
Κατά 2,3% αναμένεται να αυξηθεί το τρέχον έτος η παγκόσμια ζήτηση για χάλυβα και θα διαμορφωθεί σε 1.822.3 Mt, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα εκτιμά επίσης ότι το 2024 η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 1,7% σε 1.854,0 Mt.
Η μεταποίηση αναμένεται να οδηγήσει την ανάκαμψη, αλλά τα υψηλά επιτόκια θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη ζήτηση χάλυβα. Το επόμενο έτος, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στις περισσότερες περιοχές, αλλά αναμένεται επιβράδυνση στην Κίνα.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές, ο κ. Máximo Vedoya, Διευθύνων Σύμβουλος της Ternium και Πρόεδρος της Worldsteel Economics Committee, είπε, «το 2022, η δυναμική ανάκαμψης μετά το σοκ της πανδημίας παρεμποδίστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. και τα lockdown στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα των τομέων που χρησιμοποιούν χάλυβα μειώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την επίδραση των προσαρμογών των αποθεμάτων, οδήγησε σε χειρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της ζήτησης χάλυβα».
Ειδικότερα, ο επίμονος πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια στις περισσότερες οικονομίες θα περιορίσουν την ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα το 2023, παρά τους θετικούς παράγοντες όπως το άνοιγμα της Κίνας, η ανθεκτικότητα της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και η χαλάρωση των σημείων συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το 2024, η αύξηση της ζήτησης καθοδηγείται από περιοχές εκτός Κίνας, αλλά αντιμετωπίζει παγκόσμια επιβράδυνση λόγω της αναμενόμενης ανάπτυξης 0% της Κίνας, επισκιάζοντας το βελτιωμένο περιβάλλον. Ο διατηρούμενος πληθωρισμός παραμένει ένας καθοδικός κίνδυνος, διατηρώντας δυνητικά τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η οικονομία της ΕΕ αποδείχθηκε ότι ήταν πιο ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας από ό,τι αρχικά φανταζόταν. Ενώ η οικονομία της ΕΕ αναπτύχθηκε κατά 3,5% το 2022, αποφεύγοντας την ύφεση, οι βιομηχανικές δραστηριότητες υπέφεραν σημαντικά από το υψηλό ενεργειακό κόστος που οδήγησε σε σημαντική συρρίκνωση της ζήτησης χάλυβα το 2022. Το 2023, η βιομηχανία χάλυβα της ΕΕ θα συνεχίσει να αισθάνεται τον αντίκτυπο του πολέμου. Το 2024, η ζήτηση αναμένεται να δει μια ορατή ανάκαμψη καθώς ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία και οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξαλειφθούν. Ωστόσο, οι προοπτικές υπόκεινται σε επίμονη αβεβαιότητα.
Μετά από πτώση 7,9% το 2022, η ζήτηση αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% το 2023. Αναμένεται ανάκαμψη 5,6% το 2024.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες