Τη στροφή στην εξωτερική της πολιτική αποδεικνύει έμπρακτα η Φινλανδία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ως το 31ο μέλος της συμμαχίας και ξεκίνησε την ανέγερση ενός φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία φοβούμενη τα αντίποινα της Ρωσίας από την ανατολή μετά την αίτησή της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, αποφάσισε πέρυσι την κατασκευή ενός φράχτη αρχικά για το ενδεχόμενο η Μόσχα να «πλημμυρίσει» τα σύνορα με μετανάστες.

Η σκανδιναβική χώρα θέλει να περιφρουρήσει σύμφωνα με το Reuters, τα σύνορά της φοβούμενη μία επανάληψη των γεγονότων του 2021 στην Πολωνία, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την πιστή σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία, ότι εργαλειοποιεί μία κρίση δίνοντας βίζες σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια στέλνοντάς τους τα σύνορα.

Ρωσία: Θα ενισχύσει την στρατιωτική της ισχύ στα βορειοδυτικά, καθώς η Φινλανδία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ

Ο φράχτης της Φινλανδίας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται, την Παρασκευή (14/4), 10 μέρες μετά την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα είναι φτιαγμένος από ατσάλινο συρματόπλεγμα και σχεδιάζεται να καλύψει περίπου 200 χιλιόμετρα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια των συνόρων, θα έχει ύψος τρία μέτρα και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026. Το κόστος του εκτιμάται στα 380 εκατομμύρια ευρώ.

Πού αποσκοπεί ο φράχτης

Ο διευθυντής του έργου, Ίσμο Κούρκι ανέφερε την Παρασκευή ότι ενώ ο σκοπός δεν είναι να σταματήσει κάποια εισβολή, θα υπάρχει εξοπλισμός επιτήρησης. Πάντως δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη κινητικότητα στα σύνορα, τα οποία έχουν συνολική έκταση 1.300 χιλιόμετρα.

Το 2022 στη Φινλανδία εντοπίστηκαν 30 παράνομα περιστατικά στα σύνορα, ενώ οι Ρώσοι συνοριοφύλακες σταμάτησαν περίπου 800 παράνομες προσπάθειες εισόδου στη Φινλανδία.

«Η κατάσταση στα σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας προς το παρόν είναι σταθερή», είπε ο ταξίαρχος της Συνοριακής Φρουρά, Γιάρι Τολπάνεν, καθώς μία από τις ομάδες του εργάζεται στα πρώτα τρία χιλιόμετρα του φράχτη στην Ιμάτα, μία πόλη περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ελσίνκι.

«Η κατάσταση ασφαλείας έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Η Φινλανδία πρέπει να έχει πιο αξιόπιστο και πιο ανεξάρτητο έλεγχο συνόρων και να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τον έλεγχο των συνόρων στη ρωσική πλευρά», προσέθεσε.

Μετά τα γεγονότα του 2021 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν να κατασκευάζουν φράχτες στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Μέχρι τώρα, τα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, που βρίσκονται σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, προστατεύονταν μόνον από έναν χαμηλό φράκτη με αγκαθωτό σύρμα, που αποσκοπούσε στο να εμποδίσει τη διέλευση βοοειδών και άλλων οικόσιτων ζώων, αλλά όχι ανθρώπων.

«Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων είναι πολύ απομακρυσμένο και δύσκολο στην πρόσβαση. Ο σκοπός της κατασκευής έχει ως στόχο  περιοχές που είναι προσβάσιμες με όχημα και είναι πιθανή μεγάλης κλίμακας παράνομη μετανάστευση», είπε ακόμα Τολπάνεν.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ – Πούτιν: Νέα σελίδα στις σχέσεις τους – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
Επικαιρότητα |

Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;

Ο Πούτιν δεν ανέχεται τους ξένους ηγέτες που του κάνουν διαλέξεις για τη ρωσική καταστολή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στον Τραμπ βλέπει έναν παρόμοιο αδίστακτα κυνικό