Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν με τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών να αυξάνεται συνεχώς ενώ την ίδια στιγμή δραματικές στιγμές περνούν οι Έλληνες που ζουν στη χώρα και παραμένουν εγκλωβισμένοι.
Όπως έχει γίνει γνωστό, ουδείς μπορεί να βγει από τα σπίτια του καθώς υπάρχεις συνεχίσεις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων, με τη χώρα που βυθίζεται ώρα με την ώρα στο χάος.
Σουδάν: Οι πρώτοι έλληνες μετανάστες και η δημιουργία της ελληνικής παροικίας
«Είμαστε σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης. Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα.
Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».
Αναφερόμενος στην υγεία των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».
Οι δύο αντίπαλοι πολέμαρχοι στο Σουδάν
Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν αρχηγός του τακτικού στρατού και ο Ντάγκαλο ή Χεμεντί αρχηγός των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, μοιράζονται την εξουσία όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Ο Αλ Μπουρχάν στον στρατό από νέος, πήρε μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ και έχει κατηγορηθεί και αυτός για φρικαλεότητες. Ο Χεμεντί έχει μια ιδιαίτερη ιστορία, ίσως είναι ο πιο ισχυρός άνδρας στο Σουδάν. Μεγάλωσε στο Νταρφούρ, άφησε το δημοτικό έγινε καμηλιέρης και στη συνέχεια πήρε και εκείνος μέρος στον πόλεμο του Νταρφούρ ως ηγετικό στέλεχος πολιτοφυλακής που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου.
Το 2012 ανακαλύπτεται χρυσός στο Νταρφούρ και αφού καταφέρνει να ελέγξει τα χρυσωρυχεία παίρνει στα χέρια του όλο το εμπόριο και γίνεται ίσως και ο πιο πλούσιος στο Σουδάν. Τα εκμεταλλεύεται μαζί με τη Βάγκνερ και εκείνη του δίνει όπλα.
Σ. Αραβία και Εμιράτα αρχικά στήριξαν τον αρχηγό του τακτικού στρατού αλ Μπουρχάν γιατί έδωσε τη μάχη με το συνασπισμό τους στον πόλεμο της Υεμένης, αλλά στη συνέχεια ο Χεμεντί (ο αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδας) έστειλε περισσότερες δυνάμεις στο πλευρό τους και έτσι στήριξαν αυτόν.
Βυθίζεται στο χάος η χώρα
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής στις σφοδρές μάχες που διεξάγονται ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (στη δορυφορική εικόνα από Maxar Technologies/via Reuters , επάνω, φαίνεται πυρπολημένο και κατεστραμμένο το κτίριο της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Σουδάν, στο Χαρτούμ).
Προχθές, ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις.
Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην περιοχή του στρατιωτικού αρχηγείου στο κέντρο του Χαρτούμ και ότι στρατιώτες των RSF τοποθετούν ελεύθερους σκοπευτές σε κτίρια, αλλά «παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται». Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters ο στρατός είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε στρατώνες και βάσεις των RSF στην περιοχή του Χαρτούμ και κατάφερε να καταστρέψει τις περισσότερες εγκαταστάσεις των παραστρατιωτικών.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ο Τραμπ διόρισε τον παραγωγό του «Apprentice» ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον παραγωγό του Apprentice, του ριάλιτι που εκτόξευσε τη δημοφιλία του ως ικανού ατόμου, ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Η Ιταλία ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας στις τουριστικές περιοχές λόγω... Μαγδεμβούργου
Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει η Ιταλία συνδέονται με τη χθεσινή φονική επίθεση στη Γερμανία με 5 νεκρούς και πολλούς τραυματίες
Η Αλβανία «κλείνει» το TikTok για τουλάχιστον έναν χρόνο
«Θα το κλείσουμε για όλους τους χρήστες. Δεν θα υπάρχει TikTok», ανακοίνωσε ο Ράμα – Προηγήθηκε δολοφονία ενός 14χρονου από συμμαθητή του
«Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα - Χαραμάδα ελπίδας από Χαμάς
Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες επίτευξηςσυμφωνία για εκεχειρία και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, όπως αναφέρουν τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις
Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες από το μακελειό στο Μαγδεμβούργο
Το κίνητρο της επίθεσης στο Μαγδεμβούργο παραμένει ασαφές και η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει ακόμη τον ύποπτο
Μασκ: Ανησυχία σε Βρετανία και Γερμανία μετά τις παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
Αρκετά μεγάλη είναι η ανησυχία που έχουν φέρει σε παγκόσμιο επίπεδο οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλον Μασκ υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
Γερμανία: Τι είναι γνωστό έως τώρα για την επίθεση στο Μαγδεμβούργο
Ο φερόμενος ως δράστης της φονικής επίθεσης στην αγορά του Μαγδεμβούργου είναι ένας 50χρονος σαουδάραβας γιατρός από τη γειτονική πόλη του Μπέρνμπουργκ, ο οποίος συνελήφθη άμεσα.
Συρία, το «κυνήγι» της παλιάς ελίτ του καθεστώτος Άσαντ
Ενώ ο Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκεται με άσυλο στη Μόσχα, στελέχη και ευνοούμενοι επιχειρηματίες του πρώην καθεστώτος στη Συρία μπαίνουν στο «στόχαστρο» και αναζητούν ασφαλές καταφύγιο αλλού
Ουγγαρία: Νέο δάνειο προς τη Βόρεια Μακεδονία – Έφτασε το 1 δισ. ο δανεισμός
Η Βόρεια Μακεδονίας τονίζει πως το νέο αυτό δάνειο 500 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποπληρωμή ευρωομόλογου που είχε εκδώσει η χώρα το 2018
Ποια χώρα παίρνει τη σκυτάλη από την Ελλάδα στην κορυφή του Economist
To Μπαγκλαντές επιλέχτηκε από τους συντάκες του Economist καθώς ο λαός του ανέτρεψε έναν τύραννο και φαίνεται ότι οδεύει προς κάτι καλύτερο