Στο «top 10» των πιο γρήγορα ανερχόμενων προορισμών παγκοσμίως για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads) περιλαμβάνεται πλέον η Αθήνα! Η ελληνική πρωτεύουσα πετυχαίνει τον δέκατο γρηγορότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες ανά τον κόσμο, συνολικά στην πενταετία 2018-2023. Η εξ αποστάσεως εργασία από το εξωτερικό έχει χαρακτηριστεί η τάση της χιλιετίας ή το χαρακτηριστικό της νέας γενιάς. Προτού η πανδημία COVID-19 ανατρέψει τον τρόπο εργασίας, οι αριθμοί των τηλεεργαζομένων ήταν πολύ μικροί για οποιαδήποτε έρευνα. Οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες ταξίδευαν και εργάζονταν παράνομα με τουριστικές βίζες. Ηταν ένα περιορισμένο φαινόμενο.
Ωστόσο τρία χρόνια μετά την COVID-19 τα πράγματα άλλαξαν. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ψηφιακών νομάδων μόνο από τις ΗΠΑ σε 16,9 εκατομμύρια, μια εκπληκτική αύξηση 131% σε σχέση με το 2019, το έτος πριν από την πανδημία.
Τι σημαίνει να είσαι ψηφιακός νομάς στην Ελλάδα
Εχει μετρηθεί ότι έως και 72 εκατομμύρια τηλεεργαζόμενοι, μόνο στις ΗΠΑ, σκέφτονται να γίνουν νομάδες. Πριν από την πανδημία οι ψηφιακοί νομάδες ήταν ως επί το πλείστον ελεύθεροι επαγγελματίες. Την τελευταία διετία εντοπίστηκαν τέσσερις επιπλέον «φυλές» ψηφιακών νομάδων, και συγκεκριμένα οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι «πειραματικοί» ψηφιακοί νομάδες, οι «σκεπτόμενοι» και η ταχύτερα αναδυόμενη κατηγορία, οι «μισθωτοί ψηφιακοί νομάδες».
Η Αθήνα γέμισε ψηφιακούς νομάδες – Ποια σπίτια προτιμούν για ενοικίαση [λίστα]
Ειδικότερα, η Αθήνα, σύμφωνα με στοιχεία του NomadList, είδε τις αφίξεις digital nomads να αυξάνονται κατά 163% στην πενταετία 2018-2023, γεγονός που συνιστά τη δέκατη καλύτερη επίδοση στον κόσμο κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Μόνο το 2022 οι ψηφιακοί νομάδες που… ψήφισαν Αθήνα αυξήθηκαν κατά 46%, ενώ το 2021 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 128%. Μελέτη του «MIT Enterprise Forum» έδειξε πρόσφατα πως εάν η Ελλάδα προσέλκυε 100.000 «ψηφιακούς νομάδες» κάθε χρόνο, με μια μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να έχει επιπλέον έσοδα 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατομμυρίων τουριστών!
Πάντως, τη μεγαλύτερη άνοδο στις προτιμήσεις των digital nomads, στην πενταετία 2018-2023, πέτυχαν η Λίμα, η πρωτεύουσα του Περού, και η πορτογαλική Λισαβόνα, με τις αφίξεις ψηφιακών νομάδων στους δύο αυτούς δημοφιλείς προορισμούς να αυξάνονται κατά 256%!
Μια θέση στο «top 10» των πόλεων του πλανήτη απέσπασε και το Μεδεγίν, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Eπίσης, στο «top 10» περιλαμβάνονται εξωτικοί προορισμοί, όπως το Κανγκού στο Μπαλί της Ινδονησίας, τα Κανάρια Νησιά και η Πόλη του Μεξικού, το Βελιγράδι και η Σόφια.
Ανοδική πορεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του NomadList, η Αθήνα, με εξαίρεση το 2020, τη χρονιά που ξέσπασε η πανδημική κρίση και κατά την οποία οι digital nomads «ακινητοποιήθηκαν», έχει συνεχή ανοδική πορεία στο οικοσύστημα των πιο δημοφιλών προορισμών για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η Αθήνα βρίσκεται διαχρονικά στις προτιμήσεις των ψηφιακών νομάδων του πλανήτη, αφού και το 2019 και το 2018 οι ροές digital nomads προς την ελληνική πρωτεύουσα είχαν αυξηθεί κατά 15% και 39% αντίστοιχα.
Η άνοδος της δημοτικότητας της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με παράγοντες που παρακολουθούν τις ροές digital nomads, παγκοσμίως, συνδέεται με τη βελτίωση των υποδομών, για παράδειγμα σε επίπεδο ταχυτήτων συνδεσιμότητας (Internet), με την παροχή φορολογικών κινήτρων και – από το καλοκαίρι του 2021 – με την Digital Nomads Visa.
Τι είναι ο ψηφιακός νομάς
Ψηφιακοί νομάδες (digital nomads) αποκαλούνται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου – συνήθως μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Μπορεί για παράδειγμα ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων, ένας συγγραφέας ή ένας σχεδιαστής μόδας από την Ιαπωνία ή τις ΗΠΑ να έρθει και να ζήσει για έναν χρόνο στην Ελλάδα, κάνοντας δουλειά από τον φορητό υπολογιστή του και απολαμβάνοντας παράλληλα τις διακοπές και τις ομορφιές της χώρας μας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι περισσότεροι ψηφιακοί νομάδες που βρίσκονται στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.
Δημοφιλέστεροι προορισμοί πέραν της Αθήνας, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, είναι η Θεσσαλονίκη, η Μαγνησία και κυρίως ο Βόλος και το Πήλιο, η Κρήτη (κυρίως τα Χανιά και το Ρέθυμνο), η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Εύβοια και η Νάξος.
Latest News
Μηδενικός ο πληθωρισμός τροφίμων και τον Ιανουάριο [πίνακας]
Ο πληθωρισμός τροφίμων αφορά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά - Υπουργείο Ανάπτυξη: Τι δείχνουν τα στοιχεία Eurostat και ΙΕΛΚΑ
«Τέλος χρόνου» στις αιτήσεις για το πρόγραμμα ΔΥΠΑ με επίδομα 1000 ευρώ - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, έχει στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Πώς κινήθηκαν επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις τον Δεκέμβριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τα επιτόκια σε δάνεια και καταθέσεις - Πώς διαμορφώθηκαν τα επιτόκια σε πιστωτικές κάρτες, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις
Θεοδωρικάκος: Ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων στη βιομηχανία και την καινοτομία
Ο Υπουργός Ανάπτυξης συμμετείχε στο υπουργικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Ε.Ε. στη Βαρσοβία
Χατζηδάκης: «Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, δεν είναι προς όφελος κανενός»
Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε ότι «ένα ποσοστό 90% των εξαγωγών μας πάει στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν θα είμαστε ευθέως θιγόμενοι»
Παρατείνεται η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους
Τι ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης για τη τη ρύθμιση οφειλών στους δήμους και στις περιφέρειες
Όταν αποθήκες γίνονται διαμερίσματα και πάρκινγκ
Τα κλειδιά για την πολεοδομική νομιμοποίηση σε 13 ερωτήσεις – απαντήσεις. Τι πρέπει να προσέξετε. Προθεσμία για τακτοποίηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Το «κάστρο» του πληθωρισμού και τα μηνύματα του Ιανουαρίου
Η Ελλάδα εμφανίζει τον 3ο υψηλότερο πληθωρισμό υπηρεσιών στην Ευρωζώνη με τον σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 5,5%
Πολύπλοκο το επιχειρείν, υψηλή η διαφθορά στο δημόσιο - Πώς βαθμολογεί η Allianz την Ελλάδα
Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει ιδιαιτέρως εποπτευόμενο και πολύπλοκο, σύμφωνα με την Allianz Trade - Αιχμές για τη...βραδυκίνητη δικαιοσύνη