Οι άνθρωποι αισθάνονται κατακλυσμένοι από δεδομένα και ανεπαρκώς καταρτισμένοι για να τα χρησιμοποιούν στη λήψη αποφάσεων και αυτό πλήττει την ποιότητα της ζωής τους και τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη – The Decision Dilemma – της Oracle και του συγγραφέα Seth Stephens-Davidowitz.
Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 14.000 εργαζόμενους και διευθυντές επιχειρήσεων σε 17 χώρες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή, σε μια εποχή που αναγκάζονται να λάβουν περισσότερες αποφάσεις από ποτέ άλλοτε.
Πού επενδύουν οι Έλληνες CEOs – Τι δείχνει έρευνα
Ο αριθμός των αποφάσεων πολλαπλασιάζεται
Οι άνθρωποι κατακλύζονται από τον όγκο των δεδομένων και αυτό κάνει τις αποφάσεις πολύ πιο περίπλοκες και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους.
Το 74% των ανθρώπων δηλώνουν ότι ο αριθμός των αποφάσεων που λαμβάνουν καθημερινά έχει αυξηθεί κατά 10 φορές τα τελευταία τρία χρόνια και καθώς προσπαθούν να λάβουν αυτές τις αποφάσεις, βομβαρδίζονται με όλο και περισσότερα δεδομένα από περισσότερες πηγές από ποτέ. Το 86% λέει ότι ο όγκος των δεδομένων καθιστά τις αποφάσεις στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή πολύ πιο περίπλοκες και η πλειοψηφία παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει ένα δίλημμα απόφασης – δεν ξέρει δηλαδή τι απόφαση να πάρει – περισσότερες από μία φορές κάθε μέρα.
Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν ποια δεδομένα ή πηγές να εμπιστευτούν και το 70% έχει παραιτηθεί από τη λήψη μιας απόφασης επειδή τα δεδομένα ήταν συντριπτικά. Το 85% των ανθρώπων δηλώνει ότι αυτή η αδυναμία λήψης αποφάσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους. Προκαλεί αυξημένο άγχος και περιττές ή αυξημένες δαπάνες. Ως αποτέλεσμα, το 93% έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις τα τελευταία τρία χρόνια: είτε ακούει μόνο πηγές που εμπιστεύεται είτε βασίζεται αποκλειστικά στο ένστικτο.
Η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων δημιουργεί αδράνεια
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θέλουν τα δεδομένα να τους βοηθήσουν και αναγνωρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των οργανισμών τους, αλλά δεν πιστεύουν ότι διαθέτουν τα εργαλεία για να είναι επιτυχημένοι, γεγονός που μειώνει την αυτοπεποίθησή τους και την ικανότητά τους να λαμβάνουν έγκαιρα αποφάσεις.
Το 85% των ηγετών επιχειρήσεων έχουν βιώσει ιδιαίτερη δυσκολία στη λήψη αποφάσεων – μετανιώνοντας, νιώθοντας ενοχές ή αμφισβητώντας μια απόφαση που έλαβαν τον τελευταίο χρόνο – και το 93% πιστεύει ότι η ύπαρξη του σωστού τύπου πληροφοριών για τις αποφάσεις μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ή να υπονομεύσει την επιτυχία ενός οργανισμού.
Το 97% αναζητά βοήθεια από τα δεδομένα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, θέλουν τα δεδομένα να τους βοηθούν να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, να μειώνουν τον κίνδυνο, να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις, να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να σχεδιάζουν για το απροσδόκητο.
Στην πραγματικότητα, το 72% παραδέχεται ότι ο τεράστιος όγκος των δεδομένων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα δεδομένα τούς έχει εμποδίσει να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και το 89% πιστεύει ότι ο ολοένα κι αυξανόμενος αριθμός των πηγών δεδομένων έχει περιορίσει την επιτυχία των οργανισμών τους. Η διαχείριση πολλαπλών και διαφορετικών πηγών δεδομένων έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη πρόσθετων πόρων για τη συλλογή όλων των δεδομένων και έχει καταστήσει πιο αργή τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Το 77% δηλώνει ότι οι πίνακες και τα διαγράμματα που λαμβάνουν δεν έχουν άμεση συνάφεια με τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουν και η προσέγγιση των δεδομένων πρέπει να διαφοροποιηθεί.
Τα δεδομένα πρέπει να έχουν συνάφεια με τις αποφάσεις
Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων λέει ότι η δυσκολία της συλλογής τόσων πολλών δεδομένων και της ερμηνείας τους είναι πολύ μεγάλη για να την διαχειριστούν.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στον επιχειρηματικό κόσμο. Το 78% των διευθυντών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν αποφάσεις και στη συνέχεια αναζητούν τα δεδομένα για να τις δικαιολογήσουν, το 74% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις συχνά βάζουν τη γνώμη του πιο ακριβοπληρωμένου ατόμου πάνω από τα δεδομένα και το 24% πιστεύει ότι οι περισσότερες αποφάσεις που λαμβάνονται στις επιχειρήσεις δεν είναι ορθολογικές.
Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που το 64% των ανθρώπων – και το 70% των διευθυντών επιχειρήσεων – θα προτιμούσαν όλες αυτές οι δυσκολίες να εξαλειφθούν και να έχουν ένα ρομπότ να παίρνει τις αποφάσεις τους.
Παρά την απογοήτευσή τους, οι άνθρωποι πιστεύουν επίσης ότι ένας οργανισμός που χρησιμοποιεί τεχνολογία για τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων είναι πιο αξιόπιστος (79%), θα είναι πιο επιτυχημένος (79%), είναι μια εταιρεία στην οποία είναι πιο πιθανό να επενδύσουν (76%), να συνεργαστούν (77%) και να εργαστούν (78%).
«Οι άνθρωποι πνίγονται στα δεδομένα», δήλωσε ο Seth Stephens-Davidowitz, επιστήμονας δεδομένων και συγγραφέας του βιβλίου Everybody Lies and Don’t Trust Your Gut. «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει πώς ο κατακλυσμιαίος όγκος δεδομένων που δέχεται ένα άτομο σε μια μέση ημέρα του – αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ειδοποιήσεις ειδήσεων, ανεπιθύμητα σχόλια από φίλους – συχνά δημιουργούν περισσότερες πληροφορίες από όσες είναι διαμορφωμένος ο εγκέφαλος να διαχειριστεί. Οι άνθρωποι μπαίνουν στον πειρασμό να αγνοήσουν τα συγκεχυμένα, και μερικές φορές αντικρουόμενα δεδομένα και να κάνουν απλώς ό,τι αισθάνονται οι ίδιοι σωστό. Αλλά αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο λάθος. Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι το ένστικτό μας μπορεί να μας παρασύρει και ότι η καλύτερη λήψη αποφάσεων γίνεται με την κατάλληλη κατανόηση των σχετικών δεδομένων. Η εύρεση ενός τρόπου για να αποκτήσουν έναν έλεγχο του πλήθους των δεδομένων που βρίσκονται στα χέρια τους, ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διακρίνουν το χρήσιμο από το άχρηστο, είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα».
Latest News
Τουρισμός και βιομηχανία δεν βρίσκουν εργαζομένους - «Διαβατήριο» η εξειδίκευση
Το πρόβλημα στην αγορά εργασίας καταγράφεται εντονότερο στον δευτερογενή τομέα (71%) καθώς και στον τουρισμό (64%)
Βρίσκουν νόημα οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; - Γιατί 1 στους 3 βλέπουν προς την έξοδο
Οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι η εργασία τους, θα τους προσφέρει περισσότερα - Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η σχέση τους με τους εργοδότες
Ιταλία: Πιλοτική εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας
Ξεκινά σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς στην Ιταλία
Πόσο ταιριάζουν οι δεξιοτήτες με την εργασία και την αγορά - Τι ζητούν οι εργοδότες
Αποκαλυπτική για την εργασία η έρευνα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου που αφορούσε και τις ανάγκες των εργοδοτών
Ποιοι θα βρουν δουλειά όταν η ΑΙ επικρατήσει στην αγορά εργασίας
H AI θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σύμφωνα με την Manpower - Οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης για όσους αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους