Πιέσεις για την επιβολή κυρώσεων στη ρωσική πυρηνική ενέργεια, ασκούν η Γερμανία, η Πολωνία και μερικά άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της εξεύρεσης νέων τρόπων ώστε να πληγούν τα έσοδα του Κρεμλίνου εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Τα 27 ευρωπαϊκά έθνη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και στον άνθρακα και έχουν μειώσει σημαντικά τις αγορές φυσικού αερίου από τη Μόσχα στον απόηχο του πολέμου της με την Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένα έθνη πιστεύουν ότι είναι καιρός να κάνουν περισσότερα.
Προσφυγή οργανώσεων κατά Κομισιόν για πυρηνική ενέργεια και αέριο
«Σε όλη την ΕΕ, πρέπει να συνεχίσουμε να ανεξαρτητοποιούμαστε από τη Ρωσία», δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας.
«Ο πυρηνικός τομέας εξακολουθεί να εξαιρείται. Δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι ο τομέας αυτός εξακολουθεί να τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης. Η πυρηνική τεχνολογία είναι ένας εξαιρετικά ευαίσθητος τομέας και η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος σε αυτήν», υπογράμμισε.
Με έγγραφό τους, το οποίο αποκαλύπτει το CNBC, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν επίσης την επιβολή κυρώσεων στην ρωσική πυρηνική ενέργεια, καθώς και απαγορεύσεις στις εισαγωγές διαμαντιών από τη Ρωσία, στην παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε ρωσικές κρατικές εταιρείες και στις εισαγωγές πετρελαίου στον αγωγό Druzhba.
Το ρωσικό ουράνιο
Αυτά τα κράτη προσπαθούν να εντείνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, το οποίο εκπονεί προτάσεις κυρώσεων για την έγκριση διαφόρων κυβερνήσεων της ΕΕ.
«Μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022, η Ρωσία εξήγαγε υλικά και τεχνολογία σχετική με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αξίας μόλις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», ανέφερε σε έκθεσή του τον Φεβρουάριο το think tank Royal United Services Institute.
«Αυτό το εμπόριο περιελάμβανε εξαγωγές σε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο η αξία των ρωσικών εξαγωγών που σχετίζονται με τα πυρηνικά δεν έχει συρρικνωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τα στοιχεία που εξετάζονται υποδηλώνουν ότι μπορεί να επεκτείνεται, με μια χούφτα πιστών πελατών να είναι ακόμα πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον πυρηνικό τομέα της Ρωσίας» ανέφερε η ίδια έκθεση.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat το 2021 – το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – η Μόσχα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στην ΕΕ.
Ουκρανοί αξιωματούχοι , καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, έχουν επικρίνει στο παρελθόν το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει περιορίσει μέχρι στιγμής τα πυρηνικά έσοδα για το Κρεμλίνο.
Η ΕΕ έχει επιβάλει 10 πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία τους 14 μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία και ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο μέτρων.
Latest News
Γιατί οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν τον κόσμο φτωχότερο, όπως και τις ΗΠΑ
Ο Τραμπ και πολλοί από τους υποστηρικτές του έχουν αρχίσει να υμνούν τα τέλη του 19ου αιώνα ως τη χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως δείχνει η ιστορία την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ
Η ανάκαμψη της Ευρώπης είναι στα χέρια της… Γερμανίας - Η ανάλυση της BofA [γράφημα]
Σύμφωνα με την BofA, οι επενδυτές θεωρούν ότι σε περίπτωση που υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης θα ωφελήσει όλη την ήπειρο
Αλλαγή ρότας για την Pilot του Γουόρεν Μπάφετ - Επιστρέφει στις ΗΠΑ
Η εταιρεία, μια μονάδα της Berkshire Hathaway του Μπάφετ, έχει ήδη περικόψει όλους τους υπαλλήλους που δραστηριοποιούνται στο διεθνές εμπόριο
Αντιδικία Microsoft-OpenAI με τον Ίλον Μασκ για το Stargate Project
Το αφεντικό της Tesla σε σπάνια ρήξη με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την πρωτοβουλία Stargate Project για την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν «στην πραγματικότητα δεν έχουν τα χρήματα»
Πρόταση για φορολόγηση των συνταξιούχων κλονίζει την κυβέρνηση Μπαϊρού
Η υπουργός Εργασίας ναρκοθετεί την προσπάθεια του πρωθυπουργού να προσεταιριστεί τους Σοσιαλιστές ώστε να ψηφίσουν τον Προϋπολογισμό
Παραμένουν δύο χειριστές στο πιλοτήριο εμπορικών πτήσεων - Τι συστήνει η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ
Οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να μην υπάρχουν δύο πιλότοι στο πιλοτήριο για να εξοικονομήσουν χρήματα - Αντιδρούν τα συνδικάτα
Αγώνας δρόμου για τα παγκόσμια ταμεία υγείας - Ζητούν αύξηση χορηγιών μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
Διάφορα παγκόσμια ταμεία υγείας προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον χορηγίες φέτος μετά τη στάση των ΗΠΑ στον ΠΟΥ
Ο Τραμπ ανακοινώνει το Stargate Project των 500 δισ. ενώ ο Μασκ λέει ότι δεν υπάρχουν... χρήματα
Το Stargate Project θα έχει διάρκεια 4 χρόνια και το κόστος του θα ανέλθει στα 500 δισ. δολάρια - Αμφιβολίες από τον Ίλον Μασκ για την ύπαρξη ρευστότητας - Εκτός πλάνου η Microsoft
Τραμπ προς Πούτιν: «Ήρθε η ώρα να κάνουμε deal για την Ουκρανία», αλλιώς έρχονται δασμοί...
«Ας τελειώσει αυτός ο πόλεμος, που δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ αν ήμουν Πρόεδρος! Μπορούμε να το κάνουμε με τον εύκολο τρόπο ή με τον δύσκολο τρόπο»
«Εχθρική» η προσέγγιση της UniCredit, λέει η Commerzbank - Ανεβαίνουν οι τόνοι
Σημειώνεται, ότι προ ημερών με νέες κινήσεις η ιταλική τράπεζα UniCredit αύξησε στο 28% το μερίδιο που κατέχει στην Commerzbank