Σχέδιο για κατασκευή σεληνιακής βάσης ακόμα και εντός της δεκαετίας παρουσίασε η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ρομποτικό οικοδόμο που φτιάχνει τούβλα από ντόπια υλικά.
Στο πρόσφατο «Συνέδριο Εξωγήινων Κατασκευών» που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Γουχάν, περισσότεροι από 100 επιστήμονες, μηχανικοί και εκπρόσωποι διαστημικών εταιρειών συζήτησαν το πώς μπορούν να αναπτυχθούν υποδομές στη Σελήνη, αναφέρουν κινεζικά μέσα σύμφωνα με το Reuters.
Νερό στη Σελήνη; Κι όμως, υπάρχει!
Ο Ντινγκ Λιεγιούν, ειδικός της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής, δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάπτυξη ρομπότ με την ονομασία «Κινεζικός Υπερτέκτων» που θα παράγει τούβλα από ρεγόλιθο, ορυκτό σε μορφή σκόνης που καλύπτει την σεληνιακή επιφάνεια.
«Η δημιουργία χώρων διαβίωσης είναι απαραίτητη για μακροχρόνιες αποστολές εξερεύνησης και είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στο μέλλον» είπε ο Ντινγκ, αν και παραδέχτηκε ότι το εγχείρημα μόνο εύκολο δεν θα είναι.
Η ηλιακή ακτινοβολία
Η δημιουργία κτισμάτων ή άλλων χώρων με παχιά τοιχώματα θα ήταν εξάλλου απαραίτητη για την προστασία των αστροναυτών από την ισχυρή ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία που βομβαρδίζει αδιάκοπα το φεγγάρι, το οποίο δεν προστατεύεται από μαγνητικό πεδίο όπως η Γη.
Ο ρομποτικός οικοδόμος σχεδιάζεται να εκτοξευτεί με την αποστολή Chang’e-8 που προγραμματίζεται για το 2028, πρόσθεσε ο Ντινγκ.
Δήλωσε επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να φέρει στη Γη τα πρώτα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης γύρω στα μέσα της δεκαετίας.
Δείγματα από την ορατή πλευρά του φεγγαριού –τα πρώτα από την εποχή του αμερικανικού προγράμματος Apollo και του σοβιετικού Luna τον περασμένο αιώνα- είχαν συλλεχθεί το 2020 από την αποστολή Chang’e-5.
Προκαταρκτικό σχέδιο για την κατασκευή σεληνιακών βάσεων με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα από την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, η οποία συνεργάστηκε στο πρόγραμμα με την εταιρεία του διάσημου βρετανού αρχιτέκτονα σερ Νόρμαν Φόστερ.
Latest News
H συμφωνία EE - MERCOSUR συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς - Οι αντιδράσεις της Γαλλίας
Η συμφωνίας με τη Mercosur θα μπορούσε να υπονομεύσει την ευρωπαϊκή συνοχή, προειδοποιεί η υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας Sophie Primas
Εργασία και κοινωνική ζωή - Πόσο μπλέκονται μεταξύ τους;
Μήπως η δουλειά έχει μπει για τα καλά στην κοινωνική ζωή σας; Τι θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για το δικαίωμα στην αποσύνδεση
Το «άστρο» της NVIDIA συγκεντρώνει νέους επενδυτές - 30 δισ. δολ για αγορά μετοχών
Η μετοχή της Nvidia είναι η πιο αγορασμένη μετοχή, από ιδιώτες επενδυτές σε καθαρή βάση το 2024, από τις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Vanda Research.
Τελικά πόσα δικαιώματα πρέπει να έχει η AI; Το εγχείρημα της Anthropic
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσέλαβε έναν ερευνητή για να σκεφτεί την «ευημερία» της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης
Γιατί ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni κατασκεύασε υπερυπολογιστή 100 εκατ. ευρώ
Η Eni ενεργοποιεί το πιο ισχυρό μηχάνημα στον κόσμο εκτός των ΗΠΑ
Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για το μέλλον της AI
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις αλλά βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ίδια η νοοτροπία του επιχειρηματικού κόσμου
Τα Drones πολλαπλασιάζονται και φέρνουν νέους κανόνες
Οι θεάσεις πολλαπλών drones κυρίως στις ΝΑ πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει συζητήσεις για τον κανονισμό των πτήσεων τους
Το «χριστουγεννιάτικο δέντρο» της NASA για το 2024
«Είναι ένα αστρικό σύμπλεγμα που μοιάζει έντονα με το πράσινο των διακοπών» αναφέρεται στην ανακοίνωση η NASA
Γιατί η Formula1 στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Διάφορες ομάδες της Formula1 εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία εδώ και χρόνια — από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Τέλος στην απαγόρευση WhatsApp και Google Play στο Ιράν
Το Ιράν φαίνεται να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την μείωση των περιορισμών στο ίντερνετ