Για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα, εξαιτίας του εξαιρετικά κατακερματισμένου πολιτικού σκηνικού, κάνει λόγο σε ανάλυσή της η Oxford Economics, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως να χρειαστεί να οδηγηθούμε σε έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας μετά από αυτόν του Μαΐου.
«Ενώ οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξουν όσο προχωράει η προεκλογική εκστρατεία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια απόλυτη νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή. Τώρα πιο πιθανό είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί από έναν συνασπισμό κομμάτων. Από την άλλη, δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική αναταραχή θα επηρεάσει τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τα επόμενα χρόνια», εξηγεί το think tank.
HSBC: Διατηρεί το «buy» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, «βλέπει» κυβέρνηση συνεργασίας
Υψηλή πολιτική αβεβαιότητα
Σύμφωνα με την Oxford Economics «καθώς η πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, πιστεύουμε ότι μια επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015 είναι απίθανη. Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, γεγονός που καθιστά απίθανους περαιτέρω γύρους λιτότητας, παρά την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024».
Όπως επισημαίνεται «ο ευρωσκεπτικισμός και οι κίνδυνοι για Grexit είναι πολύ χαμηλοί, γεγονός που είναι καθησυχαστικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αποτελεί επίσης ισχυρό κίνητρο για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και για τα κόμματα να διατηρήσουν τη σταθερότητα και μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ».
Ωστόσο, «ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιδράσει γρήγορα, αν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί ραγδαία. Θα μπορούσε επίσης να καθυστερήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα του προγράμματος “Next Generation EU” της ΕΕ, του οποίου είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους».
Σε ό,τι αφορά τους πολιτικούς κινδύνους, το think tank επαναλαμβάνει πως ο υψηλός βαθμός πολιτικού κατακερματισμού σημαίνει ότι η νίκη στον πρώτο γύρο είναι εφικτή μόνο μέσω μεγάλων συνασπισμών. «Εάν τα κόμματα δεν ενωθούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανομή των εδρών στο κόμμα που θα έρθει πρώτο θα πάρει 20 επιπλέον έδρες από το σύνολο των 300, και μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα μεταξύ του 25% και 40%, μέχρι 30 έδρες. Οι υπόλοιπες έδρες θα κατανέμονται αναλογικά. Έτσι, ένα ποσοστό 40% των ψήφων θα εγγυάται στον νικητή την πλειοψηφία, αν και ένα χαμηλότερο ποσοστό, όπως 37%-38%, θα πρέπει να είναι αρκετό για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ανάλογα με το πόσα κόμματα αποκλείονται από το κοινοβούλιο λόγω του ορίου του 3%».
Οικονομικές προοπτικές
Μακροπρόθεσμα, η Oxford Economics τονίζει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς επιβαρύνονται από το ενδεχόμενο χαμηλής ανάπτυξης. Ένας ταχέως μειούμενος πληθυσμός, παράλληλα με χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και τις καθαρές μεταναστευτικές ροές, θα μειώσει σημαντικά την προσφορά εργασίας κατά τις επόμενες μερικές δεκαετίες. Οι σχετικά χαμηλές επενδύσεις και αύξηση της παραγωγικότητας μόλις και μετά βίας θα αντισταθμίσουν την δημογραφική επιβάρυνση. Επιπλέον, η κοινωνική πρόνοια της Ελλάδας εξακολουθεί να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που φέρνει το κλίμα και οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσανάλογα τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
«Η επόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά μέσω μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της εργασίας και της αποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας καθώς και την προώθηση των επενδύσεων», αναφέρει και προσθέτει πως δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά κίνητρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. «Παρότι το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να παραμείνει πολύ κάτω από εκείνο της ευρωζώνης για πολλά χρόνια και δεκαετίες».
Latest News
Πακέτο «1+1» για πρόωρη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους
Η κυβέρνηση σχεδιάζει την βελτίωση της εικόνας για το ελληνικό δημόσιο χρέος μέσα από τη...μερική εξόφληση διακρατικών δανείων
Από… κόσκινο περνάει η ΔΙΜΕΑ 9 μεγάλα σούπερ μάρκετ – Στο μικροσκόπιο 2.500 προϊόντα
H ΔΙΜΕΑ θα ελέγξει 59 κατηγορίες προϊόντων – Τα μέτρα Θεοδωρικάκου για να πέσουν οι τιμές και τι ζητούν οι λιανέμποροι
Νέο ράλι στα ενοίκια και το 2025 - Τι εκτιμάει η αγορά [πίνακες]
Η έλλειψη προσφοράς και οι αυξήσεις τιμών καθιστούν τα ακίνητα με υψηλά ενοίκια δυσεύρετα
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου
Μισθοί Πορτογαλίας το… 2027 – Η απόσταση με την χώρα της Ιβηρικής [πίνακας]
Οι κατώτατοι μισθοί Ελλάδας και Πορτογαλίας απέχουν – Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσεγγίσει την χώρα της Ιβηρικής
Η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα τα δανεικά των μνημονίων - Τι γράφει η Handelsblatt
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας... ζήλεια στους ομολόγους του, αναφέρει η Handelsblatt
Στουρνάρας σε Politico: Κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού εάν ο Τραμπ υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
«Χρειάζεται σταδιακή χαλάρωση μέχρις ότου το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2%», τόνισε ο Γιάννη Στουρνάρας
Θεοδωρικάκος από Ρώμη: Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ιταλία σε βιομηχανία, έρευνα και επενδύσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Adolfo Urso - Τι συζήτησαν οι δυο τους
Στουρνάρας στο Bloomberg: Νέα μείωση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Δεκέμβριο
Τι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία των επιτοκίων το 2025
Πάνω από 2% ο πληθωρισμός μέχρι και το 2026 - Οι προβλέψεις της ΤτΕ [πίνακας]
γενικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,1% τον Οκτώβριο