Να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, συμφώνησαν οι ηγέτες της των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου που απαρτίζουν την G7, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια προθεσμία για την έξοδο από τον άνθρακα και άφησαν ανοιχτό παράθυρο για νέες επενδύσεις φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών της G7 για το Κλίμα, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, που συναντήθηκαν το σαββατοκύριακο στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, η ομάδα «θα επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν στα ενεργειακά συστήματα έως το 2050».
Οι χώρες μέλη της G7 έχουν αυτοπροσδιοριστεί ως ηγέτες στην παγκόσμια αποστολή απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και το ανακοινωθέν στέλνει ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που δίνει τον τόνο στις συζητήσεις για την ενέργεια και το κλίμα για τον υπόλοιπο χρόνο, όπως επισημαίνει το Bloomberg.
Η αποτυχία, ωστόσο, συμφωνίας σε ένα χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση της χρήσης άνθρακα μπορεί να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι, της COP 28, μέσα στον χρόνο, όπου σχεδόν 200 χώρες θα πιεστούν να καταργήσουν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα.
Με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν, επιτρέπονται νέες επενδύσεις στο φυσικό αέριο, για τις οποίες ακτιβιστές για το περιβάλλον υποστηρίζουν ότι έρχεται σε αντίθεση με το περσινό ανακοινωθέν της G7, με το οποίο οι χώρες μέλη δεσμεύτηκαν να μην ενθαρρύνουν δημόσια την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, μέχρι το τέλος του 2022, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων που ορίζονται σαφώς από κάθε χώρα και δεν έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο για θερμοκρασία 1,5 βαθμού Κελσίου.
Φέτος, η G7 αποφάσισε ότι «οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά», οι οποίες προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εάν «υλοποιηθούν με τρόπο συνεπή με τους κλιματικούς μας στόχους και χωρίς να δημιουργούνται επιπτώσεις».
Η G7 ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Στο φετινό ανακοινωθέν, η ομάδα αναφέρει πως σχεδιάζει να ενισχύσει την ηλιακή δυναμικότητα σε περισσότερα από 1.000 GWatt και την υπεράκτια αιολική παραγωγή στα 150 GWatt από τα επίπεδα του 2021 και στις 7 χώρες, έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Latest News
Το «Trump Trade» του Μασκ αναδικνύει την Tesla νικητή με ράλι 570 δισ. δολαρίων
Oι επενδυτές θεωρούν ως ένα πολιτικό αριστούργημα του ηγέτη της Tesla, Ίλον Μασκ, την επιθετική στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ
Σε επίπεδα ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα [γράφημα]
Στη χρονιά που φεύγει, σε όλο τον κόσμο κάηκαν 8,77 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας... αντιγράφει τον ΟΠΕΚ - Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Περισσότερες από 30 από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνα που κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά υπέγραψαν ένα πρόγραμμα αυτοπειθαρχίας
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τη σλοβακική InoBat - Πώς η εταιρεία μπαταριών «κέρδισε» 100 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η InoBat στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή κυψελών μπαταριών ευρωπαϊκού σχεδιασμού
Νέες επιδοτήσεις 906 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ»
Αύριο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 906 δικαιούχων του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το ποσό των 3.330.514,20 ευρώ.
Πώς απαντά η Toyota στις απειλές Τραμπ για τέλος σε επιχορηγήσεις EV
Ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τις πιστώσεις για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα - Η Toyota είναι η πρώτη που ανταποκρίνεται
Τα EV ξαναμοιράζουν την τράπουλα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Οι συζητήσεις για mega deal μεταξύ Honda-Nissan-Mitsubishi σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις σε Ασία και Ευρώπη με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Ο Καναδάς αλλάζει στόχο - Το νέο σχέδιο «δείχνει» ηλεκτρικό δίκτυο net zero το 2050
Ο Καναδάς στοχεύει σε ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050
ΕΥΔΑΠ: Στη μάχη για τη λειψυδρία τρία τάνκερ και μία μονάδα αφαλάτωσης στην Ιτέα
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης παρουσίασε εναλλακτικά σχέδια για τη θωράκιση της Αττικής από τη λειψυδρία
Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Σκυλακάκης και Τσιάρας παρουσίασαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας