«Στρατηγικός είναι ο ρόλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) στην Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας Γιάννης Γιαρέντης, επισημαίνοντας ότι: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΔΑΠΕΕΠ είναι το εργαλείο, οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός είναι το μέσο ενώ ο στόχος δεν είναι άλλος από την πράσινη μετάβαση προς όφελος της κοινωνίας».

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Για «δυνατούς λύτες» η χωροθέτησή τους

Ο κ. Γιαρέντης έκανε λόγο για μία «ολική αλλαγή πορείας στη διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα», με στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας, όπως αυτή έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για μηδενισμό των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2050 και τόνισε ότι ήδη η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην «τεράστια», όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθεια που έγινε όσον αφορά τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που οδήγησε στον μηδενισμό για πρώτη φορά των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς την εταιρεία, καθώς και τον ρόλο των ΑΠΕ στην ανακούφιση της κοινωνίας στην ενεργειακή κρίση. Τέλος ο κ. Γιαρέντης ανέλυσε τις μελλοντικές προκλήσεις αλλά και τη στρατηγική του ΔΑΠΕΕΠ στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων προς όφελος της κοινωνίας.

«Ολική αλλαγή πορείας στη διείσδυση των ΑΠΕ»

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρέντη: «Οι άμεσες δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή της είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στην Ελλάδα, η αλλαγή της πορείας στη διείσδυση των ΑΠΕ τα τελευταία 3,5 χρόνια ήταν ολική, καθώς πλέον μιλάμε για μία πραγματική αναστροφή της σε σχέση με την κατεύθυνση που είχαμε στο παρελθόν».

Ειδικότερα, όπως εξήγησε: «Κατά την πενταετία 2015 – 2019 είχαμε μία στασιμότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ που λειτουργούσε σαν ανάχωμα στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Τα νούμερα είναι δυστυχώς αυτά που αναδεικνύουν την πικρή αλήθεια, που δεν μπορεί να τύχει οποιασδήποτε διάψευσης. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, στη συγκεκριμένη πενταετία υπεγράφησαν 595 συμβάσεις νέων έργων, που αντιστοιχούσαν σε περίπου 700 MW εγκατεστημένης ισχύος. Αντιθέτως, από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν υπογραφεί 6.500 νέες συμβάσεις που αντιστοιχούν σε επιπλέον 4 GW. Έτσι, προ ολίγων εβδομάδων σπάσαμε το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα. Παράλληλα, έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις οι οποίες αναμένονται να ενεργοποιηθούν, δηλαδή έργα που θα κατασκευαστούν εντός του 2023 και του 2024 και θα μπουν σε παραγωγική λειτουργία, προσθέτοντας επιπλέον 2 GW στο σύστημα. Αυτά είναι βήματα πολύ σημαντικά για να φτάσουμε τους στόχους που προβλέπονται στην αναθεωρημένη πρόταση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, μέχρι τον τελικό στόχο για το 2030 και για μηδενικές εκπομπές ρύπων το 2050».

«Η Ελλάδα πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

«Στη νέα εποχή της ενεργειακής μετάβασης είναι γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που έχουμε αναλάβει με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού. Έχουμε πολύ φιλόδοξους στόχους και πιστεύω ότι εάν δεν ανακοπεί αυτή η πορεία, θα είμαστε η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Γιαρέντης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η αγορά είναι αυτή που δίνει το στίγμα σε αυτή την προσπάθεια, ωστόσο δύο είναι οι βασικοί συντελεστές που έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα: Αφενός υπήρξε μία σοβαρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια από πλευράς του ΥΠΕΝ, όπου συντάχθηκαν δεκάδες νομοθετήματα που έδωσαν μία μεγάλη ώθηση στις ΑΠΕ και αφετέρου ο ΔΑΠΕΕΠ έχει κάνει κυριολεκτικά “άλματα” εκσυγχρονισμού συνδιαμορφώνοντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και υπευθυνότητας».

Μεταξύ άλλων, εξήγησε: «Συμμετέχουμε υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΝ, της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας – στην υλοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος των ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ), που θα συγκεντρώσει και θα συντονίσει το αδειοδοτικό πλαίσιο όλων των φορέων, δαλαδή της ΡΑΕ, του ΥΠΕΝ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και των Περιφερειών και θα καταλήγει στα λειτουργικά συστήματα του ΔΑΠΕΕΠ, έτσι ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ανάπτυξης των ΑΠΕ».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια ο ΔΑΠΕΕΠ έχει περάσει σε μια νέα φάση όπου η εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ έχει φέρει την ουσιαστική νέα εικόνα που βιώνουν πλέον οι παραγωγοί ΑΠΕ, βλέποντας την μηδενική καθυστέρηση στις αποζημιώσεις της παραγωγής τους. Η τεράστια προσπάθεια που έγινε για να συμμαζευτούν τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ, με τον μηδενισμό για πρώτη φορά των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων προς την εταιρεία έχει μεταβάλει ολιστικά το τοπίο. Άλλωστε, αυτή η εξυγίανση είναι αυτή που έχει προσελκύσει επιπλέον επενδυτές».

«Ανακούφιση της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης»

Όπως σημείωσε ο κ. Γιαρέντης: «Τα πλεονάσματα των ΑΠΕ αποτελούν και τον κύριο τροφοδότη του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που έχει ανακουφίσει πάρα πολύ την κοινωνία αυτά τα τελευταία 2,5 χρόνια κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης».

Ο εκσυγχρονισμός του ΔΑΠΕΕΠ συνεχίζεται με σταθερότητα και αισιοδοξία προς όλες τις επερχόμενες εξελίξεις. Ο ΔΑΠΕΕΠ από «φτωχός» συγγενής έχει γίνει ο πρωταγωνιστής αναλαμβάνοντας τη διαχείριση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που ουσιαστικά διαχειρίστηκε την ενεργειακή κρίση υπό την καθοδήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβαλλοντος Κώστα Σκρέκα.

 «Οι επόμενες προκλήσεις του ΔΑΠΕΕΠ»

Όσον αφορά τις επερχόμενες προκλήσεις, ο κ. Γιαρέντης ανέφερε: «Οι Εγγυήσεις Προέλευσης και οι δημοπρασίες τους σε ένα διασυνδεδεμένο Ευρωπαϊκό σύστημα, τα διμερή συμβόλαια τα PPAs και αξιοποίηση τους στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και η αποθήκευση είναι ήδη κοντά στην εκκίνηση τους. Η δημοπράτηση και η διαπραγμάτευσης των Εγγυήσεων Προέλευσης σε συνδυασμό με τα πράσινα PPAs θα αποτελέσουν τις επόμενες δραστηριότητες του ΔΑΠΕΕΠ».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διαχειριστή: «Η εμπειρία μας στην επιτυχή διαχείριση των κρατικών συμβολαίων Ενέργειας αποτελεί την μόνη λύση για την επιτυχή έκβαση της διαχείρισης των συμβολαίων μεταξύ των παραγωγών ΑΠΕ και των καταναλωτών».

Όπως εξήγησε: «Η συνταγή ΔΑΠΕΕΠ είναι η μόνη λύση. Αρχικά αξιολόγηση και κατάργηση των περιττών και αχρείαστων διεργασιών, απλοποίηση των διαδικασιών, προτυποποίηση και τέλος αυτοματισμός, αποτελούν το τετράπτυχο της εκσυγχρονιστικής στρατηγικής μας».

Κλείνοντας ο κ. Γιαρέντης ανέφερε: «Είναι αυτονόητο ότι έχουμε ανάγκη από απλές, διαφανείς και δίκαιες ψηφιακές διαδικασίες και από την δημιουργία ψηφιακών συστημάτων που θα εγγυώνται την καλή λειτουργία της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας. Αυτή είναι η κατεύθυνση του ΔΑΠΕΕΠ για το μέλλον. Ένα μέλλον που θα φέρει την επανάσταση στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας μας».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι το εργαλείο. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός είναι το μέσο, για να επιτευχθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος από την πράσινη μετάβαση προς όφελος της κοινωνίας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα