Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (SCF), καθώς στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, με 521 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 43 αποχές, τη συμφωνία με τα κράτη μέλη για τη σύστασή του το 2026, με στόχο να διασφαλιστεί ότι η κλιματική μετάβαση θα υλοποιηθεί με τρόπο δίκαιο και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων του ETS II (εμπορία ρύπων για τα κτίρια και τις μεταφορές) με μέγιστο ποσό 65 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 25% θα καλύπτεται από εθνικούς πόρους. Η συνολική αξία της χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 86,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

ΕΕ: Έρχεται το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Με το νομοθετικό πακέτο «Fit for 55» η ΕΕ στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, όπως προβλέπεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα.

Σπυράκη: Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω

«Το σημερινό νομοθετικό πακέτο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επίτευξη του στόχου μας για το 2030 (μειώνοντας τουλάχιστον κατά 55% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου) χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω», τόνισε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής επικεντρώθηκε σε τρεις πτυχές:

-Πρώτον, στους στόχους για τη μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου, οι οποίοι είναι πιο φιλόδοξοι από το αρχικό κείμενο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Μέσω των αλλαγών που επιτυγχάνουμε ως ΕΛΚ στο LULUCF (σσ.: Land Use, Land-use Change and Forestry) και στο ETS (σσ: Emissions Trading System) ο de facto τελικός στόχος μείωσης είναι περίπου 57%», τόνισε η κ. Σπυράκη, σημειώνοντας ότι δίνεται χώρος και χρόνος στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν. «Είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι παρέχεται επαρκής χώρος για τη βιομηχανία με τη διατήρηση του καθεστώτος έμμεσης αποζημίωσης κόστους σε διάφορες περιπτώσεις και την επιβράβευση της καινοτομίας με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις, το Ταμείο Καινοτομίας αυξάνεται σημαντικά και επίσης το Ταμείο Εκσυγχρονισμού αυξάνεται με ένα επιπλέον 2,5%, προσανατολισμένο προς τα καθαρά έργα».

-Δεύτερον, στη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Κλίμα είναι ένα μέσο επενδύσεων και προστασίας, το οποίο παρέχει στοχευμένη στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά, πολύ μικρές επιχειρήσεις και χρήστες μεταφορών που πλήττονται ιδιαίτερα από την ενεργειακή φτώχεια και τη φτώχεια στις μεταφορές», τόνισε η κ. Σπυράκη.

-Τρίτη πτυχή, την οποία επισήμανε η κ.Σπυράκη, είναι «η προσαρμογή και η εφαρμογή της δέσμης μέτρων “Fit for 55” το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη». Όπως είπε, «τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλουν “κοινωνικά σχέδια για το κλίμα”, τα οποία θα καλύπτουν προσωρινή άμεση εισοδηματική στήριξη για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των οδικών μεταφορών και των καυσίμων θέρμανσης, καθώς και μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά μέτρα και επενδύσεις στον τομέα της ανακαίνισης κτιρίων, λύσεις απαλλαγής από τον άνθρακα».

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

«Μόνο με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας στον πράσινο και ψηφιακό τομέα, και παράλληλα στηρίζοντας τα ευάλωτα νοικοκυριά, μπορούμε να επιτύχουμε τη στρατηγική μας αυτονομία», σημείωσε η κ. Σπυράκη, σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή του προγράμματος “Fit for 55” είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς τον Πούτιν, αλλά όχι μόνο προς αυτόν, ότι η Ευρώπη είναι ένας παγκόσμιος παράγοντας έτοιμος και πρωτοπόρος στην παγκόσμια αγορά που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα