Ενα (ακόμα) σημαντικό ψηφιακό… βήμα βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τη δυναμική είσοδο των ψηφιακών μέσων στη διαχείριση της δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, το νέο αυτό «εργαλείο», ο Ψηφιακός Πνευμονολόγος, στοχεύει στη σωστή πληροφόρηση του κοινού για νοσήματα που είναι ιδιαίτερα συχνά (και) στη χώρα μας, όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το βρογχικό άσθμα, αλλά και στη διακοπή του καπνίσματος.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα στην Ελλάδα εκτιμάται ότι 10 ενήλικοι καπνιστές στους 100 πάσχουν από ΧΑΠ – δηλαδή, περίπου 600.000 Ελληνες νοσούν. Ωστόσο, οι μισοί από αυτούς παραμένουν αδιάγνωστοι. Αντίστοιχα, περίπου 800 Ελληνες νιώθουν πως τους κόβεται η ανάσα εξαιτίας του βρογχικού άσθματος.

Πρωτοποριακή πλατφόρμα

«Ο Ψηφιακός Πνευμονολόγος είναι μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα υγείας με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το βρογχικό άσθμα και τη διακοπή του καπνίσματος. Δεν απαιτείται καμία συνδρομή, προεγγραφή ή οικονομική επιβάρυνση, ενώ η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο για όλους τους χρήστες» σημειώνει η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

Επιπλέον, στο κείμενο που έχει συντάξει η ίδια για το ένθετο «Υγεία» εξηγεί βήμα προς βήμα τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας και τα οφέλη για τους πολίτες.

Με ένα απλό «κλικ» στον υπολογιστή εδώ ο πολίτης με τη συνδρομή καινοτόμων και ωφέλιμων digital υπηρεσιών μπορεί να λάβει με απλό και πολύ κατανοητό τρόπο σημαντικές υγειονομικές πληροφορίες, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις συνηθέστερες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Σταματούλα Τσικρικά

Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την πνευμονολογική ιατρική κοινότητα να πρωτοπορεί στη διάχυση και διάδοση της ορθής ιατρικής πληροφορίας, αφουγκραζόμενη τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες για μείωση της διασποράς των fake news και της παραπληροφόρησης σε θέματα υγείας, τα οποία φαίνεται να αναπτύχθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Την επιστημονική επιμέλεια και τεκμηρίωση του Ψηφιακού Πνευμονολόγου έχουν τα μέλη του ΔΣ της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, όπου μέσα από τρεις ξεχωριστές κατηγορίες θεμάτων αναπνευστικής υγείας και 26 προδιατυπωμένες ερωτήσεις και απαντήσεις δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να αντιληφθεί εύκολα την ορολογία, τις έννοιες και τα κλινικά συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ο ίδιος ή κάποιο προσφιλές του πρόσωπο, χωρίς να μπερδευτεί με την «ξύλινη» ιατρική γλώσσα που πιθανά να του δημιουργεί άγχος ή σύγχυση και τον δυσκολεύει στην κατανόηση της πληροφορίας.

Ειδικοί πνευμονολόγοι

Η αναζήτηση στο link psifiakospneumonologos.gr παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ενός avatar, του ολογράμματος δηλαδή του ψηφιακού πνευμονολόγου, ο οποίος θα απαντήσει στις συνηθέστερες ερωτήσεις που αφορούν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το βρογχικό άσθμα και τη διαδικασία απεξάρτησης από την καπνιστική έξη.

Τα ερωτήματα που επιλέχθηκαν από τους ειδικούς πνευμονολόγους βασίστηκαν στην πολυετή εμπειρία των πνευμονολογικών εκτιμήσεων, κλινικών επισκέψεων αλλά και ερωτήσεων των ίδιων των πασχόντων και των φροντιστών τους στα ιατρεία, όπως για παράδειγμα: «Τι είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ); Γιατί αισθάνομαι δύσπνοια; Τι θεραπεία μπορώ να πάρω για το βρογχικό άσθμα; Μπορώ να διαγνωστώ με βρογχικό άσθμα σε μεγαλύτερη ηλικία; Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την αναπνευστική μου λειτουργία; Τι είναι η σπιρομέτρηση;».

Πλεονεκτήματα

Ενα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου αποτελεί η άμεση και η καλύτερη διαχείριση των πιο συχνών πνευμονολογικών παθήσεων, και αφορά κυρίως την ανακούφιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο των χρόνιων νόσων, αλλά και την επίλυση των αποριών σχετικά με τις επιπτώσεις τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος και τη δυνατότητα παροχής βοήθειας στην προσπάθεια της πλήρους αποχής.

Παράλληλα, αποφεύγεται η άσκοπη μετακίνηση των ασθενών από ιατρείο σε ιατρείο αναζητώντας τον καταλληλότερο επαγγελματία υγείας, ενώ μειώνεται το φαινόμενο της πολυφαρμακίας ή επιπρόσθετων ιατρικών εξετάσεων με ιδιαίτερη οικονομική αλλά κυρίως ψυχολογική επιβάρυνση, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μη λαμβάνουν πιθανά τη σωστή θεραπευτική αγωγή και να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο η πορεία της πάθησης και η ποιότητα ζωής τους.

Στο επίκεντρο ο πολίτης

Αν και ο Ψηφιακός Πνευμονολόγος είναι ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα που ακολουθεί και προσαρμόζεται στις επιταγές των καιρών, έχοντας ως επίκεντρο τον πολίτη ο οποίος αναζητά εξατομικευμένες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση και τη διαπροσωπική σχέση γιατρού – ασθενούς, η οποία χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση, αλληλοσεβασμό και ενσυναίσθηση.

Ο ενημερωμένος πολίτης μέσω του Ψηφιακού Πνευμονολόγου έχει διπλό όφελος, εφόσον δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος τόσο για θεραπεία όσο και σε θέματα προαγωγής και προστασίας της υγείας του, αφού ακόμα και με τη συνδρομή της σύγχρονης τεχνολογίας θα γνωρίζει ότι ο πνευμονολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατρός στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί για τη θωράκιση της υγείας των πνευμόνων του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, από την φαντασία στην καθημερινότητα
Plus |

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ: Ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική, από την φαντασία στην καθημερινότητα

Ο Διευθυντής της Κλινικής Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής και Αορτής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, καρδιοχειρουργός Αριστοτέλης Πάνος μιλάει για την ενδοσκοπική ή video-assisted καρδιοχειρουργική