Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφορικά με τις τελευταίες αιφνίδιες παραγωγές στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+. Στο τακτικό μηνιαίο δελτίο του ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι με τις τελευταίες περικοπές εγκυμονεί ο κίνδυνος να διογκωθεί το έλλειμμα στην προσφορά που αναμένεται κατά το β΄ εξάμηνο του 2023, κάτι που θα επηρεάσει τόσο τους καταναλωτές όσο και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι χώρες που εκπροσωπούνται στον ΙΕΑ υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των προμηθειών θα προκαλέσει άνοδο στις τιμές και κάνει πιθανή την απειλή μιας ύφεσης. Από τη μεριά του ο ΟΠΕΚ+ για την αστάθεια της αγοράς και τον πληθωρισμό ο οποίος επιβαρύνει τις τιμές του πετρελαίου, επιρρίπτει ευθύνες στη νομισματική πολιτική της Δύσης.

«Τα ισοζύγια στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να “σφίξουν” το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την πιθανότητα να προκύψει σημαντικό έλλειμμα στην προσφορά», αναφέρεται στο δελτίο του οργανισμού.

«Οι τελευταίες περικοπές ενέχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν αυτές τις πιέσεις, ωθώντας τόσο τις τιμές του αργού όσο και των προϊόντων υψηλότερα. Οι καταναλωτές που επί του παρόντος ταλαιπωρούνται από τον πληθωρισμό θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από τις υψηλότερες τιμές».

Ο ΟΠΕΚ+ χαρακτήρισε την απόφασή του για τις αιφνιδιαστικές περικοπές ως «προληπτικό μέτρο», ενώ στη μηνιαία έκθεσή του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη ο ΟΠΕΚ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου το καλοκαίρι εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των αποθεμάτων αλλά και των οικονομικών προκλήσεων.

Από τη μεριά του ο ΙΕΑ αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, επικαλούμενος την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. bpd εκτός ΟΠΕΚ+, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, έναντι μείωσης κατά 1,4 εκατ. bpd από τις χώρες της ομάδας.

Η αύξηση αποθεμάτων πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να επηρέασε την απόφαση του ΟΠΕΚ+, όπως προσθέτει ο ΙΕΑ στο δελτίο του, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο τα αποθέματα της βιομηχανίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 στα 2,83 δισ. βαρέλια.

Η εικόνα της ζήτησης δεν θα είναι ξεκάθαρη καθώς θα αιωρείται ανάμεσα στην ασθενή ανάπτυξη στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ανάκαμψης της ζήτησης με επικεφαλής την Κίνα μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Τα έσοδα της Ρωσίας

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας τον περασμένο Μάρτιο έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 εξαιτίας ισχυρών ροών προϊόντων πετρελαίου, ανέφερε ο IEA, παρά την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυρώσεις και το πλαφόν στην τιμή.

Τα έσοδα της Ρωσίας για τον ίδιο μήνα αυξήθηκαν κατά 1 δισ. δολάρια σε μηνιαία βάση στα 12,7 δισ. δολάρια, ωστόσο είναι 43% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, εν μέρει λόγω των περιορισμένων τιμών στις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]