Για δεκαετίες το Λονδίνο ήταν ο κύριος κρίκος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Ωστόσο σήμερα, δύο χρόνια μετά το Brexit, παρατηρείται μια αλλαγή στη ροή στο Κανάλι της Μάγχης.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως, ότι τα «λάφυρα» μοιράζονται αρκετές πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας ένα πιο κατακερματισμένο τοπίο.

Έτσι, οι τραπεζικές συναλλαγές γίνονται στο Παρίσι, το εμπόριο μετοχών στην Ολλανδία και οι εταιρικοί δικηγόροι και λογιστές εξετάζουν τις λεπτομέρειες στη Φρανκφούρτη. Το Δουβλίνο, το Μιλάνο, η Μαδρίτη και η Βαρσοβία παίζουν σημαντικούς δεύτερους ρόλους.

Μετά από επτά χρόνια συνομιλιών για το Brexit, η Ευρώπη αναδείχθηκε ξεκάθαρη νικήτρια

Η λάμψη του Παρισιού

Η γοητεία της πόλης του Φωτός, μπορεί να αμαυρώθηκε φέτος από τις διαμαρτυρίες ενάντια στα σχέδια του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, που οδήγησε σε πανεθνικές απεργίες και διαδηλώσεις. Αλλά η πληθώρα όσων εργάζονται στα γραφεία των τιτάνων της Wall Street υποδεικνύουν μια νέα ευρωπαϊκή τραπεζική πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που δεν θα αλλάξει εύκολα μετά από μια μαμούθ μετακίνηση χρημάτων και εγκεφάλων.

Ποιο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση – Ποιο ακολουθεί

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Bloomberg, η JPMorgan Chase & Co. έχει περίπου 550 υπαλλήλους στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων πωλητών και traders στην πόλη τώρα, μια αύξηση 22 φορές σε σχέση με το 2019. Ο αριθμός προσωπικού της Bank of America Corp. — στους 600 — είναι έξι φορές υψηλότερος από ό,τι πριν από την ψηφοφορία για το Brexit του 2016 . Η Citigroup Inc. κατασκευάζει έναν νέο όροφο συναλλαγών στη γωνία της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων.

Η ομάδα παγκόσμιων αγορών στην Goldman Sachs Group Inc. έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και η τράπεζα βλέπει αυτούς τους αριθμούς να αυξάνονται περαιτέρω.

«Το Παρίσι είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός κόμβος μας στην ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Marc d’Andlau, ένας από τους συνεπικεφαλής της Goldman στη Γαλλία. «Παλιά, αν δεν καθόσουν στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Χονγκ Κονγκ, θα μπορούσες να νιώθεις απομακρυσμένος. Αυτό δεν ισχύει πλέον».

Το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι πολύ μεγαλύτερο όσον αφορά τον αριθμό του προσωπικού, τα περιουσιακά στοιχεία και τον όγκο των εργασιών, αλλά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ διαβρώνει το καθεστώς του. Η πόλη ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει τον μανδύα της ως προεπιλεγμένη τοποθεσία για τις εταιρείες να αξιοποιήσουν παγκόσμιες δεξαμενές κεφαλαίων μέσω των αγορών μετοχών και ομολόγων.

Και ακόμη και μέσα στο πρόβλημα στις παριζιάνικες λεωφόρους, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Γαλλίας προωθούν τις νίκες της πόλης στο Brexit και προβλέπουν ότι η τάση των τελευταίων ετών θα συνεχιστεί.

«Σε αντίθεση με άλλες πόλεις, που έχουν προσελκύσει ένα ή δύο είδη χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το Παρίσι είναι η μόνη που επωφελήθηκε από τις μετεγκαταστάσεις σε όλα τα τμήματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου», δήλωσε ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, σε μια ομάδα τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη αυτόν τον μήνα. «Το πιο σημαντικό ακόμα, αυτές οι κινήσεις δεν ήταν μεμονωμένα γεγονότα: η δυναμική έχει μετατοπιστεί από το Λονδίνο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Παρατηρούμε μια σταθερή μετατόπιση».

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο έδειξαν ότι ο αριθμός των επενδυτικών τραπεζιτών και traders στη Γαλλία που κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ (1,1 εκατ. δολάρια) αυξήθηκε σχεδόν κατά 80% από το 2017.

Αλλαγές στην καθημερινότητα

Η εισροή πλούσιων traders και διαπραγματευτών συμβάλλει ήδη στην αύξηση της ζήτησης για πράγματα όπως δίγλωσσα ιδιωτικά σχολεία και εξαιρετικά διαμερίσματα με θέα στον ορίζοντα του Παρισιού. Οι τράπεζες προσφέρουν συμβούλους μετεγκατάστασης, μαθήματα γλώσσας και συνθήκες εργασίας κατάλληλες για μια διεθνή πόλη πλούσια σε πολιτισμό και ευκαιρίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Δασμοί Τραμπ: Γιατί θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Διεθνή |

Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Ίλον Μασκ: Αντιδικία με Microsoft-OpenAI για το Stargate Project
Διεθνή |

Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project

Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»