Σε μια ακόμα επιθετική κίνηση κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 300 μονάδες βάσης, μετά την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού τον Μάρτιο και την πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μετά την απόφαση αυτή το βασικό επιτόκιο Leliq της χώρας διαμορφώνεται στο 81%, ένα από τα υψηλότερα επιτόκια νομισματικής πολιτικής στον κόσμο.

Η Αργεντινή σημείωσε επίσης εμπορικό έλλειμμα 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο σε σχεδόν πέντε χρόνια. Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μειώθηκαν κατά 34% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία. Το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες μείωσε την εκτίμηση της παραγωγής σόγιας την Πέμπτη σε 22,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, από 25 εκατομμύρια προηγουμένως, καθώς η ξηρασία ρεκόρ έχει καταστρέψει μεγάλο μέρος της βασικής καλλιέργειας.

Χαλάρωση των στόχων από το ΔΝΤ θα ζητήσει η Αργεντινή

Ο πληθωρισμός στη χώρα τον Μάρτιο εκτινάχθηκε στο 104%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο, την ώρα που ενισχύεται η αβεβαιότητα σχετικά με την επανεξέταση του προγράμματος ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και η ξηρασία ωθεί την οικονομία προς την ύφεση. Επιπρόσθετα στις ανησυχίες, ο επικεφαλής συμβούλων του προέδρου Αλμπέρτο ​​Φερνάντες παραιτήθηκε την Τετάρτη χωρίς να αναφέρει τον λόγο.

Τα διεθνή αποθέματα υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα σε ιστορικό χαμηλό για το έτος, ακόμη και μετά την εκταμίευση δανείου 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Αργεντινή τρέχει τώρα με τον χρόνο για να αποφύγει μια νέα νομισματική κρίση, καθώς οι τοπικοί επενδυτές προσπαθούν να δολαριοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία υπό τους φόβους ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ενόψει των προεδρικών εκλογών του Οκτωβρίου.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με ελέγχους τιμών και εισαγωγών, θετικό αλλά χαμηλό πραγματικό επιτόκιο, πολλαπλές συναλλαγματικές ισοτιμίες για να παρακάμψει τις επιπτώσεις ενός υπερτιμημένου επίσημου νομίσματος και επαναδιαπραγματεύσεις χρέους που ωθούν τις λήξεις στη νέα προεδρική θητεία. Αυτά τα μέτρα μπορεί να αποτρέψουν μια βραχυπρόθεσμη κατάρρευση, αλλά φυτεύουν τους σπόρους για μια δύσκολη μετεκλογική προοπτική», σχολίασε οικονομική αναλύτρια του Bloomberg, Adriana Dupita.

Καμπανάκι από Fitch

Η Fitch Ratings κάνει λόγο για «εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση» για την Αργεντινή (με χαμηλή αξιολόγηση CCC–), καθώς η χώρα διενεργεί ανταλλαγές χρέους τίτλων αργεντίνικου πέσο από τον Ιούλιο του 2022. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση άρχισε επίσης να αγοράζει χρεόγραφα σε ξένο νόμισμα τον Ιανουάριο του 2023 μέσω της δευτερογενούς αγοράς για να παρατείνει τη λήξη του χρέους . Οι αρχές πραγματοποίησαν συνομιλίες με τράπεζες, ασφαλιστικούς παρόχους και ιδιώτες κατόχους τοπικών ομολόγων της Αργεντινής που λήγουν το 2023, ζητώντας από τους κατόχους να ανταλλάξουν τα ομόλογα με νέα ομόλογα που λήγουν το 2024 και μετά.

«Η ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου τομέα βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη υποβάθμιση της Αργεντινής από τον Fitch σε «CCC–» από «CCC» τον Οκτώβριο του 2022», αναφέρεται. Η υποβάθμιση αντανακλά βαθιές μακροοικονομικές ανισορροπίες και περιορισμένη εξωτερική ρευστότητα, υπονομεύοντας την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους της χώρας. Αυτή η επισφαλής κατάσταση αντικατοπτρίζει την άποψη της Fitch ότι η ικανότητα αποπληρωμής σε τοπικό νόμισμα διακυβεύεται, καθώς μεγάλος όγκος χρεών σε πέσος λήγει το 2023, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση ειδικά σε περίπτωση προεκλογικής αναταραχής στις αγορές.

Αριθμοί

  • 35 δις δολ ΗΠΑ είναι οι υποχρεώσεις της χώρας που λήγουν το β’ τρίμηνο 2023.
  • 2024 και 2025 θα είναι οι χρονιές που θα μεταφερθούν οι νέες λήξεις.
  • 55% με 70% των ομολογιούχων αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου