Νέες «τακτικές» για την εξαπάτηση των ταξιδιωτών, με στόχο κυρίως να τους αποσπάσουν είτε χρήματα είτε προσωπικές πληροφορίες, χρησιμοποιούν πλέον οι απατεώνες του Διαδικτύου, σύμφωνα με επείγουσα προειδοποίηση που εξέδωσε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Chartered Trading Standards Institute (CTSI).
Το CTSI ειδικεύεται στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που είναι υπεύθυνοι για τα εμπορικά πρότυπα και που εργάζονται σε τοπικές αρχές, επιχειρηματικούς και καταναλωτικούς φορείς, καθώς και σε κυβερνητικές θέσεις σε διάφορες χώρες.
Οι απατεώνες, όπως τονίζει το CTSI, χρησιμοποιούν πλέον όλο και πιο εξελιγμένους – πειστικούς τρόπους για να εξαπατήσουν τους παραθεριστές, με δέλεαρ κυρίως ταξιδιωτικές προσφορές που δείχνουν «πολύ καλές, χωρίς όμως να είναι αληθινές»!
Ανατροπή στον παγκόσμιο τουρισμό – Γιατί οι ξενοδοχειακοί κολοσσοί στρέφονται στο all inclusive
Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν πλαστά emails, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και διαδικτυακές διαφημίσεις.
Πρόκειται για μια σκοτεινή αγορά που δρα παράνομα και αναπτύσσεται παγκοσμίως, πουλώντας πόντους πτήσεων, rewards ξενοδοχείων και κλεμμένα διαπιστευτήρια λογαριασμών αεροπορικών εταιρειών. Με τις τιμές των αεροπορικών εταιρειών να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, εν μέσω του παγκόσμιου πληθωρισμού, όλοι αναζητούν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές. Ετσι, πολύ εύκολα μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν οποιαδήποτε δελεαστική προσφορά που θα μειώνει τα υψηλά κόστη των διακοπών τους.
Φθηνές διακοπές
Για παράδειγμα, σε καταχωρίσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σε διαφημίσεις στο Ίντερνετ το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν συχνά ελκυστικές εικόνες εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων, τις οποίες συνοδεύουν με πολύ χαμηλές τιμές και δελεαστικές «ειδικές προσφορές», με στόχο να παγιδεύσουν εκείνους που αναζητούν «ευκαιρίες φθηνών διακοπών». Οταν οι παραθεριστές αντιλαμβάνονται ότι οι φωτογραφίες και οι τιμές ήταν εξ ολοκλήρου ψεύτικες είναι πολύ αργά.
«Οι απατεώνες έχουν ήδη πάρει τα χρήματα και έχουν εξαφανιστεί» υπογραμμίζει το CTSI, αποκαλύπτοντας ότι συχνά λένε στα θύματα να πληρώσουν με μετρητά, μέσω τραπεζικής μεταφοράς χρημάτων ή μέσω υπηρεσιών τους ή Western Union.
Επίσης, σύμφωνα με το CTSI, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ακόμα και πιθανές καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίων, προσφέροντας ψευδείς υπηρεσίες «fast track» για να βοηθήσουν δήθεν τους παραθεριστές να ξεπεράσουν τους καθυστερήσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διάφορα μηνύματα και emails που υπόσχονται γρήγορες ανανεώσεις διαβατηρίων. Ομως, με τη λήψη χρημάτων από τα θύματα οι απατεώνες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα που έχουν συλλέξει (κλοπή στοιχείων ταυτότητας), εμπλέκοντας τα ανυποψίαστα θύματά τους σε οικονομικές απάτες ή αφαιρώντας τους χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
5+1 συμβουλές για την προστασία των ταξιδιωτών
- Να είστε επιφυλακτικοί με προσφορές που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές: Οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δελεαστικές προσφορές για να τραβήξουν την προσοχή ανυποψίαστων ταξιδιωτών.
- Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Οταν κάνετε online κράτηση για ένα ταξίδι, χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή τρόπο πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα ή PayPal.
- Ελεγχος για HTTPS: Οταν πραγματοποιείτε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης ενός ταξιδιού, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος έχει HTTPS στη διεύθυνση URL.
- Πριν κάνετε κράτηση σε μια εταιρεία online, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε από ποιον αγοράζετε.
- Να κάνετε έρευνα και να επικοινωνείτε με τους ιδιοκτήτες μιας εξοχικής κατοικίας πριν προχωρήσετε σε κράτηση μίσθωσής της.
- Ελέγξτε τις διευθύνσεις ιστού: Ενας άλλος εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε πιθανές επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος είναι να αναζητήσετε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνδέσμους και ονόματα τομέα που δεν ταιριάζουν.
Πηγή: Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Latest News
Πάνω από 35 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα στο 11μηνο - Σχεδόν 21,3 δισ. οι εισπράξεις
Τουρισμός: Σύμφωνα με την ΤτΕ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 5,4% - Πώς κινήθηκαν οι Ευρωπαίοι στην ελληνική τουριστική αγορά
Άνοδος στον τουρισμό και τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Aύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2023, κατά 2,9% στις αφίξεις και 3,5% στις διανυκτερεύσεις
Ozios: Οι τουριστικές τάσεις του 2025
Στο επίκεντρο το «Calmcations» καθώς αυξάνει η ζήτηση για ήσυχα και βιώσιμα ταξίδια
Πανευρωπαϊκή πρωτιά Αθήνας στις πτήσεις τσάρτερ το 2024 - Αύξηση 5,8% σε όλη την ΕΕ
Μεταξύ των 10 αεροδρομίων με τον μεγαλύτερο αριθμό σε εμπορικές πτήσεις, τα υψηλότερα ποσοστά μη τακτικών πτήσεων καταγράφηκαν στην Αθήνα
Στον όμιλο Accor το management του Elatos Resort
Η επένδυση ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τον ριζικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του «Elatos Resort» υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς
Ντεμπούτο για το ξενοδοχειακό brand Mövenpick στην Ελλάδα
Το νέο resort της Accor, το οποίο θα ανοίξει την άνοιξη του 2025, θα λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Pitoulis S.A.
Στο παραπέντε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα Airbnb - Ποια ακίνητα σώζονται, ποια κόβονται
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι για τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στα Airbnb ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των φορέων
Πότε έρχεται το νέο «Τουρισμός για όλους» - Τι αλλάζει φέτος
Στις σημαντικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αναφέρεται η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη
Ο υπερτουρισμός επιστρέφει δριμύτερος - Αναμένεται χαοτικός και ισοπεδωτικός το καλοκαίρι
Ο υπερτουρισμός πυροδότησε αντιδράσεις κατά τη διάρκεια του 2024, μαζικότερα και εντονότερα από ποτέ άλλοτε, αλλά η τρέχουσα χρονιά δεν αναμένεται να είναι καλύτερη
Ρεκόρ τουριστικών διανυκτερεύσεων στην ΕΕ το 2024 - Στo top5 η Ελλάδα
Η επίτευξη αυτού του ρεκόρ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τουριστικές διανυκτερεύσεις των διεθνών επισκεπτών