Πέντε μήνες μετά την αναστολή της παραγωγής της λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, η υαλουργία Duralex, που ελέγχει και την επωνυμία πυρίμαχων ειδών μαγειρικής Pyrex, ζέστανε και πάλι τους φούρνους της την περασμένη Δευτέρα στην ιστορική μονάδα της στο Λα Σαπέλ-Μεσμέν της κεντρικής Γαλλίας.

«Το κράτος ήταν εδώ για να μας βοηθήσει με 15 εκατ. ευρώ ώστε να επανεκκινήσει η βιομηχανία τη δραστηριότητά της. Ξεκινάμε πάλι κυρίως χάρη στην πτώση των τιμών ενέργειας, αλλά και επειδή το κράτος έκανε τη δουλειά του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο εκπρόσωπος της Duralex Ρολάν Λεσκίρ.

Η εδρεύουσα στην Ορλεάνη υαλουργία έσβησε τους φούρνους της τον περασμένο Νοέμβριο και έθεσε τους 250 εργαζομένους της σε αναστολή εργασίας (μερική ανεργία την ονομάζουν οι Γάλλοι), επειδή αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην εκτίναξη του λειτουργικού της κόστους – την εκτίναξη της τιμής της ενέργειας συγκεκριμένα – μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η υαλουργία είναι μια πολύ ενεργοβόρα βιομηχανική δραστηριότητα εξάλλου. Το κόστος που κατέβαλλε επί σειρά ετών η Duralex για την αγορά ενέργειας κυμαινόταν από το 5% έως το 7% του τζίρου της. Το 2022 εκτινάχθηκε στο 40% του τζίρου της. Το 2021 είχε πληρώσει 3 εκατ. ευρώ για ενέργεια, το 2022 κατέβαλε 12 εκατ. ευρώ.

95% του μισθού τους

Είναι αλήθεια ότι η γαλλική κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων της Duralex. «Δίχως την κρατική ενίσχυση δεν θα ήμασταν τώρα εδώ, θα είχαμε λάβει πολύ πιο δραστικές αποφάσεις πριν από λίγους μήνες», διευκρίνισε ο πρόεδρος της εταιρείας Χοσέ-Λουίς Λιακούνα, ο οποίος υπολόγισε το κόστος της πεντάμηνης παύσης εργασιών της Duralex στα 2 εκατ. ευρώ.

«Οι 250 εργαζόμενοι άντεξαν πολύ καλά τους μήνες του χειμώνα και τώρα είναι όλοι εδώ στο ραντεβού τους», πρόσθεσε ο ισπανός μάνατζερ, θυμίζοντας ότι χάρη στην κρατική στήριξη οι εργαζόμενοι ελάμβαναν όλο αυτό το διάστημα το 95% του μισθού τους.

Σταθεροποιείται η εικόνα

Από την αρχή της άνοιξης το τοπίο στον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης μοιάζει κάπως να σταθεροποιείται. «Οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται λίγο, αν και εξακολουθούν να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες συγκριτικά με τα επίπεδα προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Το βέβαιο είναι ότι με τη μεγαβατώρα την τιμή που πληρώναμε στα τέλη του 2022 ήταν τρέλα να συνεχίσουμε να παράγουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Duralex, διευκρινίζοντας ότι η εταιρεία έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με προμηθευτές ενέργειας για το 2023 και το 2024.

«Εξασφαλίζουμε ενέργεια για το 2023 και 2024, αυτό δεν είναι πλέον θέμα», είπε ο Γιακουνά, εκφράζοντας πάντως μια επιφυλακτικότητα για τη ζήτηση, με δεδομένο το «φλερτ» των ευρωπαϊκών οικονομιών με την ύφεση εξαιτίας της οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας και βεβαίως του πολέμου στην Ουκρανία που συνεχίζεται.

Η γαλλική υαλουργία έχει ήδη υιοθετήσει το καθεστώς της μερικής απασχόλησης για τους υπαλλήλους των εγκαταστάσεων της Pyrex στο διαμέρισμα Εντρ, στην κεντρική Γαλλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «πτώση της ζήτησης».

Πώς κατέβασε τα ρολά

Στις αρχές του 2021 η Duralex εξαγοράστηκε από την French Glass House, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό fund Kartesia. Εξαρχής οι νέοι ιδιοκτήτες έθεσαν ως στόχο να ανακτήσει η εταιρεία την παλαιά της αίγλη. Αλλά ήδη εν μέσω πανδημίας, που έγινε η εξαγορά, οι τιμές της ενέργειας είχαν ήδη αρχίσει να ανεβαίνουν λόγω των εμπλοκών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όταν ένα χρόνο αργότερα ξέσπασε ο πόλεμος, τα πράγματα πήραν δραματική τροπή. «Από το 2021, πριν ακόμα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώναμε είχε πολλαπλασιαστεί επί 22 και του φυσικού αερίου επί 18», σημειώνει ο Λιακούνα.

«Εν τέλει αναγκαστήκαμε να κατεβάσουμε επί ένα πεντάμηνο τα ρολλά ενώ οι πωλήσεις μας υπό τη νέα ιδιοκτησία πήγαιναν περίφημα. Το δεκάμηνο του 2022 που λειτουργήσαμε ο τζίρος μας ήταν κατά 35% έως 40% υψηλότερος συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2021», τόνισε ο ισπανός μάνατζερ. Το 2021 ο τζίρος της Duralex ήταν 24 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή