
Σε διευκρινήσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης προχώρησε η Attica Bank. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τράπεζα, επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων την απόφαση αποχώρησης του ΤΜΕΔΕ από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την ταυτόχρονη δέσμευση του ΤΧΣ, της Thrivest και της Παγκρήτιας να συμμετέχουν σε αυτήν.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την ΑΜΚ με τη συμμετοχή ενός ισχυρού παίκτη, της Thrivest Holding (συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου), κινδύνευσε και πάλι να τιναχθεί στον αέρα.
Όμως, η πυροσβεστική παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, της διευθύνουσας συμβούλου της Attica, Ελένης Βρεττού, και του Αλέξανδρου Εξάρχου από την πλευρά της Thrivest, έσβησε τις φωτιές της τελευταίας στιγμής.
Το «plan B» που έσωσε την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής η «Τράπεζα»), σε συνέχεια των από 18-01-2023, 26-01-2023, 03-02-2023, 22-03-2023 και 06-04-2023 ανακοινώσεων της, καθώς και των εταιρικών ανακοινώσεων της που αφορούν την εγκριθείσα και υπό υλοποίηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της (η «Αύξηση») και το εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο που διέπει την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων κοινών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:
Α. Στις 20-04-2023 συνάφθηκε μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»), της εταιρείας Thrivest Holding Ltd («Thrivest»), της Παγκρήτιας Τράπεζας Ανώνυμη Εταιρεία («Παγκρήτια») και της Τράπεζας (από κοινού τα «Μέρη») επενδυτική συμφωνία (η «Συμφωνία») επί των εμπορικών όρων για συμμετοχή των ΤΧΣ, Thrivest και Παγκρήτιας στην Αύξηση και την επένδυσή τους στην Τράπεζα. Επισημαίνεται ότι το ΤΜΕΔΕ γνωστοποίησε στην Τράπεζα την απόφασή του για μη συμμετοχή του στη Συμφωνία.
Κατά τη Συμφωνία:
Το ΤΧΣ, η Thrivest και η Παγκρήτια δεσμεύονται να συμμετέχουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και, ειδικά το ΤΧΣ υπό τις προϋποθέσεις του Νόμου 3864/2010, όπως ισχύει (ο «Νόμος του ΤΧΣ»), στην Αύξηση με κάλυψη ποσών αφενός έως €329 εκατ. για το ΤΧΣ, το οποίο θα προβεί σε ενάσκηση έως του συνόλου των δικαιωμάτων προτίμησης που του αναλογούν, αφετέρου έως €30 εκατ. για τη Thrivest και έως €34 εκατ. για την Παγκρήτια, ήτοι συνολικά έως €64 εκατ., μέσω κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών.
Η Attica Bank θα εφαρμόσει τη Στρατηγική Μείωσης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPE reduction strategy), όπως αναφέρεται στο από 16.03.2023 εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο. Προβλέπεται περαιτέρω στη Συμφωνία ότι η Παγκρήτια θα εφαρμόσει επίσης στρατηγική μείωσης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE reduction strategy).
Περαιτέρω θα επιδιωχθεί η συγχώνευση της Τράπεζας με την Παγκρήτια, σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών από την υπογραφή της Συμφωνίας. Η συγχώνευση θα τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αίρεση της προηγούμενης πλήρωσης συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που έχουν θέσει τα Μέρη όπως ενδεικτικά οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος, διενέργεια ελέγχων δέουσας επιμέλειας, συμφωνίας για τους ειδικότερους όρους της συγχώνευσης και συναφή θέματα καθώς και της έγκρισης των αρμόδιων εταιρικών οργάνων και της συμμόρφωσης στον Νόμο του ΤΧΣ.
B. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έλαβε η Τράπεζα από το ΤΧΣ, η από 30.09.2022 συμφωνία βασικών όρων μεταξύ του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των προηγούμενων μεταξύ τους συμφωνιών, παύουν να είναι σε ισχύ με την υπογραφή της Συμφωνίας.
Γ. Στο πλαίσιο της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχοντας ως γνώμονα την προστασία του επενδυτικού κοινού, το Διοικητικό της Συμβούλιο έλαβε απόφαση για υποβολή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προς έγκριση Συμπληρώματος του Ενημερωτικού Δελτίου, στο οποίο παρατίθενται βασικοί όροι της Συμφωνίας. Στο Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου αφενός θα προβλέπεται η παροχή δικαιώματος υπαναχώρησης σε μετόχους που έχουν ήδη ενασκήσει τα δικαιώματα προτίμησης, αφετέρου θα αναφέρονται οι σχετικές εταιρικές γνωστοποιήσεις.
Το Συμπλήρωμα του Ενημερωτικού Δελτίου θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σήμερα 20-04-2023. Κατόπιν έγκρισης του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται, κατά τη συνήθη διαδικασία, η δημοσίευση ανακοίνωσης σχετικά με τη διάθεση του Συμπληρώματος του Ενημερωτικού Δελτίου και η δημοσίευσή του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα κρατά ενήμερο το επενδυτικό κοινό για κάθε περαιτέρω εξέλιξη


Latest News

Νέα αμυντικά deals στην Ευρώπη από τη Metlen - Οι «δύο εκπλήξεις» στο Λονδίνο
Για τα σχέδια της Metlen και την IPO στο Λονδίνο μίλησε ο πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος

Morgan Stanley: Φθηνές οι ελληνικές τράπεζες μετά την πτώση
Πώς θα επηρεαστούν από τη νέα πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Morgan Stanley

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

Όμιλος Alter Ego Media: Χρονιά εντυπωσιακής ανάπτυξης των οικονομικών μεγεθών το 2024
Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή και τριετές πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος (scrip)

Εκτόξευση εσόδων και EBITDA για την Austriacard από το 2019 έως σήμερα
«Όπλο» για την περαιτέρω ανάπτυξη της Austriacard είναι τα ταμειακά διαθέσιμα περίπου 90 εκατ. ευρώ τα οποία θα διατεθούν για εξαγορές και επενδύσεις, σύμφωνα με τον CEO Μανώλη Κοντό

Τι συνδέει την Jackaroo με την Mailo's - Στον αστερισμό των deals η ελληνική αγορά
Θησαυρός για τις μεγάλες εταιρείες αποτελούν δυναμικά brands όπως η Jackaroo και η Mailo's

Έρχεται η «Μεγάλη Πέμπτη» για τα επιτόκια - Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει το κούρεμα στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Νέα αρχιτεκτονική με εξαγορές και συνεργασίες
Οι στρατηγικές κινήσεις και τα σχέδια των 4 συστημικών τραπεζών για μείωση της εξάρτησης των αποτελεσμάτων από τις επιτοκιακές μεταβολές και από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα

Αύξηση πωλήσεων 21% για την Παπουτσάνης το α' τρίμηνο του 2025
Ενίσχυση των εξαγωγών και ισχυρή διψήφια ανάπτυξη των επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης - Οι εκτιμήσεις για το σύνολο του έτους