Βελτιωτικές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις συντάξεις που λαμβάνουν 800.000 συνταξιούχοι σχεδιάζει να εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο, το οποίο σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται η ΕΑΣ, όπως τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας.
Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
Οδηγός ΟΤ: Πώς να επιλύσετε τις διαφορές για εισφορές και συντάξεις με το ταμείο σας
Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ) επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Συντάξεις: Τα τρία μυστικά για αυξημένα ποσά
Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021.
Παραμένει για τους συνταξιούχους
Αντίθετα, η ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραμένει και καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά.
Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν.
Για παράδειγμα, μια σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ). Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1.508,5 ευρώ οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ ή το 71% της αύξησης.
Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%. Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματος δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης.
«Κρυφή φορολόγηση»
Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) ζητεί την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Εξάλλου, όπως παρατηρεί η ΑΓΣΣΕ έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).
Κατά τη συνομοσπονδία πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Επιθεώρηση Εργασίας: Ωράριο και αδήλωτη απασχόληση κυριαρχούν στις παραβάσεις
Παρέμεινε υψηλά η παραβατικότητα το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος παρά την ευρεία εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
Πώς κινείται η ανεργία στην Ελλάδα - Τα στοιχεία της Eurostat για γυναίκες και νέους
Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η γυναικεία ανεργία στην Ελλάδα - Στο 12,6% έναντι 6,1% στην ΕΕ των 27
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα - Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]
Η λύση απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας, της Εποπτείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων που διαμορφώνουν το κόστος σημειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
Εφορία: Δέκα «μυστικά» που κουρεύουν τα φορο-πρόστιμα έως 50%
Οδηγός της ΑΑΔΕ για τη ψηφιακή δήλωση «ομολογίας» φοροδιαφυγής - Εντός 3 ημερών θα πρέπει να εξοφληθεί το 25% της κύριας οφειλής
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Τι αλλάζει στο εργόσημο – Οι 49.000 περιπτώσεις απάτης και οι νομοθετικές παρεμβάσεις
Το εργόσημο αλλάζει και η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση επιδιώκει να περιορίσει τις απάτες - Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ