
Σε «buy» διατηρεί τις συστάσεις της και για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες η HSBC, που σε έκθεσή της επισημαίνει ότι οι κατά 15% μειωμένες αποτιμήσεις από το υψηλό παρέχουν καλή ευκαιρία εισόδου για τους επενδυτές.
HSBC: «Bλέπει» αυτοδυναμία της ΝΔ – Αναβαθμίζει την εκτίμηση για το ΑΕΠ
Η βρετανική τράπεζα προκρίνει την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς. Οι τιμές-στόχοι είναι τα 3,35 ευρώ (από 3,30 ευρώ) για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,75 ευρώ (από 5,20 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, το 1,60 ευρώ για την Eurobank (αμετάβλητο) και το 1,45 ευρώ (από 1,40 ευρώ) για την Alpha Bank.
«Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ελκυστικές με 0,55 φορές δείκτες αποτίμησης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV), 20% κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% κάτω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καλύτερο συνδυασμό κινδύνου/απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 0,46 φορές, αποτίμηση που φαίνεται αδικαιολόγητη για τον δείκτη αποδοτικότητας που θα εμφανίσει.
Η Alpha Bank, επίσης, φαίνεται να έχει αξία με 0,43 φορές δείκτη P/TBV, αν και για χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας. Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο. Αναμένουμε ότι η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο θα αλλάξει σε υπέρ της πρώτης», αναφέρει η HSBC.
Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός συνεχίζει: «Περιμέναμε ότι η Eurobank και η ΕΤΕ θα πλήρωναν το 20% των περσινών κερδών ως μετρητά μερίσματα στο 2ο εξάμηνο φέτος. Ωστόσο, η Eurobank αποφάσισε να εξαγοράσει το 1,4% του μεριδίου του ΤΧΣ στην τράπεζα αντ’ αυτού, υπό την επιφύλαξη των κανονιστικών εγκρίσεων. Ενώ η μη διανομή μερίσματος σε μετρητά αποτελεί απογοήτευση σε από μόνη της, η καθοδήγηση για το κεφαλαιακό κόστος για την επαναγορά μετοχών υποδηλώνει έναν δείκτη πληρωμών μόνο 12% περίπου. Ένα δεύτερο μέρισμα ή μια επαναγορά μετά από αυτή τη συναλλαγή, ωστόσο, θα μπορούσε να αποκαταστήσει το κλίμα».
«Η ΕΤΕ συγκέντρωσε μερίσματα ίσα με 20 μ.β. του κεφαλαίου τα οποία αντιστοιχεί σε δείκτη πληρωμών της τάξης του 14%. Είτε πρόκειται για πληρωμή σε μετρητά είτε για επαναγορά κάποιων μετοχών του ΤΧΣ μένει να φανεί. Και οι δύο τράπεζες καθοδήγησαν για περίπου 25% pay-out για το επόμενο έτος, αλλά αυτό είναι πολύ μακρινό για να υπολογιστεί τώρα», τονίζεται στην έκθεση.

Πιθανότερο σενάριο μία κυβέρνηση συνεργασίας
Όσον αφορά το πολιτικό περιβάλλον, η HSBC σημειώνει ότι η Ελλάδα «αναμενόταν να διεξαγάγει τις βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά το σιδηροδρομικό δυστύχημα [στα Τέμπη] φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει [προσφυγή στις κάλπες] στις 21 Μαΐου. Αυτή η καθυστέρηση, καθώς και η μείωση στο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τους μηνιαίους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε το Politico μετά το τραγικό συμβάν, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα».
«Φαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα δεν είναι πιθανό να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ελλάδας λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ένας δεύτερος γύρος των εκλογών, όπου το πρώτο κόμμα μπορεί να λάβει έως και 50 επιπλέον έδρες, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλίνουν προς μια κυβέρνηση συνασπισμού και μένει να δούμε πώς θα το αντιληφθεί η αγορά», τονίζει η HSBC.
Τέλος, η βρετανική τράπεζα βλέπει αύξηση των κερδών 41% κατά μέσο όρο, τοποθετούμενη 11% πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών. Η αύξηση του κόστους των καταθέσεων έχει περιορισμένο κόστος μέχρι στιγμής, καθώς οι καταθέτες περιμένουν την κορύφωση των επιτοκίων πριν κλειδώσουν μακροπρόθεσμης διάρκειας προϊόντα, υπογραμμίζει η HSBC.
«Oι αυξήσεις των επιτοκίων και η αναπροσαρμογή των δανειακών βιβλίων θα είναι πίσω μας, και η μετατόπιση από τις καταθέσεις πυρήνα στις προθεσμιακές καταθέσεις και η αύξηση των επιτοκίων μεταβίβασης θα ανατρέψει τη δυναμική των NII. Επομένως, αναμένουμε ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 22% το 2024 μετά από αύξηση 41% το 2023, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι ο τελευταίος γύρος καταλυτών κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, με δείκτες αποδοτικότητας το 2024 7-10%».


Latest News

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Δωδώνη: Τριάντα χρόνια συγκρούσεων, 3 ιδιοκτήτες και ο νικητής
Μετά από 13 χρόνια και μεγάλη προσπάθεια τα αδέλφια Σαράντη αποκτούν το ισχυρότερο εξαγωγικό brand name στην φέτα, την Δωδώνη

Με 1,7 δισ. χτίζει εργοστάσια και αποθήκευση ενέργειας - Το deal με Κοπελούζο
Η ΔΕΗ ολοκληρώνει την απόκτηση του μεριδίου του Κοπελούζου στο CCGT Αλεξανδρούπολης - Οι νέες επενδύσεις για ευέλικτη παραγωγή συνολικής ισχύος περίπου 2,3 GW

Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο
Αναλυτικά οι ώρες λειτουργίας - Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ

Δωδώνη: Στα Ελληνικά Γαλακτοκομεία με 110 εκατ. ευρώ η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία
Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναλαμβάνουν τον δανεισμό, 95 εκατ. ευρώ, της «Δωδώνη» - Είσοδος με επώνυμο προϊόν στη φέτα για τους Αφούς Σαράντη

Παρελθόν ο Μαρινόπουλος από τη Marks & Spencer - Πέρασε στα χέρια του μητρικού ομίλου
Μονομετοχική πλέον η Marks & Spencer στην Ελλάδα - Μέσα σε ένα μόλις μήνα, άλλαξε το ΔΣ της εταιρείας - Εκτός ο Στέφανος Μαρινόπουλος

Κατασκευή φράγματος στον Ασωπό από τον όμιλο AKTOR
Το έργο είναι συμβατό με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου.

Χατζηθεοδοσίου: Ανεβασμένοι οι τζίροι, μικρότερες οι ποσότητες στην αγορά
Επίσκεψη του Γ. Χατζηθεοδοσίου στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών και συζητήσεις με εμπόρους για την κίνηση στην αγορά

Σε σώμα συγκροτήθηκε το ΔΣ της ΔΕΗ - Πρόεδρος και CEO o Γιώργος Στάσσης
Ο Γιώργος Στάσσης συνεχίζει τη θητεία του ως CEO της ΔΕΗ