Η κρίση στην Ταϊβάν μας αφορά όλους. Οσο περίεργο και αν μας φαίνεται. Αν και το νησί βρίσκεται πολύ μακριά, το τι συμβαίνει εκεί μπορεί να επιδράσει αρκετά έντονα και στη δική μας ζωή. Oι επιπτώσεις των όσων γίνονται εκεί μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές για τις πολιτικές μας ελευθερίες, για τα στρατηγικά δεδομένα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον και για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Κοντολογίς, αυτά που συμβαίνουν στην Ταϊβάν πιθανότατα θα έχουν επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Σε πρώτο επίπεδο, οι προκλητικές κινήσεις της Κίνας έξω απο τα χωρικά ύδατα της Ταϊβαν συνιστούν ανοιχτή πρόκληση κατά της δημοκρατίας. Μια μικρή χώρα στην οποία γίνονται σεβαστά η ελεύθερη έκφραση, το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του και στην οποία η οικονομία λειτουργεί έξω από την ποδηγεσία του κράτους απειλεί τον τεράστιο Λεβιάθαν που κυριαρχεί στην Ασία, δηλαδή την Κίνα, προκαλώντας την απόλυτη ηγεμονία του. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα ισχυριστεί πως οι παραδοσιακές ασιατικές της κοινωνικές και πολιτιστικές αξίες δεν μπορούν να δεχθούν τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η άποψη του Πεκίνου είναι πως η ελευθερία απειλεί τη συνοχή της κοινωνίας και ενδεχόμενα θα οδηγήσει σε χάος και οικονομική καταστροφή.

Το παράδειγμά του μάλιστα μπορεί να εμπνεύσει πολλές χώρες του κόσμου για το σωστό τρόπο πολιτειακής συγκρότησης και οικονομικής ανάπτυξης. Μαζί με τη Ρωσία υποστηρίζουν πως τα τυχόν πειράματα δυτικού τύπου φιλελεύθερης δημοκρατίας οδηγούν σε αδιέξοδα και τραγωδίες.

Το παράδειγμα όμως της Ταϊβάν και το οικονομικό και κοινωνικό θαύμα που έχει πετύχει χαλούν αυτό το αφήγημα. Μαζί με τη Νότια Κορέα συνιστούν ζωντανό παράδειγμα πως οι ασιατικές αξίες μπορούν με επιτυχία να συμβαδίσουν με τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίες. Δίνοντας έτσι ελπίδες και προοπτική σε πολλές κοινωνίες ανά τον κόσμο πως υπάρχει δρόμος για ευημερία, ανάπτυξη κι ευτυχία μακριά από τον μονόδρομο του αυταρχισμού και της απολυταρχίας.

Για να επιβιώσει όμως αυτό το πείραμα και να μείνει η ελπίδα της ελευθερίας ζωντανή είναι απαραίτητη η προστασία της Ταϊβάν και η επιβίωση της συμμαχικής ασπίδας που συνιστούν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, η ASEAN για την Ασία, η ιδιαίτερη σχέση Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου και το ΝΑΤΟ. Μπροστά στη φανερή γεωστρατηγική απειλή της στενής σχέσης Ρωσίας και Κίνας η Δύση οφείλει να δείξει ένα σθεναρό μέτωπο αντίστασης. Και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της Ταϊβαν και η διάσωση εκεί της δημοκρατίας αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της απαραίτητης αλυσίδας θωράκισης του ελεύθερου δημοκρατικού τρόπου ζωής.

Αλλά και στο ζήτημα της οικονομικής καθημερινότητας για την εξασφάλιση της ευημερίας μας μια ελεύθερη Ταϊβάν είναι απαραίτητη. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ο κυρίαρχος ρόλος που παίζει στον τομέα των νέων τεχνολογιών κάνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα προϊόντα που παράγει απαραίτητη για πολλές τρέχουσες οικονομικές και τεχνολογικές δραστηριότητες. Η Ταϊβάν σήμερα παράγει το 60% του παγκόσμιου όγκου των ημιαγωγών (semiconductors) που είναι απαραίτητοι, μεταξύ άλλων, για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών και των υπολογιστών και μάλιστα πάνω απο το 90% των πιο εξελιγμένων από αυτούς. Ολα τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη ζωή, από τα τηλέφωνα μέχρι τα αυτοκίνητα και τα σύγχρονα εργοστάσια, προέρχονται από την Ταϊβάν. Μια εισβολή εκεί θα κατέστρεφε τα περισσότερα απο αυτά. Αν έπεφταν στα χέρια της Κίνας, ο καθένας καταλαβαίνει ποιες θα είναι οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για το ποιος θα μπορούσε να την ελέγξει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Opinion |

Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]

Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη