Τα αποτελέσματα εξωτερικής αξιολόγησης της διαδικασίας Εποπτείας και Αξιολόγησης (SREP), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συστάσεις ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η SREP αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ κατά την οποία οι εποπτικές αρχές αξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες και ελέγχουν το αν οι τράπεζες διαχειρίζονται σωστά αυτούς τους κινδύνους. Η έκθεση συντάχθηκε από μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διορίστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στην τεκμηρίωση της ΕΚΤ για επτά μήνες και διαβουλεύτηκαν με πολλούς ενδιαφερόμενους σε περισσότερες από 70 συνεδριάσεις.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Sarah Dahlgren, τον Ryozo Himino, τον Fernando Restoy και την Carolyn Rogers για την εξαιρετική δουλειά τους. Η πολύτιμη συμβολή τους ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η εποπτεία πρέπει να γίνει πιο προσαρμόσιμη, παρεμβατική και επικεντρωμένη στον κίνδυνο. Αυτό θα μας βοηθήσει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε να παρέχουμε εποπτεία τελευταίας τεχνολογίας καθώς πλησιάζουμε στη δέκατη επέτειό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία. 

Το «μήνυμα» Ενριά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες -Τι λέει για επιτόκια και φθηνό χρήμα

Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι από το 2014, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ έχει καθιερωθεί με επιτυχία ως αποτελεσματική και σεβαστή εποπτική αρχή και έχει ενσωματώσει μια μεγάλη ποικιλία εθνικών εποπτικών προσεγγίσεων χάρη στις λεπτομερείς μεθοδολογίες της.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να ενισχυθεί η ιεράρχηση με βάση τον κίνδυνο, κάτι που θα επέτρεπε μεγαλύτερη ελευθερία στη βάση της εποπτικής κρίσης.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναγνωρίζουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει σημειώσει καλή πρόοδο όσον αφορά τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες διατηρούν επαρκή κεφαλαιακά επίπεδα και σημειώνουν ότι το τρέχον επίπεδο κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις εποπτευόμενες τράπεζες φαίνεται σε γενικές γραμμές επαρκές.

Μεταρρυθμίσεις

Καλούν επίσης την ΕΚΤ να μεταρρυθμίσει τις βαθμολογίες κινδύνου και τη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών απαιτήσεων του Πυλώνα 2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το κεφάλαιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλους τους κινδύνους, η έκθεση συνιστά επίσης στην ΕΚΤ να κάνει πλήρη χρήση όλων των μέσων της εργαλειοθήκης της, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών ποιοτικών μέτρων που ενθαρρύνουν τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν αδύναμα επιχειρηματικά μοντέλα και πρακτικές διακυβέρνησης.

Η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία έχει ήδη επικεντρωθεί στην ανάγκη στόχευσης συγκεκριμένων περιοχών κινδύνου και ιεράρχησης των δράσεων παρακολούθησης. Αυτό θα επιτρέψει την έναρξη εφαρμογής ορισμένων από τις συστάσεις της έκθεσης ήδη από τον κύκλο του 2023.

Για παράδειγμα, οι εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν ένα νέο πλαίσιο ανοχής κινδύνου σε όλες τις σημαντικές τράπεζες για καλύτερη εστίαση σε στρατηγικές προτεραιότητες και βασικά τρωτά σημεία, με μεγαλύτερη ευελιξία στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων με βάση μια πολυετή SREP.

Το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να ενισχύει τις εποπτικές πρακτικές. Υπό αυτό το πνεύμα, θα αξιολογήσει τη συμβολή της έκθεσης ως μέρος της επανεξέτασης των εποπτικών διαδικασιών που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή