Η Gen Z δεν είναι απλώς σημαντική επειδή είναι οι πελάτες του αύριο αλλά επειδή οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2012 είναι απαραίτητοι για τις επιχειρήσεις σήμερα, καθώς είναι η πρώτη γενιά παιδιών που γνωρίζουν από τι θα δημιουργηθεί το μέλλον.
Σήμερα, οι εταιρείες προσπαθούν να είναι όσο το δυνατόν πιο καινοτόμες. Μοιράζονται το σκοπό τους σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες ενώ η κάλυψη και η προώθηση της βιωσιμότητας, και της καινοτομίας τους είναι πρόκληση καθώς θα πρέπει να εξελίσσονται διαρκώς.
Gen Z: 4 συμβουλές για την οικονομική «υγεία» των Zoomers
Για να παραμείνουν στην κορυφή του παιχνιδιού όμως, οι εταιρείες πρέπει να εξελιχθούν με την ταχύτητα της καταναλωτικής κουλτούρας. Ποιος είναι ο κύριος μοχλός της καταναλωτικής κουλτούρας; Η Gen Z φυσικά.
Σύμφωνα με μια ανάλυση της McKinsey, η Gen Z αντιπροσωπεύει το 40% των παγκόσμιων καταναλωτών, ενώ μια έκθεση της Barkley στις ΗΠΑ εκτιμά ότι κατέχουν 143 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες.
Επομένως, για να μπορέσει μία εταιρία να έχει μία συνεχή εξέλιξη, τότε θα πρέπει να συμπεριλάβει αλλά και να κατανοήσει τις ψηφιακές συνήθειες της Gen Z.
Ποιές είναι αυτές;
1. Όχι άλλο Facebook
Περισσότερο από κάθε άλλη γενιά, η Gen Z μεγάλωσε με την ψηφιακή τεχνολογία στα χέρια της, επομένως τα social media είναι μέσα στην καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά όμως, το Facebook φαίνεται πως δεν θιεωρείται πλέον το μέσο των νέων αλλά των «μεγαλύτερων» καθώς όπως όλα δείχνουν η Gen Z δεν το προτιμά σε σχέση με Instagram και το Snapchat. Έτσι, εάν θέλετε να προσελκύσετε νέους στην επιχείρησή σας τότε βεβαιωθείτε ότι όλες οι ιστοσελίδες σας αποδίδονται όμορφα σε κινητές συσκευές και έχουν ρυθμιστεί ώστε να προσελκύουν καλύτερα το κοινό που απευθύνεται σε κινητά.
2. Η γενιά Ζ νοιάζεται για κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα
Η Gen Z έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικριτική ομάδα καταναλωτών μέχρι τώρα και έχει διαφορετική άποψη για τα ψώνια και την κατανάλωση συγκριτικά με τις προηγούμενες γενιές. Είναι οι πιο πρόσφατοι που μπήκαν στο εργατικό δυναμικό και έχουν ισχυρή αγοραστική δύναμη.
Η Generation Ζ απαιτεί βιώσιμες αγορές και νοιάζεται πολύ για τον πλανήτη και το μέλλον, κάτι που είναι μια τεράστια ευκαιρία για βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη. Πιστεύουν ότι οι γενιές πριν από αυτούς αντιπροσώπευαν την υπερκατανάλωση, τον καπιταλισμό και τον υλισμό. Εάν θέλετε να ενσωματώσετε περισσότερους νέεους ώς καταναλωτικό κοινό στην επιχείρηση σας τότε θα πρέπει να προνοήσετε για την βιωσιμότητα των προϊόντων σας.
3. Οδηγεί σε μια νέα εποχή οικονομικής συμπεριφοράς
Έχοντας ζήσει τόσο την οικονομική κρίση όσο και την πανδημία του COVID-19, η Gen Z τρέφουν μεγάλο οικονομικό άγχος που τους κάνει πιο προσεκτικούς σχετικά με τα οικονικά.
Είναι δύσπιστοι για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προτιμούν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους με ψηφιακά και φορητά εργαλεία και αναζητούν επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους τους.
Μην τους κατακλύζετε με το πλήρες εύρος των προϊόντων σας. Αντίθετα, εξετάστε το ενδεχόμενο να επιμεληθείτε μια στοχευμένη λίστα χρηματοοικονομικών προϊόντων που ταιριάζουν στις ανάγκες ενός ατόμου με βάση δεδομένα συναλλαγών σας.
4. Τα social media διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο
Η Gen Z γεννιέται λίγο πολύ με ένα τηλέφωνο στο χέρι και έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στα social media. Χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να αναζητήσουν έμπνευση, να ερευνήσουν προϊόντα και να συνδεθούν με τα αγαπημένα τους προϊόντα.
Η Gen Z είναι η πιο εθνοτικά και φυλετικά ποικιλόμορφη γενιά μέχρι σήμερα. Για να συνδεθείτε με αυτήν, φροντίστε να υποστηρίξετε τη διαφορετικότητα στις καμπάνιες σας. Οι Influencers αποτελούν κεντρικό τμήμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους Zoomers. Έτσι, εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με μικρο-influencers που μπορούν να διαδώσουν μηνύματα επωνυμίας με τρόπο που να φαίνεται ιδιαίτερα αυθεντικό.
Η γενιά Z Alpha
Μετά τη Gen Ζ και την Gen Alpha, τώρα μία νέα γενιά ανθρώπων κάνει την εμφάνισή της. Η Generation ZAlpha αποτελείται από ανθρώπους που γεννήθηκαν – ή δεν έχουν γεννηθεί – μεταξύ 2010 και 2025 ενώ η Ζ από το 1996.
Η Gen ΖAlpha αφορά όλους όσους γεννήθηκαν από το 1996 κια μετά, δηλαδή και την γενιά Ζ και την γενιά Α.
Η διαφορά των δύο γενεών είναι πως η Gen Α γεννήθηκε στο Διαδίκτυο ενώ η Gen Z γεννήθηκε με το Διαδίκτυο. Η Gen Zalpha που μεγάλωσε με το διαδίκτυο αποτελεί τον πρώτο στόχο των εταιριών και των επιχειρήσεων καθώς συμφωνα με στατιτιστικές προβλέπεται να έχουν τριπλάσια αύξηση σε σχέση με άλλες γενιές κια κατά συνέπεια θα αποτελούν μεγάλη αγοραστική δύναμη.
Πηγή in.gr
Latest News
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους
Τεχνητή νοημοσύνη: 1 στους 7 έχει χάσει την εργασία του - Αποκαλυπτική έρευνα
Ο χρόνος που εξοικονομείται από την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για άλλες δραστηριότητες
Από το «βερεσέ» των κρατών στο «τεφτέρι» των καταναλωτών - Πώς αλλάζει η τάση BNPL
Το μεγάλο όφελος του BNPL είναι επίσης το μεγαλύτερο πιθανό του πρόβλημα
Το νέο παράδοξο στην αγορά εργασίας: Θέσεις «χωρίς πτυχίο» που απαιτούν... πτυχίο
Ορισμένοι εργοδότες παραιτούνται από τις απαιτήσεις πτυχίου, ωστόσο αυτό δεν οδηγεί σε εκτεταμένες προσλήψεις.
Η πενταετία που ανέτρεψε τα πάντα - Από την τηλεργασία έως την AI
Τι αποκαλύπτει έρευνα της Adecco Group για τις συνθήκες εργασίας και τις νέες τάσεις - Η έρευνα έγινε σε 82.800 εργαζόμενους σε 25 χώρες
Πώς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά - Οι τρεις κινήσεις
Μπορείς να κερδίσεις τον σεβασμό στη δουλειά σου, απ’ όλους τους συναδέρφους σου. Αρκεί να να το θέλεις…
Καραδοκεί η «σιωπηλή παραίτηση» - Από τι κινδυνεύουν οι εταιρείες
Η απώλεια κινήτρου στην εργασία και η μη υβριδική εργασία αποτελεί σοβαρή απειλή για την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων
Συγχωνεύσεις και εξαγορές σχεδιάζουν 4 στους 10 CEOs στο επόμενο 12μηνο
Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες δήλωσαν ότι αισθάνονται σχεδόν 7 στους 10 CEOs