Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας, με το κλίμα να επηρεάζεται από τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, καθώς και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια.

Οι δείκτες

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite έκλεισε κατά 1,21% υψηλότερα εν όψει της ανακοίνωσης για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας την Τρίτη. Ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,34%, ενώ και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,47%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση 4% στο ΑΕΠ της Κίνας, σε ετήσια βάση, για το πρώτο τρίμηνο του 2023, υψηλότερη από το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,27% για να κλείσει στις 7.381,5 μονάδες. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,07% για να τερματίσει στις 28.514,78 μονάδες και ο Topix σημείωσε άνοδο 0,41% στις 2.026,97 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi διέγραψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και έκλεισε υψηλότερα κατά 0,17%, Δευτέρα στις 2.575,91 μονάδες και ο Kosdaq έκλεισε 0,63% υψηλότερα στις 909,5 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητη τη λειτουργία της 1ετούς μεσοπρόθεσμης πιστοδοτικής διευκόλυνσης στο 2,75%. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε ενέσεις ρευστότητας ύψους 170 δισ. γιουάν, μικρότερες από τη συναίνεση της αγοράς για 220 δισ. γιουάν και υψηλότερες από το ποσό της λήξης των 150 δισ. γιουάν.

Οι κινήσεις αυτές «σηματοδοτούν ότι η PBOC δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας», σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος της ING για την ευρύτερη Κίνα, Iris Pang.

Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να έχει αναπτυχθεί κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομία προβλέπεται να έχει επεκταθεί κατά 2,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές