Επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα των Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί την Open AI, κατασκευάστρια του ChatGPΤ.
Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει την «TruthGPT», επικρίνοντας παράλληλα την OpenAI, ότι «εκπαίδευσε την τεχνητή νοημοσύνη στο ψέμα». Υπογράμμισε επίσης, ότι η OpenAI έχει γίνει πλέον μια «κλειστή πηγή», «κερδοσκοπικός» οργανισμός «στενά σύμμαχος με τη Microsoft» και κατηγόρησε τον Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτή της Google, ότι δεν λαμβάνει σοβαρά την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ίλον Μασκ: Επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη
«Θα ξεκινήσω κάτι που αποκαλώ «TruthGPT», ή μια τεχνητή νοημοσύνη που αναζητά τη μέγιστη αλήθεια που προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος», είπε ο Μασκ σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον του Fox News Channel που προβλήθηκε τη Δευτέρα.
Είπε ότι το TruthGPT «ίσως είναι ο καλύτερος δρόμος για την ασφάλεια» που θα ήταν «απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους».
Κυνήγι ερευνητών
Μάλιστα, πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι ο Μασκ βρίσκεται σε κυνήγι ερευνητών τεχνητής νοημοσύνης από την Google της Alphabet Inc για να ξεκινήσει τη startup για να ανταγωνιστεί το OpenAI.
Μάλιστα ο Μασκ τον περασμένο μήνα ενέγραψε στη Νεβάδα μια εταιρεία με το όνομα X.AI Corp. Η εταιρεία αναφέρει τον Μασκ ως τον μοναδικό διευθυντή και τον Τζάρεντ Μπίρτσαλ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του οικογενειακού γραφείου του Μασκ, ως γραμματέα.
Όπως έγραψαν οι Financial Times, ο Μασκ βρίσκεται σε συζητήσεις με αρκετούς επενδυτές στη SρaceX και την Tesla ώστε να χρηματοδοτήσουν το νέο του εγχείρημα, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις σχετικές συνομιλίες.
Για το νέο έργο, ο Μασκ έχει εξασφαλίσει χιλιάδες τσιπ υψηλών προδιαγραφών από την Nvidia, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να απορροφά τεράστιες ποσότητες περιεχομένου παράγοντας ανθρώπινη γραφή ή ρεαλιστικές εικόνες, παρόμοια με την τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT.
Η ταχύτητα με την οποία κινείται ο Μασκ ίσως προκαλέσει δυσπιστία στην κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς ο ίδιος έχει τεθεί επικεφαλής σε επιστολή που συνυπέγραψαν χιλιάδες άλλα πρόσωπα της τεχνολογίας, ζητώντας να σταματήσει η ανάπτυξη μοντέλων GPT λόγω προβληματισμού που εγείρεται για θέματα ασφαλείας.
Latest News
Γιατί ο Άλτμαν κατηγορεί τον Μασκ για bullying
Ο Σαμ Άλτμαν και ο Ίλον Μασκ κάποτε ξεκίνησαν μαζί την OpenAI, αλλά τώρα η σχέση τους είναι πολύ πιο περίπλοκη
Ουκρανία: Εκπαιδεύει μοντέλα ΑΙ με 228 χρόνια βίντεο πεδίου μάχης από drones
Σύστημα που έχει αναπτύξει η Ουκρανία τροφοδοτείται από 2 εκατομμύρια ώρες βίντεο από τα φονικά πεδία μάχης στα 3 χρόνια του πολέμου
Εκτινάσσεται παγκοσμίως η χρήση της GenAI από εργαζόμενους - Τι λέει έρευνα της EY
Η έρευνα της EY διαπιστώνει ότι η υιοθέτηση της GenAI συνδέεται με την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων
Στα 62 δισ. δολάρια η αποτίμηση της αμερικανικής startup Databricks
Η χρηματοδότηση 10 δισ. δολαρίων θα φέρει στην Databricks αυξημένη ρευστότητα, περισσότερες εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό
Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στην τεχνητή νοημοσύνη
Τα κινεζικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη εξαιρετικά δημοφιλή και συμβαδίζουν με ορισμένα ανταγωνιστικά προερχόμενα από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου
Το αφεντικό της Softbank εξήγγειλε επένδυση-μαμούθ στις ΗΠΑ
Ο Mασαγιόσι Σον, ο δισεκατομμυριούχος CEO της SoftBank, στάθηκε δίπλα στον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ στο Mar-a-Lago
Πως οι νέοι νομικοί αναπτύσσουν τεχνολογικές δεξιότητες για ΑΙ
Τα δικηγορικά γραφεία και τα πανεπιστημιακά μαθήματα στοχεύουν στη βελτίωση της ψηφιακής γνώσης και εξειδίκευσης που χρειάζονται νέοι δικηγόροι
Πόσα βγάζει ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI – Πόσες μετοχές κατέχει
Ο CEO της OpenAI, λέει ότι αυτήν τη δουλειά ονειρευόταν από παιδί
Σε κίνδυνο το 40% των θέσεων εργασίας από την ΑΙ - Τι δείχνει έρευνα του ΔΝΤ
Τα οφέλη από τη χρήση της AI είναι ζητούμενο αν θα διαχυθούν σε όλη την οικονομία ή θα τροφοδοτήσουν την κοινωνική και οικονομική ανισότητα
Πώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος δεδομένων- Από τον Φάρο και τον Δαίδαλο μέχρι τα data centers
Η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάγκη της για δεδομένα «φέρνει» και ένα κύμα επενδύσεων, από τα data centers και τα καλώδια οπτικών ινών μέχρι τον «Φάρο» και τον «Δαίδαλο»