Από την εποχή της πανδημίας ακόμα η βιομηχανία ειδών πολυτελείας κατέγραφε μεγάλη άνθιση και η τάση αυτή συνεχίζεται.
Αρκεί να δει κανείς τα τελευταία στοιχεία από την LVMH και την Hermes, ή όπως χαρακτηριστικά λέει ο διευθύνων σύμβουλος των Harrods, Μάικλ Γουάρντ, στο επεισόδιο της σειράς του Blοomberg «In the City » αυτής της εβδομάδας, «παρατηρήστε την κίνηση των πελατών στο πολυκατάστημά του στο Λονδίνο».
Οι Αμερικανοί έχασαν την όρεξη για είδη πολυτελείας – Τι συμβαίνει με τη Lοuis Vuitton
Μάλιστα εξηγεί ότι ενώ οι ετικέτες της μεσαίας αγοράς δέχονται σημαντικές πιέσεις, super-brands μάρκες όπως η Chanel και ο Dior ευημερούν:
«Το σπουδαίο με τη βιομηχανία πολυτελείας είναι ότι δεν έχει ευαισθησία στις τιμές», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και αυτός είναι ο κόσμος».
Σύμφωνα με τον Γουάρντ, οι πωλήσεις στα Harrods έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα, που ήταν πριν από την πανδημία και αυτό δεν ωφελεί τους Κινέζους πελάτες που αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των πωλήσεων (τώρα είναι πιο κοντά στο 11%, λέει) ή τις αφορολόγητες αγορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβληματικό πολυκατάστημα, προσπάθησε να προσελκύσει ντόπιους αγοραστές, κάτι που σήμαινε επέκταση των επιλογών φαγητού, των προσφορών ευεξίας και των εορταστικών προωθητικών ενεργειών—όπως η δημιουργία σπιτιών από μελόψωμο σε συνεργασία με τον Dior.
Ωστόσο, αναφορικά με την προοπτική του Λονδίνου ως τουριστικό προορισμό, ο Γουάρντ εμφανίζεται αρκετά απαισιόδοξος. Μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απομακρύνθηκε από τις τέχνες και αφαίρεσε τη χρηματοδότηση. «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να μείνει πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την ύπαρξη μιας πραγματικά ισχυρής τουριστικής πολιτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δυο αιώνες ζωής για το σύμβολο του Λονδίνου
Τα Harrods είναι χωρίς αμφιβολία ενα από τα πιο εμβληματικά σημεία του Λονδίνου. Λίγοι θα ταξιδέψουν στην βρετανική πρωτεύουσα χωρίς να τα επισκεφτούν. Η ιστορία του ξεκινά το 1824, όταν ο Τσαρλς Χένρι Χάροντ άνοιξε ένα μικρό κατάστημα, το οποίο πουλούσε διάφορα προϊόντα, όπως κουρτίνες και σεντόνια. Οταν ξεκίνησε είχε μόνο δύο υπαλλήλους, ο ένας από τους οποίους ήταν ο γιος του. Ύστερα μεταφέρθηκε στο Knightsbridge.
Τη νύχτα της 7ης Δεκεμβρίου του 1883, όταν το κατάστημα είχε γίνει πλέον τετραώροφο, έπιασε ξαφνικά φωτιά και κάηκε όλο το κτίριο. Αντί να αναβάλει τη λειτουργία του, μεταφέρθηκε προσωρινά σε άλλο κτίριο στον απέναντι δρόμο, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του νέου και πιο εντυπωσιακού κτιρίου. Μάλιστα, έφερε εις πέρας και όλες τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες. Το κατάστημα άνοιξε ξανά την επόμενη χρονιά και η τοποθεσία του δεν έχει αλλάξει από τότε.
Οι κυλιόμενες σκάλες του δημιουργήθηκαν το 1898 και ήταν οι πρώτες στην Αγγλία, προσδίδοντας του μια αίσθηση ανωτερότητας απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο, το Selfridges. Ο ιδιοκτήτης του τελευταίου έβαλε δεκαεννιά χρόνια μετά ένα στοίχημα με τον γενικό διευθυντή του Harrods ότι εκείνα τα Χριστούγεννα θα έκανε μεγαλύτερες εισπράξεις.
Το 1985 τα αγόρασε ο Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας και πατέρας του Ντόντι, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με την αγαπημένη του, Νταϊάνα στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα του 1997.
Ο Αλ-Φαγιέντ πούλησε το πολυκατάστημα στην Qatar Holdins το 2010. Σήμερα τα Harrods απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους. Το λονδρέζικο, εμβληματικό πολυκατάστημα των 100 χιλιάδων τ.μ. καλωσορίζει τις ημέρες με αυξημένη κίνηση ακόμα και 3000 επισκέπτες.
Latest News
Οταν η μπανάνα είναι... έργο τέχνης πωλείται 6,2 εκατ. ευρώ
Στη δημοπρασία... κονταροχτυπήθηκαν επτά ενδιαφερόμενοι αγοραστές
Η «χρυσή» αποχώρηση του Ναδάλ - Πόσα κέρδισε από το τένις
Από το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως 14χρονος το 2001, ο Ναδάλ έχει συγκεντρώσει νίκες και τεράστια ποσά
Σπάει ρεκόρ η αξία της μουσικής βιομηχανίας της Βρετανίας
Οι περιοδείες των σούπερ σταρ βοήθησαν την βρετανική μουσική βιομηχανία να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ
Economist: Το 2025 τα Γλυπτά του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Economist τόσο το Βρετανικό Μουσείο όσο και η βρετανική κυβέρνηση φαίνονται έτοιμοι για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ
Η πώληση του έργου του Κλοντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's
Με... ρυθμούς Snoop Dogg οι επιχειρηματικές συμβουλές στη Μάρθα Στιούαρτ
Ο διάσημος ράπερ έγινε επιχειρηματικός σύμβουλος της Μάρθα Στιούαρτ και της άλλαξε τη ζωή
Έσπασε τα κοντέρ: 60 εκατ. νοικοκυριά καθηλώθηκαν στο Netflix για τον αγώνα Πολ-Τάισον
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73 - Όλα τα ρεκόρ του Netflix
Ο Τζέικ νίκησε τον Μάικ Τάισον στο event της χρονιάς και πήρε 40 εκατομμύρια [εικόνες]
Οι τρεις κριτές βαθμολόγησαν τον αγώνα υπέρ του Πολ με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73.
Βόπκε Χούκστρα: Δύσκολο εγχείρημα η επιτυχία της COP29
Βασική προϋπόθεση η σημαντική αλλαγή στη χρηματοδότηση, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα αναφερόμενος στην COP29
Μαρία Αντουανέτα: 4,5 εκατ. ευρώ για τα ματωμένα διαμάντια που κόστισαν το κεφάλι της
Η σκοτεινή ιστορία του διαμαντένιου περιδεραίου που κόστισε στην Μαρία Αντουανέτα το κεφάλι της