Από ένα ορεινό χωριό της Ικαρίας, λίγο μετά τον πόλεμο, βρέθηκε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Αυστραλίας. Ο λόγος για τον ομογενή Θεοφάνη Μάρα (Theo Maras), ο οποίος κατέχει μια σειρά από ακίνητα, ενώ είναι και επικεφαλής του σχεδίου αναβάθμισης της εμβληματικής Κεντρικής Αγοράς της Αδελαΐδας.
Ο ίδιος γεννήθηκε στην Αρέθουσα Ικαρίας στις 16 Μαΐου 1948 και ήρθε στην Αυστραλία το 1952 με τους γονείς του σε ηλικία μόλις 4 ετών. Λίγο αργότερα και όταν έφτασε 7 ετών ο μικρός Theo καθόταν στο πίσω μέρος μιας καρότσας που έσερναν άλογα, και έβλεπε τους γονείς του, Ιωάννα και Σταμάτη, να πουλούν τα φρούτα και τα λαχανικά τους στο Adelaide Fruit and Produce Exchange (Λαϊκή Αγορά της Αδελαΐδας). «Οι γονείς μου σηκώνονταν στις 4 το πρωί, μάζευαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους και έρχονταν στο East End. Η δουλειά μου ήταν να κάθομαι στην καρότσα και να έχω το νου μου να μην πειράξει κανείς τις κούτες με τα προϊόντα», διηγείται στο salife.com.au.
Τζον Πούλος: Ο Ελληνοκαναδός που τσάκισε τον Μέρντοχ – Πώς τον έκανε να πληρώσει εκατομμύρια
Από βοηθός χτίστη, αρχιτέκτονας και μετά επιχειρηματίας
Στη συνέχεια, ο Theo μπήκε στην αγορά εργασίας με μια θέση μερικής απασχόλησης ως βοηθός χτίστη στα 14. Ο σωματότυπός του τον καθιστούσε ιδανικό για χειρονακτική εργασία, γι’αυτό και διέπρεψε στις οικοδομές. Ωστόσο, ο παππούς του, ο οποίος δεν πήγε ποτέ στο σχολείο και δεν μπορούσε να διαβάσει ή να γράψει, έλεγε ότι ο μόνος τρόπος να ξεφύγεις από τη φτώχεια είναι μέσω της μόρφωσης.
Ετσι, αφού τελείωσε το σχολείο στο Nailsworth, και στη συνέχεια στο Gillies Plains High, ο Theo πήρε το δίπλωμα του στην ειδικότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της τεχνολογίας κτιρίων. Η πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης ήταν στην εταιρεία Millers Lime and Timber, ενώ μεταπήδησε στην Wowich Industries στο Elizabeth, όπου σχεδίαζε προκάτ κατοικίες. Έπρεπε όμως να φτάσει στην εταιρεία Chappell and Associates στο τέλος της δεκαετίας του ’60 για να ανακαλύψει ότι την εξουσία δεν την είχαν οι αρχιτέκτονες, αλλά οι επιχειρηματίες. «Τότε ήταν που σκέφτηκα πως δεν θέλω να είμαι αρχιτέκτονας, επιχειρηματίας θέλω να είμαι. Αλλά πώς φτάνω από το σημείο Α στο σημείο Β; Είχα ένα όνειρο και χρειαζόμουν ένα στρατηγικό σχέδιο».
Τα πρώτα deals
Το 1972, ανοιξε τα πρώτα γραφεία του T Maras and Associates στην Ward Street της Βόρειας Αδελαΐδας το 1972. Μέχρι τότε είχε παντρευτεί και την Helen, με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Αγόρασαν το πρώτο τους σπίτι στο Croydon, το οποίο ανακαίνησαν και πούλησαν για επιπλέον κέρδος. Το επόμενο σπίτι τους ήταν στο Netherby, από το οποίο και πάλι επωφελήθηκαν. Τότε ο Theo αγόρασε πέντε οικόπεδα στον παραλιακό δρόμο στο West Beach για 35,000 δολάρια. «Τα φτιάξαμε και τα πουλήσαμε ξεχωριστά, και βγάλαμε 60,000 δολάρια. Ήταν δύσκολα. Δούλεψα σκληρά, εφτά ημέρες την εβδομάδα, αλλά ήταν το μόνο πράγμα που ήξερα να κάνω».
Εν τέλει, οι επενδυτές άρχισαν να εμπιστεύονται στον Theo τα δικά τους χαρτοφυλάκια ακινήτων, και η επιχείρηση του άρχισε να μεγαλώνει. Η επόμενη μεγάλη συμφωνία ήταν μια μεγάλη πολυκατοικία στο St Mary’s. Πούλησε το οικόπεδο με κέρδος 420,000 δολ. Σε σημερινή αξία μιλάμε για περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. «Μια συμφωνία όπως αυτή σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, και σε ωθεί να ψάξεις για την επόμενη, και μετά την επόμενη, και ξανά την επόμενη. Σου γίνεται εμμονή», τονίζει.
Το 1980, ο Theo συνεργάστηκε με τον Bill Manos, διακεκριμένο δικηγόρο και ίδρυσαν την εταιρεία Mancorp. Τα επόμενα 25 χρόνια, ανέπτυξε και επένδυσε σε εκατομμύρια εμπορικά ακίνητα κατά μήκος της Αδελαΐδας. Το 2006, ίδρυσε to Maras Group. Σήμερα, στην οικογενειακή επιχείρηση ανήκουν περισσότερα από 25 κτήρια, αρκετά από τα αυτά και στο East End. Στην επιχείρηση ανήκουν επίσης πλήθος κτηρίων στις περιοχές των Wayville, Fullarton, Keswick, Hilton, Brooklyn Park, Torrensville, Lockleys, Prospect και Walkerville.
Πλέον, ο ομογενής μεγιστάνας δηλώνει ενθουσιασμένος για την ευκαιρία που του δίνεται να ηγηθεί του έργου που θα μεταμορφώσει ριζικά την περιοχή και θα μετατρέψει την Αδελαΐδα σε κομβικό τουριστικό προορισμό για τα επόμενα πενήντα χρόνια.
«Λατρεύω και έχω πάθος με την αγορά, η οποία με έχει σημαδέψει αφού από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από μικρό παιδάκι πήγαινα κάθε Σάββατο εκεί μαζί με τον πατέρα και τον παππού μου, όπως και πολλές ακόμα οικογένειες ομογενών. Συνεπώς, ο ρόλος που αναλαμβάνω έχει και συναισθηματική αξία, αφού, ιστορικά κυρίως, οι ομογενείς, μαζί με τους Ιταλούς, ήταν εκείνοι που όταν πρωτοήλθαν στην Αυστραλία δημιούργησαν και στήριξαν την ιδέα της λαχαναγοράς, όπως την ξέρουμε στην πατρίδα, μια έννοια που για τους Αυστραλούς στις αρχές του 1900 ήταν άγνωστη», λέει ο 73χρονος επιχειρηματίας στο Neoskosmos.
300 εκατ. δολ. το νέο project
Το έργο θα κοστίσει συνολικά 300 εκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει, εκτός από την κεντρική λαχαναγορά, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ, πύργους με 210 διαμερίσματα, μαγαζιά λιανικής πώλησης, σουπερμάρκετ, παιδικό σταθμό και εξωτερικούς χώρους εστίασης με εσωτερικές βεράντες και χώρους στάθμευσης. «Στόχος μου είναι να παντρέψουμε την παράδοση με το μοντέρνο και το καινούριο και να δημιουργήσουμε ένα πολιτιστικό κέντρο με τις καλύτερες προδιαγραφές που θα γίνει μαγνήτης και σημείο συνάντησης για την νέα γενιά αλλά την ίδια στιγμή θα θυμίζει το παρελθόν σε όλους εμάς, τους μεγαλύτερους που μεγαλώσαμε με την ανάμνηση της αγοράς».
«Είναι ένα τεράστιο έργο, αλλά έχω μάθει στην ζωή μου να πετυχαίνω τους στόχους μου. Αυτό το έμαθα από τον παππού μου τον Μενέλαο, που μου έλεγε πάντα πως για να καταφέρω αυτό που θέλω, ο μόνος τρόπος είναι να αφοσιωθώ σε αυτό και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό έως ότου το πετύχω. Είχε δίκιο τελικά, και τον ευγνωμονώ για τα μαθήματα ζωής που απλόχερα μου χάρισε, όπως ευγνωμονώ και τους γονείς μου γιατί παρά το γεγονός πως τα πρώτα χρόνια στην Αυστραλία ήταν εξαιρετικά δύσκολα, η οικογένεια μου πάντα με στήριζε και με ενθάρρυνε, πράγμα σπάνιο εκείνη την εποχή. Μου δίνανε δύναμη και αγάπη, και με έμαθαν να είμαι περήφανος Έλληνας», λέει ο κ. Μάρας.