Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς κατάφεραν να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,1%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,13% στις 7.898 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,08% στις 15.895 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,21% στις 7.549 μονάδες.

Wall Street: Δέχεται εταιρικές πιέσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Stoxx 600 βρέθηκε σε υψηλό 14 μηνών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon. Οι επενδυτές διατήρησαν τη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου παρά τις συνεχιζόμενες αντιξοότητες στον πληθωρισμό και τις κεντρικές τράπεζες που πιέζονται να συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων.

Σε επίπεδο τίτλων, η εταιρεία υπηρεσιών πληρωμών Worldline σημείωσε άνοδο 5,7%, μετά τις αναφορές ότι έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Credit Agricole, σε κοινοπραξία, στη γαλλική αγορά ψηφιακών πληρωμών.

Εν τω μεταξύ, η Heineken σημείωσε άνοδο 3% αφού επιβεβαίωσε την καθοδήγηση για το σύνολο του έτους και ανέφερε αύξηση εσόδων 9,2% το πρώτο τρίμηνο.

Ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της MBMG Group, δήλωσε ότι αυτό συνέβη σε μεγάλο βαθμό επειδή οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν μια στροφή στη νομισματική πολιτική – και επίσης ότι η στροφή θα είναι αποτελεσματική και ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να ανακάμπτει.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αρνητικά πάντως λειτουργεί το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε διψήφια επίπεδα και τον Μάρτιο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, πάνω από την πρόβλεψη συναίνεσης για 9,8%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ΔΤΚ ήταν 0,8%, πάνω από τη συναίνεση του Reuters για 0,5% και χαμηλότερα από το 1,1% του Φεβρουαρίου. Ο βασικός δείκτης CPIH, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% τους 12 μήνες, αμετάβλητος από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου.

Επίσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 8,7% τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, από 11,9% που είχε καταγραφεί στο ίδιο χρονικό διάστημα που έληξε τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,1%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένα βήμα πίσω, μετά το ανοδικό σερί

Την πρώτη του πτωτική συνεδρίαση μετά από 11 ανοδικές κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να κυριαρχούν, ειδικά σε τίτλους που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,82% στις 1.111,11 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 96,6 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη που πρόσφερε το ΧΑ μετά από το ανοδικό σερί των 11 συνεδριάσεων ήταν ιδιαιτέρως ελκυστικά προς κατοχύρωση. Επομένως, η σημερινή εικόνα ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, καθώς το ΧΑ θα πρέπει να κάνει κάποιες διορθώσεις ώστε να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά. Μια ρευστότητα που είναι απαραίτητη όσο νέα κεφάλαια αναμένουν την επομένη των εκλογών για να τοποθετηθούν ή εάν τα υπάρχοντα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις θέσεων για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές