
Εκτός ενισχύσεων de minimis μένουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας, παρά το γεγονός ότι υπέστησαν σημαντική ζημιά, καθώς όπως λένε η σοδειά τους παραμένει απούλητη στις αποθήκες.
Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν, βλέπουν γεωγραφικές διακρίσεις στην καταβολή των ενισχύσεων από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς αποζημιώσεις 90 ευρώ/στρέμμα εγκρίθηκαν μόνο σε τρία χωριά της Μαγνησίας, στα Κανάλια, την Κερασιά και το Κεραμίδι.
Θεσσαλία: Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια με τρακτέρ ετοιμάζουν οι αγρότες
Μάλιστα, με αίτημα – μεταξύ άλλων – την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και για τον νομό Λάρισας και για όλες τις περιοχές που καλλιεργούν αμύγδαλα, και όχι μόνο για τρία χωριά της Μαγνησίας, αγρότες της Λάρισας, διοργανώνουν συλλαλητήριο με τρακτέρ την Τετάρτη 26 Απρίλη στην Αγιά και την Ελασσόνα. Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.
«Τα αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος», επισημαίνουν σχετικά σε σχετική ανακοίνωση για την κινητοποίηση.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
«Δε μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη χορήγηση ενίσχυσης από τα de minimis στα αμύγδαλα. Σε περιοχές τόσο του Δήμου Κιλελέρ, όσο και του Δήμου Τεμπών, καλλιεργούνται πολλές χιλιάδες στρέμματα αμυγδάλου που αντιστοιχούν στο 2% της παγκόσμιας παραγωγής», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση οι πρόεδροι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου και της Ομάδα Παραγωγών Μακρυχωρίου.
Σημειώνουν δε, ότι «όφειλε η κυβέρνηση να στηρίξει και αυτές τις περιοχές, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη προς τους αγρότες παραγωγούς και όχι να μεροληπτεί, ειδικότερα, όταν το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται. Αναμένουμε άμεσα διόρθωση αυτής της αδικίας, διαφορετικά επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες».

Αποκατάσταση της αδικίας
Να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αμυγδαλοπαραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας.
«Δυστυχώς, οι αγρότες αμυγδαλοπαραγωγοί των Δήμων Αγιάς και Ελασσόνας, δεν συμπεριλήφθηκαν στις αποζημιώσεις, μέσω του προγράμματος κρατικής ενίσχυσης de minimis. Οι παραγωγοί μας αισθάνονται, τόσο αδικημένοι, όσο ποτέ στο παρελθόν αφού τα προβλήματα της αμυγδαλοκαλλιέργειας είναι συγκεκριμένα για όλους τους παραγωγούς ανεξαρτήτως περιοχής. Και αυτό γιατί σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, θα αποζημιωθούν, ακριβώς διπλανές Κοινότητες του νομού Μαγνησίας για ζημιές στις αμυγδαλοκαλλιέργειες με το συνολικό ποσό των 562,5 χιλιάδων ευρώ. Θεωρούμε το διαχωρισμό για τις αποζημιώσεις τουλάχιστον μη κατανοητό», επισημαίνουν οι δήμαρχοι Αγιάς και Ελασσόνας.
Ζητούν μάλιστα, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί αμυγδάλου των Δήμων Αγιάς και Ελασσόνας «διότι έχουν υποστεί παρόμοιες ζημιές. Αυτή η πρωτοφανής αδικία που πλήττει τους παραγωγούς των περιοχών μας επιβάλλεται να διορθωθεί το συντομότερο δυνατό».


Latest News

Ιταλία και Ελλάδα επιταχύνουν τις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ
Ο φόβος επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει και προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά

Στο στόχαστρο Τραμπ η γαλλική σαμπάνια και η ιταλική παρμεζάνα
Οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι οι δασμοί Τραμπ θα κάνουν απρόσιτα για τους απλούς καταναλωτές των ΗΠΑ πολλά τρόφιμα και ποτά της Ευρώπης

Η ακτινογραφία της ζωικής παραγωγής στην ΕΕ – Η πρωτιά της Ελλάδας
Τι προβλέπει η Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2025 – Οι μεγαλύτερες παραγωγοί χώρες στην ΕΕ

Νέα χρηματοδότηση 260 εκατ. το 2025-2027 για τους γεωργικούς συμβούλους
Η καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Παροχής Συμβουλών αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική γεωργία, είπε ο Χρήστος Κέλλας

Ξεκινούν οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση – Η διαδικασία
Ολοκληρώθηκε για το έτος 2024 η επεξεργασία των υποβληθέντων αιτήσεων στήριξης και η σύνταξη των σχετικών πινάκων, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Πώς θα πλήξουν την «αγροτική Αμερική» οι δασμοί Τραμπ – «Θα φέρουν πόνο», λένε οι αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ για τις εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα προκάλεσαν την αντίδραση αγροτών και βιομηχανίας των ΗΠΑ

Χάνουν αξία οι αμπελώνες όσο πέφτει η παγκόσμια κατανάλωση – Η μάχη των οινοπαραγωγών
Η κατανάλωση στο κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά 12% από την κορύφωσή της το 2007

Ανομβρία στην Κύπρο - Ισχυρό το πλήγμα και φέτος
Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τις σοδειές στην Κύπρο λόγω της ανομβρίας
![Κρασί: Στη σκιά των δασμών Τραμπ – Τι λένε οι Έλληνες οινοποιοί και παραγωγοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_wines-600x352.png)
Το ελληνικό κρασί στη σκιά των δασμών Τραμπ – Τι λένε οινοποιοί και παραγωγοί στον ΟΤ [πίνακας]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία που έχει το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ - Τι ανησυχεί παραγωγούς και οινοποιούς
![Οίνος: Ανατροπή στο ελληνικό κρασί: Οι εισαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/wine-2392978_1280-600x426.jpg)
Ανατροπή στο ελληνικό κρασί: Οι εισαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές το 2024 - Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών