Υποτονικά και με μεικτά πρόσημα κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα εταιρικά κέρδη και την επίδραση της νομισματικής πολιτικής στα μεγέθη των εταιριών.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 1,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,01% στις 7.901 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,02% στις 15.794 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,21% στις 7.554 μονάδες.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Δέχθηκαν πιέσεις από τα μάκρο

Η πρώτη εβδομάδα των αποτελεσμάτων προκάλεσε έντονη νευρικότητα στις αγορές, με τον FTSE 100 και CAC 40 να κινούνται μέχρι τώρα θετικά κατά 0,4% – 0,6%, ενώ ο DAX χάνει οριακά 0,1%.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, πτώση 0,9% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι εκτίμησης για μείωση κατά 0,5%, για την οποία οι λιανοπωλητές απέδωσαν εν μέρει στον ασυνήθιστα υγρό καιρό. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο, όπως έδειξε μια ευρέως παρακολουθούμενη έρευνα της GfK, αν και οι συντάκτες σημείωσαν “συνεχιζόμενες ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών για την προσωπική οικονομική τους κατάσταση”.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ήταν πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν, με τον γενικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 10,1% και τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά να αυξάνονται κατά 19,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους στις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής του Μαΐου, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται ευρέως να αποφασίσουν μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων. Τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποδηλώνουν ότι μπορεί να συνεχίσουν και πέραν αυτού, με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, να δηλώνει την Πέμπτη ότι η ΕΚΤ “έχει ακόμη λίγο δρόμο να διανύσει” για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές