Σε συμφωνία ύψους 43 δισ. για την κατασκευή ημιαγωγών, προχώρησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ την Τρίτη.

Οι ημιαγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο ισχυρών γεωστρατηγικών ενδιαφερόντων και της παγκόσμιας τεχνολογικής κούρσας. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ, ο οποίος ενισχύει την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα σε αυτόν τον στρατηγικό τομέα.

Ημιαγωγοί: Συνεργασία Intel-ARM στη συμβατότητα κατασκευής τσιπ

Τα τσιπ είναι τα βασικά δομικά στοιχεία των ψηφιακών και ψηφιοποιημένων προϊόντων. Από smartphone και αυτοκίνητα, μέχρι κρίσιμων εφαρμογών και υποδομών για την υγειονομική περίθαλψη, την ενέργεια, την άμυνα, τις επικοινωνίες και τον βιομηχανικό αυτοματισμό, τα τσιπ κατέχουν κεντρική θέση στη σύγχρονη ψηφιακή οικονομία.

Οι πρόσφατες ελλείψεις ημιαγωγών έχουν επισημάνει την εξάρτηση της Ευρώπης από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών εκτός ΕΕ, ιδίως την Ταϊβάν και τη Νοτιοανατολική Ασία για την κατασκευή τσιπ, και τις Ηνωμένες Πολιτείες για το σχεδιασμό τους. Για να ανταποκριθεί σε κρίσιμες εξαρτήσεις, ο ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα ενισχύσει τις παραγωγικές δραστηριότητες στην Ένωση, θα τονώσει το ευρωπαϊκό οικοσύστημα σχεδιασμού και θα υποστηρίξει την κλιμάκωση και την καινοτομία σε ολόκληρη την αλυσίδα. Μέσω του European Chips Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει τον στόχο της να διπλασιάσει το τρέχον παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της στο 20% το 2030.

Ο πρώτος πυλώνας

Ο πρώτος πυλώνας του νόμου – η Πρωτοβουλία Chips for Europe – θα ενισχύσει την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης, διευκολύνοντας τη μεταφορά γνώσης από το εργαστήριο στο fab, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και προωθώντας την εκβιομηχάνιση καινοτόμων τεχνολογιών από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Πρωτοβουλία Chips for Europe θα συνδυάσει επενδύσεις από την Ένωση, τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ενός στρατηγικού αναπροσανατολισμού της κοινής επιχείρησης βασικών ψηφιακών τεχνολογιών (που μετονομάστηκε σε «Κοινή Επιχείρηση Chips»). Η Πρωτοβουλία θα υποστηριχθεί από 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσιους πόρους, εκ των οποίων τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ που συμφωνήθηκε σήμερα για την περίοδο έως το 2027.

Αυτή η στήριξη θα προστεθεί στη δημόσια χρηματοδότηση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη προβλεφθεί για τις τεχνολογίες ημιαγωγών. Τα 6,2 δισ. ευρώ θα υποστηρίξουν δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη μιας πλατφόρμας σχεδιασμού και η δημιουργία πιλοτικών γραμμών για την επιτάχυνση της καινοτομίας και της παραγωγής. Η Πρωτοβουλία θα βοηθήσει επίσης τη δημιουργία κέντρων ικανοτήτων, σε όλη την Ευρώπη, τα οποία θα παρέχουν πρόσβαση σε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και πειραματισμό, βοηθώντας τις εταιρείες, ιδίως τις ΜΜΕ, να βελτιώσουν τις ικανότητες σχεδιασμού και να αναπτύξουν δεξιότητες.

Μαζί με σχεδιαστικά κέντρα αριστείας, θα γίνουν πόλοι έλξης για καινοτομία και νέα ταλέντα. Επιπλέον, για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ΜΜΕ, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί μέσω ενός Ταμείου Chips και μιας ειδικής επενδυτικής διευκόλυνσης μετοχικού κεφαλαίου ημιαγωγών που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του InvestEU.

Ο δεύτερος πυλώνας

Εκτός από την Πρωτοβουλία Chips for Europe, ο δεύτερος πυλώνας του European Chips Act θα δώσει κίνητρα για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε εγκαταστάσεις παραγωγής για τους κατασκευαστές τσιπ και τους προμηθευτές τους. Αυτό θα συμβάλει στις συνολικές δημόσιες επενδύσεις στον τομέα που υπολογίζονται σε 43 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος πυλώνας του European Chips Act θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην κατασκευή ημιαγωγών. Για το σκοπό αυτό, καθορίζει ένα πλαίσιο για Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Παραγωγής και Ανοικτά Χυτήρια της ΕΕ που είναι «πρώτες στο είδος» στην Ένωση και συμβάλλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού και σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα προς το συμφέρον της Ένωσης.

Κρατική ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί σε αυτές τις πρώτες στο είδος εγκαταστάσεις απευθείας σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επιφύλαξη έγκρισης από την Επιτροπή, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση Chips Act. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν διοικητική υποστήριξη σε αυτές τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας παρακολούθησης των διαδικασιών διοικητικής αίτησης.

Ο τρίτος πυλώνας

Στον τρίτο πυλώνα, ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα θεσπίσει επίσης έναν μηχανισμό συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, την παρακολούθηση της προσφοράς ημιαγωγών, την εκτίμηση της ζήτησης, την πρόβλεψη των ελλείψεων και, εάν χρειαστεί, την ενεργοποίηση έκτακτης ανάγκης. Για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ο Ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ καθιερώνει μια ειδική εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να ληφθούν.

Ήδη τώρα, από την πρόταση για Ευρωπαϊκό νόμο για τα τσιπ, μαζί με το δεύτερο σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη μικροηλεκτρονική, στο οποίο συμμετέχουν 20 κράτη μέλη και δεκάδες συμμετέχοντες, τα επενδυτικά σχέδια για τη βιομηχανική ανάπτυξη έχουν φτάσει τα 90 – 100 δισεκατομμύρια ευρώ . Η υιοθέτηση του European Chips Act θα επιτρέψει την ταχύτερη υλοποίηση αυτών των έργων και την περαιτέρω πρόοδο στην προσέλκυση επενδύσεων για τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Ευρώπης στους ημιαγωγούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NIS2: Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε.
Τεχνολογία |

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία NIS2 - Η «παγίδα» του λογισμικού

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας