
Επώδυνα αναδεικνύονται για τους επενδυτές τα στοιχήματα για υποχώρηση των μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Ortex, οι short-sellers (ανοίγουν short θέσεις δηλαδή πτώση των μετοχών) αναμένεται να υποστούν ζημιές πλέον του 1 δισ. ευρώ δολαρίων τον Απρίλιο.
Επί του παρόντος οι απώλειες διαμορφώνονται πέριξ του επιπέδου αυτού, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα του Απριλίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του Μαρτίου, όταν οι short θέσεις στις μετοχές των τραπεζών στη Γηραιά Ήπειρο απέφεραν στους επενδυτές 2,7 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο κερδών για τέτοιου είδους στοιχήματα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Νέο τοπίο στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Ποιες αλλαγές προωθεί η ΕΚΤ
Τον περασμένο μήνα ο τραπεζικός κλάδος χτυπήθηκε από την κατάρρευση τεσσάρων περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, όπως και από την απορρόφηση της Credit Suisse από τη UBS. Οι αγορές προετοιμάζονταν για μια βαθιά ύφεση, όπως και για την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να κάνουν αναστροφή πορείας και να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Ωστόσο με απαρχή τα ισχυρά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο που ανακοίνωσαν οι τράπεζες, η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Αποτέλεσμα; Ο δείκτης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά του Μαρτίου ενισχύεται κατά 18%. Ενδεικτικό της παρούσας φάσης, η μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit μία μετοχή για την οποία οι επενδυτές στοιχηματίζουν ευρέως ότι θα υποστεί ζημιές, για το ίδιο διάστημα έχει εκτοξευθεί κατά 35%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα από τόκους και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι ακόμη ώρα να αφήσετε τα οικονομικά στοιχεία εκτός του χαρτοφυλακίου σας», τονίζει ο Κάρλο Φραντσίνι, επικεφαλής θεσμικών πελατών της Banca Ifigest με έδρα στο Μιλάνο.
Η ανασφάλεια και ο φόβος του Μαρτίου έχουν πλέον εκτονωθεί και οι επενδυτές τοποθετούνται και πάλι στις αυξήσεις των επιτοκίων. Από τη μία βοηθούν τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν, από την άλλη όμως προκαλούν ζημιές στους short-sellers και χάσιμο κερδών σε εκείνους που αποφάσισαν να περιορίσουν την έκθεσή τους στον τραπεζικό κλάδο.
«Οι τράπεζες δεν είχαν καταφέρει να αντικατοπτρίζουν τον θετικό αντίκτυπο σε αυτές από τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι στιγμής. Έχουν πολύ ισχυρότερες κεφαλαιακές βάσεις από ότι είχαν σε άλλες περιόδους οικονομικών αναταράξεων και ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνέχισε να δίνει το «πράσινο φως» στις επαναγορές ιδίων μετοχών», σημειώνει ο Τζέιμς Ράτλαντο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Invesco στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με την Refinitiv IBES, τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού κλάδου για το α΄ τρίμηνο αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 31%, η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλο κλάδο. Για ολόκληρο το 2023, τα κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν κατά 19,5%.
Η οξύμωρη εικόνα με τα funds
Έρευνα της Bank of America έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν την έκθεση των τραπεζών τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, καθώς στράφηκαν στους αμυντικούς κλάδους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη αντοχή σε περιόδους ύφεσης.
Οι διαχειρίστριες επενδύσεων Bridgewater Associates, Millennium Management και Marshall Wace άνοιξαν short θέσεις σε ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στα μέσα Μαρτίου.
Η Ortex εκτιμά ότι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κοντά στο 1% της δωρεάν διασποράς των μετοχών, ένα υψηλό 11 μηνών. Μεταξύ των 15 κορυφαίων shorts τόσο στη βάση δεδομένων της Ortex όσο και σε αυτή της S&P Global είναι οι BNP, Santander και ABN, οι οποίες ωστόσο έχουν περιορίσει στο μισό τις απώλειές τους από τις αρχές Μαρτίου. Από την άλλη, η μετοχή της Svenska Handelsbanken, άλλη μια τραπεζική με πολλά στοιχήματα για υποχώρησή της, παραμένει χαμηλότερα κατά 12%.


Latest News
![Μισθοί: Κρίσιμο ζήτημα η γεφύρωση του χάσματος των δύο φύλων[γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_men_women_salaries-600x352.png)
Πόσο απέχουν οι μισθοί ανδρών - γυναικών στις χώρες της Ευρώπης [γραφήματα]
Η μελέτη του ΚΕΠΕ για τους μισθούς ανδρών και γυναικών στην ΕΕ - Σε αρκετές χώρες, οι αποδοχές των ανδρών ξεπερνούν σημαντικά αυτές των γυναικών

Stablecoin: Η νέα γη της επαγγελίας για τις τράπεζες
Παγκοσμίως κυκλοφορούν stablecoins αξίας 210 δισ. δολαρίων
![Πανδημία: Πέντε χρόνια μετά, ο Covid 19 ταλαιπωρεί ακόμη την οικονομία [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/05/lockdown-600x400.jpg)
Πέντε χρόνια μετά την πανδημία, ο Covid 19 ταλαιπωρεί ακόμη την οικονομία
Οι επιπτώσεις της πανδημίας επιπτώσεις της εξακολουθούν να γίνονται αισθητές στην παγκόσμια οικονομία

Ιταλία και Ελλάδα επιταχύνουν τις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ
Ο φόβος επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει και προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά

Blackstone VS Blackrock: Η μεγαλύτερη κόντρα στην ιστορία της Wall Street
Blackstone και Blackrock έχουν εξελιχθεί σε δύο κολοσσούς της Wall Street με τις μετοχές τους να έχουν εκτοξευθεί - Τόσο διαφορετικές και τόσο ίδιες

Έπεσε από τον παγκόσμιο θρόνο της - Τι συμβαίνει με τη McDonald's
Η εταιρεία που πήρε τα σκήπτρα από την McDonald's, δεν έχει καν εστιατόρια στις... ΗΠΑ

Έρχονται κοσμογονικές αλλαγές - Πώς οχυρώνεται η Κίνα
Η Κίνα παλεύει με ένα όλο και δυσχερέστερο εξωτερικό περιβάλλον που απειλεί το οικονομικό της μοντέλο

Πού μπορείτε να αγοράσετε ελβετικά ακίνητα χωρίς να είστε Ελβετοί
Τώρα μπορείτε να αγοράσετε ακίνητα σε πολυτελή κοινότητα στην Ελβετία – αλλά για λίγα μόνο χρόνια ακόμη

Ποια πόλη καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση μαθητών στην ΑΙ
Ακόμη και μαθητές δημοτικού θα εκπαιδεύονται στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο κινεζικός δράκος βρυχάται: Για 8ο συνεχές έτος το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο
Στα 6 τρισ. δολ. ανήλθαν οι εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών της Κίνας - Οι ΗΠΑ παραμένουν ο ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος