Συνεχίζεται η ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια από την Κίνα προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, χωρίς ωστόσο οι αριθμοί να προσεγγίζουν τα προ covid επίπεδα. Σύμφωνα με το Reuters, αυτό οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων αλλά και τις περιορισμένες διαθέσιμες πτήσεις.

Άμστερνταμ-Βαρκελώνη: Κλείνουν την πόρτα στους τουρίστες που δημιουργούν προβλήματα και ξοδεύουν λίγα

Όπως σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο, οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό κατά την επερχόμενη αργία της Πρωτομαγιάς, οπότε πολλοί εργαζόμενοι έχουν ρεπό από τις 29 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου, έχουν αυξηθεί κατά 157% από τις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με την Ctrip, τη μεγαλύτερη διαδικτυακή ταξιδιωτική εταιρεία της χώρας.

Όμως, δεδομένου ότι η χωρητικότητα των αεροπορικών εταιρειών δεν έχει ακόμη επανέλθει πλήρως στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την τριετή επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, οι αριθμοί είναι δύσκολα συγκρίσιμοι με την περίοδο ακμής του κινεζικού τουρισμού στο εξωτερικό.

Αργή ανάκαμψη

Τον Φεβρουάριο, πάνω από 150.000 Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της χώρας. Πρόκειται για υψηλό τριών ετών, που όμως εξακολουθεί να είναι 85% κάτω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2019.

Τα ταξίδια στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν ανακάμψει μόνο στο 5%-10% των επιπέδων του Φεβρουαρίου 2019.

«Αυτό έχει να κάνει κυρίως με περιορισμούς από την πλευρά της προσφοράς στην αεροπορική βιομηχανία και στον τομέα του τουρισμού στις χώρες προορισμού», δήλωσε η Sheana Yue, οικονομολόγος για την Κίνα στην Capital Economics.

Όπως σημειώνει ο Reuters, ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Κινέζους τουρίστες είναι η Ταϊλάνδη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτελούν τον μόνο μη ασιατικό προορισμό στην πρώτη δεκάδα, προς απογοήτευση των πολυτελών μπουτίκ στους εμπορικούς δρόμους του Παρισιού ή του Μιλάνου.

«Υπήρξαν πολλές αναφορές στην Κίνα σχετικά με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τις υψηλές τιμές της ενέργειας», δήλωσε ο Ying Zhang, αναλυτής ερευνών στο Economist Intelligence Unit.

Περιζήτητοι τουρίστες

Το 2019, 155 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ξοδεύοντας 254,6 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν το ΑΕΠ του Βιετνάμ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Citi. Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούσαν συνήθως το 10% των αφίξεων στην Ευρώπη από χώρες εκτός της ηπείρου.

Οι πτήσεις προς την Ευρώπη είναι έως και 80% ακριβότερες από ό,τι πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την ForwardKeys, μια εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων.

Οι τιμές στις πτήσεις από την ηπειρωτική Κίνα προς τη Νοτιοανατολική Ασία μειώθηκαν κατά 49% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τον πάροχο αεροπορικών δεδομένων Flight Master.

Ζητούμενο η επιστροφή

Η επιστροφή των Κινέζων τουριστών είναι ζωτικής σημασίας για τις περιφερειακές οικονομίες. Αντιπροσώπευαν το 30-35% όλων των αφίξεων στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα το καλοκαίρι του 2019 και το 25% των επισκεπτών στις Φιλιππίνες.

Στην Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες, η προ της πανδημίας συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

Πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν η κορυφαία πηγή τουριστών της Αυστραλίας, όμως μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι αργή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου