Ένα νέο κόλπο έχουν βρει οι γκάνγκστερ ανά την Ευρώπη προκειμένου να καταφέρνουν να αποφεύγουν τη σύλληψη αλλά και την έκδοσή τους σε άλλες χώρες. Ποιο είναι αυτό; Να γίνονται «Τούρκοι».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του VICE με τίτλο: «Οι γκάνγκστερ έχουν βρει έναν νέο τρόπο για να αποφεύγουν τη σύλληψη: Γίνονται Τούρκοι», οι Αρχές αλλά και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, καθώς αυξάνεται το ποσοστό των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών που συνδέονται με ευρείας κλίμακας εμπόριο ναρκωτικών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το σύστημα της Τουρκίας για υπηκοότητα σε επενδυτές, ενώ επωφελούνται και από το γεγονός πως η Άγκυρα αρνείται να εκδώσει πολίτες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα τουρκικό διαβατήριο.
Η «Κουρδική Αλεπού»
Ο Ραουά Ματζίντ, γνωστός και με το παρατσούκλι «Κουρδική Αλεπού», ένας Ιρακινός έμπορος ναρκωτικών κουρδικής καταγωγής και ύποπτος για σοβαρά εγκλήματα στη Σουηδία, κατοικεί στην Τουρκία από το 2020 αφότου αγόρασε την υπηκοότητα μέσω του συστήματος των «χρυσών διαβατηρίων» που προσφέρει τουρκικό διαβατήριο έναντι του ποσού των 400.000 δολαρίων για επενδύσεις.
Μάλιστα παρόλα τα εντάλματα σύλληψης τόσο από την Interpol όσο και από τις Αρχές της Σουηδίας, όπου αποτελεί έναν από τους πλέον καταζητούμενους, η Τουρκία αρνείται να τον εκδώσει εξαιτίας της υπηκοότητας.
«Η έκδοση του Ραουά Ματζίντ από την Τουρκία έχει ζητηθεί», είπε στο Politico, ο δημόσιος εισαγγελέας της Σουηδίας, Χένρικ Σόντερμαν. «Οι τουρκικές Αρχές έχουν αναφέρει ότι η έκδοση δεν είναι πιθανή γιατί ο Ραουά Ματζίντ είναι Τούρκος πολίτης», προσέθεσε.
Κι αν στην περίπτωση της Σουηδίας αυτή η άρνηση μπορεί να εξηγηθεί με δεδομένες τις κατηγορίες από την πλευρά της Τουρκίας ότι η Στοκχόλμη υποθάλπει πρόσωπα που η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες», κάτι που έχει αντίκτυπο και αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» ώστε η Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημα της χώρας για είσοδο στο ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε άλλες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με το Vice, ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα που θεωρούνται «τρομοκράτες» από την Τουρκία περιλαμβάνεται ένας δημοσιογράφος που κατηγορείται ότι προσπαθεί να ρίξει την κυβέρνηση Ερντογάν και ένας δάσκαλος που κατηγορείται για υπονόμευση του Συντάγματος.
Πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο VICE, ανέφεραν πως το πρόβλημα με τα προγράμματα υπηκοότητας της Τουρκίας πηγαίνουν πιο μακριά και δεν περιορίζονται σε έναν Κούρδο έμπορο ναρκωτικών.
Πρόβλημα και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μάλιστα όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι όσοι κατηγορούνται για εμπόριο ναρκωτικών στρέφονται προς την Τουρκία όπως και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία προσφέρουν εύκολη διαμονή αλλά όχι υπηκοότητα σε ανθρώπους που επενδύουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικότερα το Ντουμπάι είναι επίσης γνωστά ως ένα πρόβλημα με την έννοια ότι επιτρέπουν τη διαμονή σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε καρτέλ και δεν ανταποκρίνονται στις διαδικασίες έκδοσης, κάτι που αφήνει πολλούς κατηγορούμενους ως εμπόρους νεκρωτικών να ζουν ελεύθεροι», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας Βέλγος αξιωματούχος.
«Ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία παραχωρεί υπηκοότητα σε οποιονδήποτε αντί μισού εκατομμυρίου δολαρίων είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Μόνο από την Ολλανδία και το Βέλγιο μπορεί να υπάρχουν δεκάδες φυγάδες που χρησιμοποιούν τουρκικά διαβατήρια», προσέθεσε ο αξιωματούχος.
«Τούρκος» ο «Nο1» καταζητούμενος στην Ολλανδία και στην Ευρώπη
Ενδεικτικό είναι πως τρεις αξιωματούχοι επιφορτισμένοι με την επιβολή του νόμου χρησιμοποίησαν το ίδιο παράδειγμα ενός εμπόρου ναρκωτικών που έχει εκμεταλλευτεί το τουρκικό σύστημα υπηκοότητας, τον Γιος Λεϊντέκερς, γνωστό και ως «Bolle Jos» (κοντόχοντρο αφεντικό), λόγω του μεγάλου μεγέθους του, ο οποίος κατηγορείται για λαθρεμπόριο κοκαΐνης και θεωρείται ως ένας από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες στην Ευρώπη και είναι ύποπτος για τουλάχιστον μία φρικιαστική δολοφονία.
«Γνωρίζουμε ότι «Bolle Jos» αγόρασε την τουρκική υπηκοότητα και εξαιτίας του Συντάγματος της Τουρκίας δεν μπορεί να σταλεί στο εξωτερικό για δίκη», είπε ένας Ολλανδός αξιωματούχος.
«Είναι ένας Φλαμανδός από τη Μπρέντα της Ολλανδίας και δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία εκτός του ότι πλήρωσε για να πάρει το διαβατήριο», συμπλήρωσε.
Η ολλανδική αστυνομία έχει προσφέρει 200.000 ευρώ αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται ο Λεϊντέκερς, ενώ το όνομά του φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τους πλέον καταζητούμενους τόσο στην Ολλανδία όσο και στην ΕΕ.
Η εμπλοκή σε φρικιαστική δολοφονία
Ο 31χρονος Λεϊντέκερς κατηγορείται για τη διακίνηση χιλιάδων κιλών κοκαΐνης μέσω των λιμανιών του Ρότερνταμ και της Αμβέρσας, τα οποία έχουν εξελιχθεί στους κυρίους διαδρόμους μεταφοράς κοκαΐνης στην Ευρώπη, αλλά και για ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ από διακίνηση ναρκωτικών με αποστολές χρυσού μεταξύ Τουρκίας και Ντουμπάι.
«Κρυπτογραφημένα μηνύματα έδειξαν ότι ο Λεϊντέκερς είχε αναμιχθεί σε ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ και εκατοντάδων χιλιάδων κιλών χρυσού, τα οποία πιθανότατα αποκτήθηκαν από εμπόριο κοκαΐνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Europol.
Μάλιστα βάση μηνυμάτων και φωτογραφιών που εντοπίστηκαν στο κινητό του διαβόητου Ολλανδού διακινητή κοκαΐνης και συνεργάτη του Λεϊντέκερς, Ριντουάν Ταγκί, ο πρώτος είναι ύποπτος ως ο «εγκέφαλος» της δολοφονίας της Ολλανδομαροκινής, ντίλερ κοκαΐνης, Ναΐμα Τζιλάλ το 2019.
Ο Λεϊντέκερς πιστεύεται πως διέταξε την απαγωγή, τον βασανισμό και τη δολοφονία της Τζιλάλ, η οποία εξαφανίστηκε λίγο αφότου ο «Bolle Jos», άρχισε να υποψιάζεται την εμπλοκή της σε κλοπή ενός φορτίου κοκαΐνης.
Φωτογραφίες που πιστεύεται πως είναι από τον βασανισμό της εντοπίστηκαν στο κινητό του Ταγκί μετά τη σύλληψή του στο Ντουμπάι το 2019 και οδήγησαν την αστυνομία να καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πτώμα της θεωρείται απίθανο να βρεθεί.
«Ιδιωτικά αεροσκάφη που ταξιδεύουν μεταξύ Ντουμπάι και Τουρκίας δεν είναι εύκολο να επιτηρηθούν και είναι γνωστό πως έχει τόσο τουρκικό όσο και πλαστά διαβατήρια», είπε ακόμα ο Ολλανδός αξιωματούχος που πάντως δεν επιβεβαίωσε αναφορές που κάνουν λόγο πως ο Λεϊντέκερς επισκέπτεται συχνά τη χώρα με πλαστή ταυτότητα.
«Με ιδιοκτησίες στην Τουρκία και στο Ντουμπάι και χωρίς φόβο ότι μπορεί να συλληφθεί μεταξύ των δύο χωρών καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να καθορίσουμε την τοποθεσία του», κατέληξε ο αξιωματούχος.
Η πρεσβεία της Τουρκίας στη Χάγη δεν απάντησε στο αίτημα του VICE για κάποιο σχόλιο πάνω στο ζήτημα.
Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων»
Η τουρκική κυβέρνηση δημιούργησε το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων» παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης το 2018. Σύμφωνα με το πρόγραμμα κάποιος παίρνει την τουρκική υπηκοότητα εφόσον επενδύσει 400.000 δολάρια. Αυτό έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδυτών αλλά και την οικονομική άνθιση του κατασκευαστικού τομέα.
Πηγή: in.gr
Latest News
Μεγάλες πλημμύρες στη Γαλλία, ιστορικό ρεκόρ ζέστης στη Βαλένθια
Πολλά διαμερίσματα τέθηκαν σε πορτοκαλί συναγερμό στη Γαλλία λόγω των βροχοπτώσεων της κακοκαιρίας Herminia
Μώραλης: Ο Πειραιάς ενισχύει το τουριστικό του προφίλ και με την βραχυχρόνια μίσθωση
Ο κ. Μώραλης αναφέρθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα της δημοτικής αρχής και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά
Μαζική ανάκληση προϊόντων Coca Cola στην Ευρώπη
Η ανάκληση αφορά γυάλινα μπουκάλια και σχετίζεται με υπερβολική περιεκτικότητα σε χλωρικό άλας
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν οικογένεια; – Τι δείχνει νέα έρευνα
Οικονομική αβεβαιότητα, προβλήματα στέγασης και μεγάλη απόσταση παππούδων φαίνεται να ξεχωρίζουν στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες για να δημιουργήσουν οικογένεια.
Ποιοι έχουν βάλει στο «μάτι» τα υποβρύχια καλώδια στη Βαλτική
Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για ατυχήματα από άπειρά πληρώματα και κακοσυντηρημένα πλοία άλλοι όμως...
Ο Τραμπ τρολάρει τη Δανία: «Δυο σκυλιά δεν μπορούν να προστατεύσουν τη Γροιλανδία»
«Έβαλαν δύο επιπλέον έλκηθρα με σκύλους εκεί. . . νόμιζαν ότι αυτό ήταν προστασία», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις – Στους 19 βαθμούς το θερμόμετρο
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Φωταγωγήθηκε η Βουλή στη μνήμη του Ολοκαυτώματος
Η φωταγώγηση πραγματοποιείται μία ημέρα πριν τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, όπως έχει καθιερωθεί η 27η Ιανουαρίου
Η Ευρώπη ακέφαλη απέναντι στον Τραμπ - Έλλειψη ηγετών, καθώς οι κρίσεις αυξάνονται
Η πολιτική αβεβαιότητα σε πολλές χώρες της ΕΕ θα μπορούσε να αποδυναμώσει την Ευρώπη στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον αμφιλεγόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ
Επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Λευκορωσίας με 87% ο Λουκασένκο
Χρειαζόμαστε «πυρηνική ομπρέλα», λέει ο Λουκασένκο