Στην προεκλογική αρένα ετοιμάζεται να ρίξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένεται να αντληθούν από το μεγάλο κοίτασμα της Μαύρης Θάλασσας.

Τουρκία: Μπορεί να γίνει κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου;

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Turkish Petroleum, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, αναμένεται να εκκινήσει την παραγωγή αερίου από το κοίτασμα Sakarya – περίπου τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό του, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Melih Han Bilgin.

Αέριο και εκλογές

Οι πρώτες παραδόσεις από το πιο φιλόδοξο σχέδιο παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας έρχονται λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, κατά τις οποίες αναμένεται να «μονομαχίσουν» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Τον προηγούμενο μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμβάλει στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 50%.

Η Τουρκία είναι ένας τεράστιος εισαγωγέας ενέργειας, καθώς έως τώρα σχεδόν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνει προέρχεται από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό καθιστά το πρότζεκτ Sakarya μια σημαντική επένδυση στον ενεργειακό τομέα της χώρας. Οι καθαρές ενεργειακές εισαγωγές της Άγκυρας, οι οποίες περιλαμβάνουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλα προϊόντα, ήταν 80 δισ. δολάρια πέρυσι, αποτελώνας σημαντικό μέρος του τεράστιου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη ο Bilgin είχε προαναγγείλει ότι η Turkish Petroleum θα ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τρεις γεωτρήσεις στο εξαιρετικά βαθύ κοίτασμα φυσικού αερίου Sakarya. Η Τουρκία αναπτύσσει το έργο με μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον αμερικανικό όμιλο υπηρεσιών πετρελαϊκών πεδίων Schlumberger και τη βρετανική Subsea 7.

Όταν οι επτά ακόμη γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία, τον Σεπτέμβριο, η εγκατάσταση θα αρχίσει να παράγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, δήλωσε ο Bilgin, ποσότητα που θα αντιστοιχούσε περίπου στο 7% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας πέρυσι, σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times που βασίζονται σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργειακών Αγορών.

Σχέδια για 40 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως

Μέρος του φυσικού αερίου που παράγεται στην περιοχή θα εξαχθεί, δήλωσε ο Bilgin, προσθέτοντας ότι βλέπει «καλές δυνατότητες στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου» – καθώς πολλές χώρες εξακολουθούν να ανησυχούν για τις προμήθειες του επόμενου χειμώνα με τους μεγάλους ρωσικούς αγωγούς κλειστούς.

«Με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς, νομίζω ότι δεν πρόκειται να δυσκολευτούμε να βρούμε πελάτες», δήλωσε ο Bilgin.

Η Turkish Petroleum, η οποία δαπάνησε 1,8 δισ. δολάρια για την πρώτη φάση του έργου, σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Ο Bilgin δήλωσε ότι ελπίζει πως η παραγωγή θα φτάσει τα 40 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα μόλις το έργο λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα. Αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο θα κοστίσουν οι μελλοντικές φάσεις, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι η Turkish Petroleum θα μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, δεδομένου ότι το φυσικό αέριο θεωρείται «μεταβατικό καύσιμο».

Κατά τα άλλα, ο Bilgin αναγνώρισε ότι οι χαμηλές τιμές των ρωσικών ορυκτών καυσίμων έχουν ωφελήσει την Τουρκία καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να εμβαθύνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μόσχα.

«Έχουμε ενσωματώσει [τη ρωσική ενέργεια] στο επιχειρηματικό μας μοντέλο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «μας δημιουργούσε σίγουρα πρόσθετα περιθώρια κέρδους και πρόσθετες επιλογές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια