Mια καίριας σημασίας νίκη πέτυχε σήμερα η ευρωπαϊκή και ελληνική ναυτιλία με την υιοθέτηση ορισμένων εκ των βασικών της θέσεων στην νέα αναθεωρημένη Οδηγία για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).
Οι νομοθετικές διεργασίες ολοκληρώθηκαν, σήμερα, και όπως επισημαίνει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι βασικές προτάσεις, που πρώτη και σταθερά υποστήριξε η ΕΕΕ από το 2021, περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο.
Τραυλού: Χωρίς τη ναυτιλία δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση
Ειδικότερα:
- Επιβάλλεται η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθιστώντας τον φορέα εμπορικής εκμετάλλευσης του πλοίου υπεύθυνο για το κόστος συμμόρφωσης.
- Προβλέπεται η δέσμευση μέρους των εσόδων του EU ETS από τη ναυτιλία για δράσεις απανθρακοποίησης του κλάδου.
Επόμενο βήμα, τώρα, είναι να αναγνωριστεί στην πράξη η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας ώστε να προωθηθούν κατάλληλες λύσεις μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, το οποίο θα διαχειριστεί τα δεσμευμένα έσοδα, τονίζει η ΕΕΕ. Το Ταμείο Καινοτομίας πρέπει κατά προτεραιότητα να στηρίξει την ανάπτυξη και διάθεση εναλλακτικών και ασφαλών ναυτιλιακών καυσίμων σε προσιτές τιμές. Την ίδια στιγμή, είναι ανάγκη να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού και ισότιμη πρόσβαση στο Ταμείο για τις πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, όπως έχει δηλώσει η Πρόεδρος της ΕΕΕ κα. Μελίνα Τραυλού.
Η ανακοίνωση της ECSA
Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες χαιρετίζουν την επίσημη έγκριση του νέου νόμου EU ETS σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η διάθεση περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ των εσόδων του Ταμείου Καινοτομίας για τον ναυτιλιακό τομέα μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του κλάδου.
Τα παραπάνω επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η European Community Shipowners’ Associations (ECSA) προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό ότι το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν αποδεχθεί τις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων μερών του κλάδου να διατεθούν τα έσοδα του EU ETS στον ναυτιλιακό τομέα για να υποστηρίξουν την υιοθέτηση καθαρών καυσίμων και να προωθήσουν την καινοτομία.
Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δικαιώματα ETS, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ υπό την τρέχουσα τιμή του άνθρακα ETS, θα διατεθούν σε ναυτιλιακά έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη ναυτιλία δεν είναι ζήτημα «αν» αλλά ζήτημα «πώς». Η διάθεση μέρους των εσόδων του ETS για τη ναυτιλία είναι μια νίκη για την ενεργειακή μετάβαση του κλάδου. Η υποστήριξη μέσω του Ταμείου Καινοτομίας είναι πράγματι κλειδί για να γεφυρωθεί το χάσμα τιμών με τα καθαρά καύσιμα», λέει ο Σωτήρης Ράπτης, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Η ECSA χαιρετίζει επίσης την τήρηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» μέσω υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη μετακύλιση του κόστους του EU ETS στους εμπορικούς φορείς εκμετάλλευσης των πλοίων. Η περίοδος σταδιακής εισαγωγής και η σταδιακή συμπερίληψη των εκπομπών από τη ναυτιλία σε μια περίοδο τριών ετών είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον τομέα. Οι νομοθέτες συμφώνησαν επίσης σε ειδικές διατάξεις για πλοία κατηγορίας πάγου, μικρά νησιά και εξόχως απόκεντρες περιοχές.
Ενώ το νέο ETS σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του κλάδου, θα πρέπει να διατίθενται επαρκείς ποσότητες καυσίμων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε προσιτή τιμή για να διατηρηθεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του προτεινόμενου νόμου περί Net Zero Industry Act. Καθώς η ναυτιλία είναι ένας από τους κλάδους που είναι πιο δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, η αναβάθμιση των προσιτών καυσίμων και τεχνολογιών χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα για τον τομέα είναι καίριας σημασίας, προσθέτει η ECSA.
«Η ναυτιλία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ενεργειακής ασφάλειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρώπης, αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται σωστά στις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου νόμου περί Net Zero Industry Act. Για το λόγο αυτό, χαιρετίζουμε τη συμπερίληψη των υπεράκτιων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στη λίστα των στρατηγικών τεχνολογιών καθαρού μηδενισμού. Επιπλέον, τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νόμο, ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα η ειδική παραγωγική ικανότητα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Ράπτης.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων