούν τη Γαλλία ευάλωτη
Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα για να αντιμετωπίσει ένα «τσουνάμι αποσταθεροποίησης», λέει ο πρωθυπουργός Μπαϋρού

ΕΕ και ΗΠΑ μιλούσαν επί δυόμιση ώρες για τους δασμούς... χωρίς αποτέλεσμα
ΕΕ και Αμερικανοί διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον για το θέμα των δασμών αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη

Bank of America: Νέο ρεκόρ από τις συναλλαγές μετοχών – Αύξηση εσόδων από δάνεια
Τα έσοδα της Bank of America από τη διαπραγμάτευση μετοχών αυξήθηκαν κατά 17% στα 2,18 δισ. δολάρια

Citigroup: Υψηλά κέρδη από συναλλαγές στις μετοχές και στο σταθερό εισόδημα
Το τμήμα συναλλαγών της Citigroup ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών

Τα... καμάρια της Silicon Valley δεν πλήρωσαν φόρους εκατοντάδων δισ. δολαρίων
Οι κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, γνωστές ως Silicon Six, δημιουργούν κέρδη δισεκατομμυρίων, αλλά «κλέβουν» το δημόσιο ταμείο

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH