Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, καθώς οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της περιοχής απογοήτευσαν με τα αποτελέσματά τους, δίνοντας την ένδειξη της επιβράδυνσης της ζήτησης.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτή εικόνα

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,11%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,08% στις 7.892 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,24% στις 15.857 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,05% στις 7.545 μονάδες.

Τα μηνύματα της ΕΚΤ

Αρνητικά επίσης λειτουργούν και οι νέες δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Klaas Knot ότι είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για να συζητάμε τη διακοπή των αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς ο υποκείμενος πληθωρισμός δεν υποχωρεί.

“Για ενδεχόμενη παύση, θα έπρεπε πραγματικά να δω μια πειστική αντιστροφή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού”, εξήγησε ο Knot. Συνέχισε λέγοντας ότι τα επιτόκια βρίσκονται επί του παρόντος σε “ήπια περιοριστική περιοχή”, αλλά ο πληθωρισμός δεν είναι, καθώς είναι “ακόμη πολύ υψηλός”. Για τον λόγο αυτό, η ΕΚΤ θα πρέπει να στοχεύσει σε μια “επαρκώς περιοριστική στάση”, είπε.

Με τον πυρήνα του πληθωρισμού να επιμένει, ο Knot προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να πρέπει να επιλέξει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, πέραν της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης που αναμένεται για τον Μάιο.

Renault και Volvo

Απώλειες 5,1% σημειώνει η Renault, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων κατά 29,9% για το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών, και επιβεβαίωσε τις προοπτικές της για το 2023.

Εν τω μεταξύ, η σουηδική Volvo χάνει πάνω από 2%, αν και ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά της κέρδη αυξήθηκαν σε 18,4 δισ. σουηδικές κορώνες (1,7 δισ. δολάρια) από 12,6 δισ. κορώνες και αύξησε τις προοπτικές της για την ευρωπαϊκή και βορειοαμερικανική αγορά βαρέων φορτηγών, καθώς δήλωσε ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 2,6% σε μηνιαία βάση τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια υποχώρησαν από 15,8% σε 7,5%. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των τιμών, αλλά σε ετήσια βάση οι τιμές παραμένουν αυξημένες κυρίως λόγω της ενέργειας, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές