Την έντονη αντίδραση Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων προκαλεί η απαίτηση του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ (CSU) για διατήρηση σε λειτουργία των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στο κρατίδιό του, παρά το γεγονός ότι χθες κατέβηκαν οριστικά οι διακόπτες της πυρηνικής ενέργειας σε όλη τη Γερμανία.
Έκλεισαν τα τρία τελευταία πυρηνικά εργοστάσια στη Γερμανία – Τελείωσαν τα προβλήματα;
Ο Μάρκους Ζέντερ, με δηλώσεις του στην Bild am Sonntag, ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραχωρήσει στην κρατιδιακή κυβέρνηση της Βαυαρίας την ευθύνη για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού. «Για όσο η (ενεργειακή) κρίση συνεχίζεται και δεν ολοκληρώνεται η ενεργειακή μετάβαση, πρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε πηγή ενέργειας», δήλωσε ο κ. Ζέντερ. Για να συμβεί ωστόσο αυτό που ζητά, απαιτείται όχι μόνο η σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και σημαντικές αλλαγές στο γερμανικό Σύνταγμα.
«Ο κ. Ζέντερ με αυτή τη χειρονομία του τρέχει πίσω από ένα τρένο που έχει ήδη φύγει. Απαιτεί κάτι, επειδή είναι εξασφαλισμένο ότι το αίτημά του θα απορριφθεί», δήλωσε το στέλεχος των Πρασίνων και πρώην ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν στην εφημερίδα BILD και απέδωσε τη στάση του Μάρκους Ζέντερ σε προεκλογική στρατηγική, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών του Οκτωβρίου. «Από χθες η ισχύς της άδειας λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών έχει λήξει αμετάκλητα. Ακόμη και μια μεταγενέστερη τροποποίηση της νομοθεσίας, δεν μπορεί να αλλάξει τη συνταγματική πρόνοια που θέλει την ευθύνη για την πυρηνική ενέργεια να ανήκει στην ομοσπονδία και όχι στα κρατίδια», πρόσθεσε ο πολιτικός των Πρασίνων και τόνισε δηκτικά ότι «τα κρατίδια εφαρμόζουν τη Νομοθεσία για την Ατομική Ενέργεια για λογαριασμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, κάτι που ισχύει ακόμη και για τη Βαυαρία, ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας». Ο κ. Τριτίν επισήμανε ακόμη ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τους πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία, αλλά «δεν θέλει να έχει σχέση με τα πυρηνικά απόβλητα».
Από την πλευρά του SPD και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ματίας Μιρς θεωρεί ότι ο Μάρκους Ζέντερ επιχειρεί απλώς έναν πολιτικό ελιγμό ενόψει εκλογών. «Δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση η οποία να δίνει στον κ. Ζέντερ περισσότερες αρμοδιότητες στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο κ. Μιρς στην BILD και υπενθύμισε ότι ο Μάρκους Ζέντερ μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα είχε απειλήσει να παραιτηθεί, εάν η ‘Αγγελα Μέρκελ διατηρούσε τα πυρηνικά εργοστάσια. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό το πολιτικό ζιγκ ζαγκ θα σταματήσει μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
Υποστήριξη ωστόσο βρήκε ο κ. Ζέντερ από τον αντιπρόεδρο του αδελφού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος, επίσης στην BILD, δήλωσε ότι ο βαυαρός πρωθυπουργός «έχει απόλυτο δίκιο, καθώς είναι τρελό σε αυτούς τους δύσκολους από πλευράς ενεργειακής πολιτικής καιρούς να κατεδαφίζονται υπάρχουσες ασφαλείς μονάδες».
Latest News
Διελκυστίνδα ΗΠΑ- Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης - Πώς αλλάζει ο χάρτης το 2025
Μόσχα και Ουάσιγκτον ερίζουν για την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Ρεκόρ εισαγωγών ρωσικού LNG στην Ευρώπη - Ποιοι εκμεταλλεύονται τις τιμές spot
Το μπλοκ έλαβε 16,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου παρά τις προσπάθειες για μείωση των προμηθειών από τη Ρωσία
Τέλος το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη - Τα 3 σενάρια και ο χορός των κερδοσκόπων
Η αγορά και η Κομισιόν προετοιμάζονται για διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας την 1η Ιανουαρίου
Σε νέα πίστα η HELLENiQ ENERGY – Το «Vision 2025» και τα deals για Elpedison και ΔΕΠΑ
Η HELLENiQ ENERGY σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε το πρόγραμμα μετασχηματισμού «Vision 2025»
Το «διαζύγιο» Κιέβου- Μόσχας στο φυσικό αέριο πλήττει την Ευρώπη - Ράλι στο TTF
Αν και η απόφαση για το ρωσικό φυσικό αέριο ήταν αναμενόμενη η αγορά αντέδρασε με νευρικότητα
Αλλαγές στο πλαφόν του ρωσικού αερίου μελετά η G7 - Τα σενάρια στο τραπέζι
Η G7 μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλλει καθολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πούτιν: Τέλος στη συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας
Ζελένσκι και ΕΕ εναλλακτικές λύσεις στις Βρυξέλλες - Ποιες χώρες ανησυχούν
«Έπεσαν» οι υπογραφές: Πώληση του 35% της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ
Η συμφωνία αποβλέπει στην απόκτηση πλήρους ελέγχου και ευελιξίας κινήσεων για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Deal ΑΔΜΗΕ με Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Επιβεβαίωση ΟΤ
Σύμφωνα με το Bloomberg, το γαλλικό fund Meridiam αποκτά το 49,9% της κοινοπραξίας Great Sea Interconnector που ανήκει στον ΑΔΜΗΕ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Ξεκίνησε η δημόσια πρόταση της Masdar για το 29,57% των μετοχών
Η Masdar προχωρά σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση με τιμή στα 20 ευρώ ανά μετοχή – Η επιβράβευση για τους μετόχους